logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|120|121|122|...|561

  Het imago van coaching

  Wat coaches zélf van hun vak vinden, en hoe zij daarover nadenken, komt al meer dan tien jaar uitgebreid in dit vaktijdschrift ter sprake. Voor de ontwikkeling van het vak zijn al deze artikelen en columns van vakgenoten nuttig en nodig, en vaak leveren ze boeiende leesstof op. Uit een snelle scan van tien jaargangen TvC blijkt dat ook buitenstaanders aan het woord zijn gekomen. Wat hebben zij over ons métier te vertellen?
  1,95
  lees meer

  Iedere coach een eigen niche

  Bedenk een woord en er is wel een coach die dit als adjectief opneemt in zijn naam: kindercoach, verslavingscoach, sexcoach, loopbaancoach, vrijetijdscoach, zijnscoach, krachtcoach, bewegingscoach, coachcoach… Het lijkt erop dat er voor ieder soort probleem wel een soort coach is. In dit artikel wordt de niche van tien willekeurige coaches in beeld gebracht: Waarom hebben ze voor deze markt gekozen? Hoe definiëren ze hun vak? En wat is hun visie in relatie tot de gekozen doelgroep?
  1,95
  lees meer

  Leve de generalist

  “Als ik ooit een hond neem, noem ik hem Focus,” zei ik vroeger als me na de zoveelste marketingcursus gevraagd werd wat mijn product is. “En dat moet dan bij voorkeur een hond zijn die slecht luistert.” Misschien gaat het me dan lukken, verzuchtte ik. Want levend zonder hond en met een inmiddels dode poes, is mijn focus – en daarmee weten ‘wat precies mijn ding is’ – vaak ver te zoeken. Mijn niche is namelijk generalist. En dat wil ik graag zo houden, al gonzen de mantra’s van marketinggoeroes, de Laura’s en Nisandeh’s van deze tijd, om mijn hoofd: “Je weet: wie niet kiest, verliest!” Van alle markten thuis is echter een fantastische niche. Zien de deelnemers het niet meer zitten tijdens een studiedag over de werking van de bedrading van de pomp die het warmteonderdeel van de airco in de dependances moet verzorgen, dan weet ik hoe ik hen met een creatieve werkvorm weer kan motiveren. Hebben de it-specialisten voor storingen van zeebodembekabeling moeite om hun baas, die regeert vanuit op omzetgerichte tunnelvisie, aan te spreken? Dan organiseer ik een workshop provocatieve gespreksvoering, wat niet alleen als smeerolie werkt maar ook de opmaat is tot een veel lolliger samenwerking. En als hardwerkende leidinggevenden van hardware-ingenieurs zich niet meer met hun team verbonden voelen, dan leer ik hen hoe ze hun gevoel kunnen inzetten om de communicatie weer te laten stromen. Leve de variatie, zou je denken. Als roepende in de nichewoestijn heb ik het echter niet eenvoudig. Gelukkig liep onlangs Doortje langs mijn tuinhek toen ik mijn rozen professioneel aan het snoeien was; belangrijk mindfulnessklusje. Doortje geeft les op de hondenschool. Een leuk mens! Ik ken haar van de cursus logistieke bedrijfsvoering voor zzp’ers in de luchthandel. “Moet je luisteren, ik heb nu iets meegemaakt”, stak ze van wal. “Komt er een dame uit de villawijk met een pracht van een Siamees naar mijn school. Ze had zulke goede verhalen gehoord over mijn lessen. Haar Sosja moest en zou bij mij in de klas, maar ja, je weet ik heb uitsluitend honden. Na een week kwam ze vragen hoe het met haar schatje ging. ‘Mevrouw,’ zei ik, ‘miauwen gaat werkelijk geweldig. Maar blaffen? Nee dat wordt nooit iets.’ ”En toen liep ze door, mij met de snoeischaar peinzend achterlatend. Dan toch maar liever een poes nemen? Die zijn niet zo opvoedbaar en blaffen zullen ze godzijdank nooit leren. Hoe zal ik haar dan noemen? Een poes noem je geen Focus. Ik knipte een mooie roos voor mezelf af. En ineens wist ik het: Karma. Ik noem haar ‘Karma’. En wat dat betekent? ‘Doen wat voor je ligt’. Als dat geen specialisme is, dan wordt het tijd dat ik daar een congres over organiseer. Want ook dat kan ik. ■ Saskia Teppema is redactielid van het Tijdschrift voor Coaching en werkt als trainer, executive coach en organisatieadviseur vanuit haar eigen bureau Teppema Executive Coaching. www.saskiateppema.nl
  Gratis
  lees meer

  Aandacht voor behoeften geeft verdieping

  Een coach kan nooit genoeg oefeningen paraat hebben. Het creëren van inzichten en verandering is een uitdagend proces. Coachen met de zes menselijke behoeften kan je hierbij helpen. Wat beweegt je cliënt en welk doel streeft hij na? Wil hij veel geld verdienen, omdat hij zekerheid wil of omdat hij dan meer vrije tijd heeft? En kan hij dat ook op een andere manier creëren? Een aantal vragen om over na te denken.
  1,95
  lees meer

  Buiten de gebaande paden

  Je bent al jaren intervisiecoach en faciliteert groepen young professionals in hun ontwikkeling. De intervisiesessies zijn altijd heel stimulerend, zowel voor de deelnemers als voor jezelf. Bij een groep merk je de laatste tijd dat het wat minder gaat. Dat is vooralt e wijten aan het gedrag van Tom. Hij kwam bij de vorige bijeenkomst halverwege binnenstormen, met onduidelijk gemompelde excuses. Hij was fysiek wel aanwezig, maar je zag dat hij met zijn hoofd heel ergens anders was. Nu belt hij af voor de bijeenkomst die overe en uur begint. De andere leden van de intervisiegroep zijn verbaasd dat hij er niet is.
  1,95
  lees meer

  Waaraan herken je een goede coach of supervisor?

  Geregeld zeggen klanten dat ze via via gehoord hebben dat ik een goede coach ben. Waar is die reputatie op gebaseerd? Klikte het? Kennen ze tevreden klanten, weten ze van resultaten? Of zijn het toevalligheden, het tarief, aantal LinkedIn-contacten of hoe ik eruit zie. Een Europese poging tot beschrijving: wat maakt ons tot een goede coach of supervisor?
  1,95
  lees meer

  Dromen van fotomodellen waarmaken

  Het is 2 september 1981. Samen met mijn broer en mijn kleine zusje (1 minuut jonger) zijn wij de eerste drieling van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Ik groei op in een unieke situatie waarvan ik mij geenszins bewust ben. Wij doen alles met zijn drieën: eten, drinken, spelen, brabbelen, schreeuwen en huilen.
  1,95
  lees meer

  Begin met het WAAROM- De gouden cirkel van ondernemen

  Waarom komt het ene bedrijf wel van de grond en het andere niet? Dat komt door het ‘Waarom’. De oprichter weet waarom hij begint. Bij Steve Jobs van Apple was dat het geloof in anders denken. Bij de gebroeders Wright was dat kunnen vliegen. En Martin Luther King wilde burgerrechten voor iedereen. Daardoor wisten ze mensen te inspireren en een gevoel van saamhorigheid te geven.
  Gratis
  lees meer

  Opdrachtgevers aan het woord: Gerard Kroon

  Gerard Kroon is als interim-manager extramurale zorg verbonden aan de stichting Zuidwester. Deze stichting werkt voor kwetsbare mensen in Zuid-Holland, Zeeland en Brabant. Gerard Kroon bekleedt al 35 jaar leidinggevende functies in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Via projecten in Zuid-Afrika kwam hij in contact met Ubuntu, een Afrikaanse levensfilosofie die uitgaat van verbondenheid tussen mensen. Hij is bestuurslid van de Stichting Ubuntu Nederland. Daarnaast is hij eigenaar van Kroon Management Partners en verzorgt hij individuele en teamcoachingstrajecten.
  Gratis
  lees meer

  Een coach mag soms een bedrijfskundige pet dragen

  Ursela van Stekelenburg is hbo-docent en coach. Ze promoveerde in 2012 als bedrijfskundige aan de Erasmus Universiteit op het onderwerp: personeelszorg in familiebedrijven. Een gesprek over familiebedrijven en de rol die coaches daarin kunnen spelen. “Familiebedrijven zijn zeer kritisch op wie ze binnenhalen.”
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper