logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters

Alle artikelen

1|...|120|121|122|...|556

Jezelf zijn op de werkvloer: het werkt

Werken in overeenstemming met je eigen normen en waarden levert een hogere productiviteit op. Dat blijkt uit onderzoek van Ralph van den Bosch. “Een werkomgeving waarin men zich minder authentiek voelt leidt daarentegen juist tot stress”, concludeert hij in Journal of Psychology. “Noem het een energielek.” Hoe kijkt hij als onderzoeker tegen authenticiteit aan, en zijn zijn bevindingen al klaar voor de werkvloer?
1,95
lees meer

De betekenis van werk

‘Werk, werk, werk’ is het adagium, maar wat is de betekenis van werk? We hebben het te druk of een te lege agenda. Het aantal zzp’ers neemt toe en differentiatie op de werkvloer neemt af. Een gesprek met Daan Roovers, hoofdredacteur van ‘Filosofie Magazine’, docent, debatvoorzitter en columnist, over de veranderende betekenis van werk, de gevolgen daarvan, wat coaches zouden moeten weten en wanneer coaching een quasi-oplossing is.
1,95
lees meer

Kübler-Ross over stervensbegeleiding

Mijn vader was psychotherapeut en als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Ik heb zijn boekenkast geërfd, met daarin werken van veel beroemde en beruchte psychologische en filosofische denkers. Als ik de omslagen bekijk, vraag ik me af wat wij coaches kunnen leren van deze grote denkers. Voor deze artikelenreeks pak ik elke keer een ander boek uit de kast, om antwoord te vinden op deze onderzoeksvraag. Ik nodig je graag uit om deel te nemen aan deze speurtocht, in dialoog met onze traditie.
1,95
lees meer

Werk maken van je leven

Volgens schrijfster, antropoloog en generatie Y’er Geertje Couwenbergh vraagt het huidige tijdgewricht om een nieuwe manier van denken over jezelf, de wereld, werk en leven. ‘Innernemerschap’ is de term die ze daarvoor suggereert. Ze licht een tipje van de sluier op van deze levenshouding, die gekenmerkt wordt door moed, flexibiliteit en een hoge tolerantie voor onzekerheid.
1,95
lees meer

School of Life

The School of Life, in 2008 opgericht in Londen door Alain de Botton, heeft nu een dependance in Nederland: de School of Life Amsterdam. Dit instituut is in april geopend tijdens een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk, in aanwezigheid van De Botton zelf en de oprichters Laurens Knoop en Peter van Duinen. In een interview vertelt Laurens Knoop waar de School of Life antwoord op geeft.
1,95
lees meer

Levenslessen in de praktijk

Een coach kan nooit genoeg oefeningen paraat hebben. Deze oefening is bijzonder geschikt in de begeleiding van teams die een moeilijke periode tegemoet gaan. In mijn geval betrof het een afdeling die aan de vooravond stond van een grote reorganisatie, waarvan vooraf duidelijk was dat er de nodige fte’s moesten afvloeien. Hun manager wilde hier geen verantwoordelijkheid voor dragen en had er de brui aan gegeven.
1,95
lees meer

Hoe coach ik een stagnerend team?

Stagnerende teams zijn niet functionerende en/of beschadigde teams, waarbij de effectiviteit van de teamprestaties minimaal is. Doorgaans sluiten zij zich af van de rest van de organisatie en kennen zij een interne ‘pikorde’ die is gebaseerd op informeel leiderschap. Hoe zorg je er als teamcoach voor dat deze teams weer levenskunst in werken ervaren?
1,95
lees meer

Ik heb mezelf fouten gegund

Sinds 2013 is Nicolas Mansfield algemeen en artistiek directeur van de Nederlandse Reisopera. Na een ingrijpende reorganisatie met veel gedwongen ontslagen als gevolg van de grote bezuinigingen op kunst en cultuur kwam het gezelschap gedurfd terug. Een gesprek over leiderschap, het belang van kunst en een nieuw begin.
1,95
lees meer

Geluiden van buiten: Hélène Stapert

Hélène Stapert is hoofd p&o bij Bureau Jeugdzorg Drenthe. Ruim twintig jaar zit zij in het p&o-vak. Ze werkte bij een universiteit, een middelbare school en in de sector zorg & welzijn. De laatste twaalf jaar oefent zij haar beroep uit in de jeugdzorg. Opgeleid als loopbaanadviseur en coach, voert ze naast haar werk voor Bureau Jeugdzorg een kleine eigen praktijk, maar de recente verandergolf in de jeugdzorg vergt in haar baan zoveel tijd en energie, dat daar maar weinig ruimte voor overblijft. “Coaching van de organisatie als geheel is erbij gebaat dat het management haar visie inspirerend uitdraagt en daar ook zelf elke dag naar handelt”.
1,95
lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Congres Positieve Psychologie

Thema: Dynamiek in Relaties

Datum: 29 november 2019
Locatie: De Reehorst, Ede

Informatie & aanmelden »