logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|123|124|125|...|575

  ’Religiecoaches’ op een rij

  Een aantal coaches in Nederland begeleidt bewust vanuit een bepaalde (religieuze) levensovertuiging. Wat betekent dat voor hun visie op het vak en hoe zie je dat terug in hun werkwijzen? Een islamitische, boeddhistische, joodse, agnostische, hindoeïstische en christelijke coach lichten toe waarom zij expliciet begeleiden vanuit hun geloof.
  Gratis
  lees meer

  Lakshmi en Ganesha voor Geluk, Vreugde en Wijsheid

  Van huis uit vier ik jaarlijks het Dipavali-feest, ook wel bekend als Diwali of het lichtjesfeest. Het huis wordt grondig schoongemaakt, maar belangrijker nog is de innerlijke reiniging. Het is vooral een bezinningsfeest. Het Dipavalifeest staat symbool voor overwinning van het goede op het kwade, van het licht op de duisternis. Je reflecteert je eigen gedrag en gewoonten van het afgelopen jaar en kijkt wat je wilt verbeteren voor het komende jaar.
  Gratis
  lees meer

  Accepteren van het verschil tussen religies

  In Nederland en andere landen leven joden, christenen, moslims, hindoes, boeddhisten en mensen met andere religieuze overtuigingen naast elkaar. De verschillende religies hebben verschillende morele overtuigingen en verschillende opvattingen over wat waar is. Recente voorbeelden zijn de discussies in Nederland over ritueel slachten of over homoseksualiteit. In dit artikel leest u over theorieën met behulp waarvan wij op een constructieve manier met deze verschillen om kunnen gaan, op een manier die tolerantie en respect voor religieuze andersheid mogelijk maakt.
  1,95
  lees meer

  De keerzijde van religie

  Religie kan mooi zijn, maar er is ook een keerzijde. We zijn in onze religieuze zoektocht ook kwetsbaar. Daar bewust van zijn, helpt alert te blijven op signalen dat de groep of de leiding, in naam van God, over de grenzen gaat van onze persoonlijke integriteit. Of dat leiders het voorzien hebben op onze portemonnee of uit zijn op onderwerping. De donkere kanten van zingeving.
  1,95
  lees meer

  Een goed gesprek

  “ Kom jij maar uit”, zei mijn vader. We zaten tegenover elkaar aan een tafeltje in zijn kamer van het verzorgingstehuis. “Je kunt met die man geen fatsoenlijk gesprek meer voeren”, had een zus me nog vooraf gewaarschuwd. Zijn dementie was kennelijk toegenomen sedert de paar weken na mijn vorige bezoek. Maar wat bedoelde hij met “Kom jij maar uit”?
  1,95
  lees meer

  Werk, relaties en seksualiteit

  Religie en seksualiteit hebben altijd al een gespannen verhouding gehad. Religie kan een factor zijn waarom er coaching bij intimiteit en seksualiteit nodig is. Door mijn persoonlijke ervaringen en werk als relatie-, seks- en intimiteitscoach ben ik het taboe op seksualiteit gelukkig voorbij. Voor veel mensen blijft dit onderwerp echter nog wel in de taboesfeer liggen.
  1,95
  lees meer

  Grenzeloos geloven

  Een van je vaste opdrachtgevers vraagt je om een medewerker te coachen. De potentiële coachee is een intelligente vrouw, Iteke, die worstelt met haar workload en met de balans tussen werk en privé. Tijdens het intakegesprek vertelt ze dat ze christen is en hoe het geloof haar leven bepaalt. Ze geeft aan dat ze jou als mens graag mag en je wat dat betreft graag als coach zou willen hebben. Maar eerst wil ze met haar predikant bespreken of ze met jou in zee kan gaan. Hoe ga jij hiermee om?
  1,95
  lees meer

  Hoe kan ik de beste strontstok zijn?

  Mijn praktijk als coach is voortgekomen uit mijn praktijk als zenboeddhistisch monnik.
  1,95
  lees meer

  Religie als wegwijzer naar je essentie

  Religie kan als wegwijzer dienen om de waarheid in jezelf te ontdekken. Met andere woorden: je zou door middel van religie je eigen innerlijke essentie – datgene waarvan je voelt dat jij dit in de kern bent – kunnen leren kennen. Maar religie kan ook een blokkade vormen om bij die kern uit te komen. Dat kan gebeuren wanneer mensen niet verder kijken dan de woorden die binnen religies een belangrijke plaats innemen. Wanneer dat het geval is, geloven mensen dat de woorden zélf de waarheid bevatten, in plaats van te zien dat de woorden slechts verwijzen naar de waarheid.
  Gratis
  lees meer

  U bent uw broeders hoeder

  Dominee Emmanuel Koney werkt in gebouw De Kandelaar in de Bijlmer. In de documentaire Calling for Koney zegt hij: “Mensen zouden niet moeten lijden, maar vreugde uit hun leven moeten halen.” Een gesprek met een man die midden in de Bijlmergemeenschap staat en een brug slaat naar de Nederlandse samenleving.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper