logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|114|115|116|...|582

  Reddende Engel

  Corry, een intelligente vrouw van eind veertig is bij mij terechtgekomen voor coaching. Mijn eerste indruk van haar is dat ze een stevige dame is die alles behoorlijk op de rit heeft. Ze vertelt dat ze vroeger door iedereen altijd als veelbelovend gezien werd: zij zou het wel gaan maken in het leven. Dat is anders gelopen. Ze heeft weliswaar een leuke man, geweldige kinderen, ze is gezond, haar man heeft een goede baan, het ontbreekt haar aan niets. Eigenlijk zou ze helemaal tevreden moeten zijn met haar leven. Maar dat is ze niet. Ze begint onrustig te verschuiven op haar stoel, als ze dat zegt. Ik zie dat het haar moeite kost om die woorden uit te spreken en wil daar graag meer over weten. Maar ik hou mijn mond en kijk haar verwachtingsvol aan. Ze lijkt te wachten op meer reactie dan mijn blik, maar omdat dat uitblijft begint ze te vertellen
  1,95
  lees meer

  Work in progress

  Verwerven van autonomie is een cruciaal element in de ontwikkeling van mensen. De coach stimuleert het ontwikkelen daarvan bij de coachee, en is tegelijkertijd ook zelf lerende. In hoeverre heeft de coach zicht op de beweging in de fase van deze mentale ontwikkeling? In dit artikel wordt een model besproken dat de coach een handvat biedt om te kunnen reflecteren op wat zich in de praktijk van alledag voordoet. Tevens draagt dit model bij aan het ontwikkelen van een gemeenschappelijke taal. Daarmee kan de communicatie tussen coach en coachee effectiever, bevredigender en ongecompliceerder verlopen.
  1,95
  lees meer

  Teamcoach in de zorg

  Door de transitie van de langdurige zorg wordt de zorgverlening steeds meer georganiseerd vanuit zelforganiserende teams. Management- en leidinggevende functies worden hierdoor afgebouwd en gedeeltelijk vervangen door teamcoaches. De rol van de teamcoach bij zelforganisatie is relatief nieuw in de zorg. Wij hebben beginnende teamcoaches een jaar gevolgd in netwerkbijeenkomsten en daaruit blijkt dat zij nog volop bezig zijn met het vormgeven van deze nieuwe rol. Vragen die spelen zijn: Hoe verhoud je je als teamcoach tot de verschillende spelers in de organisatie, zoals het team, de bestuurder en collega teamcoaches? Welke invloed wil je en hoe zorg je dat je die krijgt? En hoe zorg je dat je niet in de valkuil van ‘managen’ stapt, maar echt coacht?
  1,95
  lees meer

  Hoe word ik poes?

  Ik ben dol op poezen. Ik zou nooit een hond willen hebben. Mijn vriendin de hondenliefhebber vroeg me, toen haar hond zijn kop op mijn schoot legde, waarom ik daar zo stellig in was, ik woonde toch dichtbij de hei? “Ik moet er niet aan denken dat ik bij weer en onweer ‘s morgens vroeg en ‘s avonds laat eruit moet met dat beest!” Schoenen aan, jas aan, paraplu mee, zakje voor de uitwerpselen, net als ik even wil blijven nagaren of juist verlang naar mijn bed. Bovendien: een hond in de stad, nee, dat vind ik niks. Niet alleen vanwege die hopeloze hondenpoep maar ook niet omdat ik te doen heb met het dier, dat zijn leven aan een riem hetzelfde rondje om de kerk moet lopen. Slechts een paar keer per week gaat – als hij geluk heeft – het baasje die hei op, maar verder moet hij het doen met zijn hondenmand en korte frisse neuzen. Een vriendelijke hond van een leuk merk kan me tijdelijk wel vertederen als hij kwispelend langs mijn kuit strijkt, maar dat genoegen weegt niet op tegen het mega-medelijden dat ik met het beestje heb.
  Gratis
  lees meer

  Functioneringsgesprekken in Teamverband

  Het individueel functioneren van een medewerker is bepalend voor succes in het hele team. Logisch om functioneringsgesprekken dan ook in teamverband te houden. Je versterkt daarmee tegelijkertijd de ontwikkeling van het team. Valentijn Spit en Rudy Vandamme ontwikkelden een cyclische aanpak, bestaande uit zeven stappen, waarbij de teamcoach een faciliterende maar belangrijke rol speelt.
  1,95
  lees meer

  Als vertragen versnellen is

  Elk team beschikt over energie, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar is er voldoende energie en is die van de juiste kwaliteit? Steeds meer onderzoekers plaatsen daar vraagtekens bij. Energie is een goede voorspeller voor teams die presteren combineren met een prettige werksfeer. Belangrijke vragen daarbij zijn: Wat geeft teams energie? Welke factoren zijn van invloed op de energie in teams en welke de rol spelen interventies en veranderingen daarbij?
  1,95
  lees meer

  Het dilemma tussen autonomie en organisatie

  In de film The Matrix (1999) zijn mensen afhankelijk van een omvangrijk gecomputeriseerd besturingssysteem. Zij kunnen daarop geen invloed uitoefenen omdat ze zich er niet van bewust zijn. Nadat de hoofdpersoon Neo ontwaakt is, wordt hij voor de keuze gesteld om de blauwe pil te slikken, dan reist hij terug naar de comfortabele illusie van een onwerkelijke wereld, of de rode pil te nemen en het gevecht met ‘the Matrix’ aan te gaan en daarmee zijn autonomie te herwinnen. Velen kunnen zich kennelijk voorstellen hoe het is om regie kwijt te raken aan een ongrijpbaar systeem, want de film werd een absolute hit.
  1,95
  lees meer

  25 jaar coaching in het UMCG

  Coachingscongressen zijn er in soorten en maten, maar toch lijken ze allemaal op elkaar. Hoe verschillend qua aanleiding of onderwerp ook, altijd is er weer die feestelijke opening, en steeds opnieuw word je getrakteerd op een vergelijkbaar programma van keynotes, en op voor ‘elk wat wils’ parallel geprogrammeerde workshops, aan elkaar gepraat door een olijke dagvoorzitter. En natuurlijk is er dan aan het eind weer de borrel ter opfleuring van het netwerkonderhoud.
  Gratis
  lees meer

  Spinoza en autonomie

  Voor wie iets van de zeventiende-eeuwse Hollandse filosoof Benedictus de Spinoza (1632-1677) weet, lijkt het misschien vreemd hem in verband te brengen met autonomie. Spinoza is, in eigentijdse termen -van het actuele debat over de vrije wil - gesproken, een harde determinist. Hoe is zijn radicale ontkenning van een vrije wil te verenigen met autonomie, dat letterlijk ‘zelf de wet stellend’, ofwel zelfbepalend en zelfstandig zijn, betekent?
  1,95
  lees meer

  Hoe goeroes en consultants u verleiden tot bijgeloof

  Succes is tegenwoordig een morele verplichting. Succes moet. Als het niet in de liefde is, of in het huwelijk of welke hedendaagse variant daarvan ook, dan toch minstens in zaken. Een glanzende carrière, een winstgevende organisatie, een succesvol bedrijf, dat is toch waar het in het leven om draait, nietwaar? Dat is ook waar ‘aansturing’ bij nodig is, management, advisering en begeleiding. Althans, als je de vele trainers, goeroes en consultants gelooft die in een springvloed van workshops, seminars, blogs en boeken de ene succesformule na de andere op ons afvuren. Want succes ligt voor het oprapen, als je hun aanwijzingen maar volgt.
  Gratis
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper