logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters

Alle artikelen

1|...|109|110|111|...|516

Ik heb mezelf fouten gegund

Sinds 2013 is Nicolas Mansfield algemeen en artistiek directeur van de Nederlandse Reisopera. Na een ingrijpende reorganisatie met veel gedwongen ontslagen als gevolg van de grote bezuinigingen op kunst en cultuur kwam het gezelschap gedurfd terug. Een gesprek over leiderschap, het belang van kunst en een nieuw begin.
1,95
lees meer

Geluiden van buiten: Hélène Stapert

Hélène Stapert is hoofd p&o bij Bureau Jeugdzorg Drenthe. Ruim twintig jaar zit zij in het p&o-vak. Ze werkte bij een universiteit, een middelbare school en in de sector zorg & welzijn. De laatste twaalf jaar oefent zij haar beroep uit in de jeugdzorg. Opgeleid als loopbaanadviseur en coach, voert ze naast haar werk voor Bureau Jeugdzorg een kleine eigen praktijk, maar de recente verandergolf in de jeugdzorg vergt in haar baan zoveel tijd en energie, dat daar maar weinig ruimte voor overblijft. “Coaching van de organisatie als geheel is erbij gebaat dat het management haar visie inspirerend uitdraagt en daar ook zelf elke dag naar handelt”.
1,95
lees meer

Maak kennis met jezelf als levenskunstenaar

Een coach kan nooit genoeg oefeningen paraat hebben. Deze visualisatie kun je gebruiken om je cliënt meer in contact te laten komen met de levenskunstenaar in zichzelf.
1,95
lees meer

Coaches zijn ook mensen

Peter heeft al meer dan twintig jaar een bloeiende coachingspraktijk. Sinds kort is hij ook mantelzorger voor zijn vader die dementeert. Dan vraagt zijn kapster hem of hij haar wil coachen op de balans werk-privé. Maar tijdens het eerste gesprek blijkt dat het vooral gaat om haar relatie met haar moeder, die net als de vader van Peter, aan het dementeren is. Ze wil weten hoe ze daarmee om moet gaan. Wat zou jij doen als je een klant krijgt, die komt met vragen over een situatie, waar jij zelf in zit of die je net hebt meegemaakt?
1,95
lees meer

Leven met verlies en hoop

De Alba academie organiseert ‘ schitterbijeenkomsten’. Het doel van deze avonden is om mensen die schitteren een inspiratiebron te laten zijn voor anderen en zo organisaties creëren die schitteren. De avonden dagen je uit, zetten je aan het denken, stellen vragen, inspireren je, laten je proeven en reiken je nieuwe mogelijkheden aan.
1,95
lees meer

Just take the first step

De aandacht van psychologen voor de gezonde mens en het goede leven is in de loop van de twintigste eeuw buiten beeld geraakt. De positieve psychologie heeft daar verandering in gebracht en sinds een jaar of vijftien neemt levenskunst weer een serieuze plek in. In de praktijk kun je werken met relevante noties uit de positieve psychologie: realiseren van je waarden vanuit je sterkten, in een positieve sfeer, met optimisme, geloof in eigen kunnen en hoop op geluk en vervulling.
1,95
lees meer

Coaching rondom kanker

Mensen die kanker hebben of hebben gehad, kunnen worstelen met vragen over universele thema’s. Inge Hidding werkt met deze mensen. Zij vertellen haar hun verhaal dat uiteindelijk gaat over de kunst om te leven. Aan de hand van de zes meest gestelde vragen in haar praktijk laat ze zien hoe levenskunst een integraal onderdeel kan zijn van coaching bij kanker.
1,95
lees meer

Levenskunstig of deugdethisch?

"Leven is geen kunst zolang het een kwestie van overleven is. Wie moet zien te overleven stelt geen vragen: hij vecht, vreet, verbergt zich. Pas als dat allemaal lukt, kan hij proberen om van overleven ‘leven’ te maken, van vreten ‘eten’, en van biologie ‘kunst’." Met deze woorden opent Paul van Tongeren zijn boek ‘Leven is een kunst’ waar hij in 2013 de Socratesbeker voor ontving, een onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan “het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek”. Van Tongeren is hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen, en als bijzonder hoogleraar en onderzoeker tevens verbonden aan de KU Leuven en de Universiteit van Pretoria in Zuid-Afrika. In ‘Leven is een kunst’ presenteert hij een systematische filosofische verhandeling over morele ervaring, levenskunst en deugdethiek. Ik denk dat wij daar als coaches veel van kunnen opsteken, temeer omdat zijn benadering van levenskunst duidelijk anders is dan die van menige andere, veel bekendere ‘levenskunstige’ denkers.
1,95
lees meer

Levenskunst in kunst en coaching

Levenskunst, als ik dit woord een tijdje in mezelf laat resoneren, dan raak ik wat gedesoriënteerd. Is het werkelijk een kunst om te leven? Terwijl ik hierover nadenk, ademt mijn lijf met regelmaat, pompt het bloed door mijn aderen en brengt zuurstof naar mijn hersenen als brandstof voor mijn overpeinzingen. Nee, leven is niet per se een kunst. Ik ben geboren, ik groeide op en ik ga een keer dood. Een heel fysiek proces waar ik niets tegen in te brengen heb. Wat mij wel als een kunst voorkomt, is hoe om te gaan met de tegenslagen die het leven voor me in petto heeft, met als summum de eindigheid van mijn bestaan.
1,95
lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Dag van de Coach

Thema: Stress

Datum: 6 juni 2019
Locatie: De Reehorst, Ede

Informatie & aanmelden »