logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|127|128|129|...|575

  Emoties in kunst en coaching

  Soms, in mijn praktijkruimte, hoor ik een doorgaande stroom van woorden. Niet dat ze allemaal evenveel betekenis hebben. Misschien zijn ze meer bedoeld om de tranen, of de boosheid die eronder verborgen zit, geen kans te geven. En andere keren hoor ik geagiteerde klanken: verontwaardiging, verstikte tranen, vloedgolven van verdriet. Hoe komt het toch dat de ene persoon bijna verdrinkt in zijn emoties en de ander ze slechts mondjesmaat kan uiten? En belangrijker misschien: wat kan ik ermee als coach?
  1,95
  lees meer

  Wat kun je als coach met verslaving en emoties?

  In de boeken van Jan Geurtz is het thema verslaving de rode draad. Zijn recente boeken over relaties, ‘Verslaafd aan Liefde’ (2015) en ‘Bevrijd door Liefde’ (2014), zijn bestsellers. Meer dan vijftien jaar geleden kwam ik hem tegen als trainer in een opleiding voor persoonlijk leiderschap en zelfontplooiing. Deze trainingen waren gericht op het versterken van je positieve zelfbeeld, om van daaruit verantwoordelijkheid te nemen en tot actie over te gaan. Ik ging bij Jan op bezoek en interviewde hem over verslaving, emoties en wat coaches daarmee kunnen doen.
  1,95
  lees meer

  En nu… Au!

  Via een van je opdrachtgevers krijg je een aanvraag voor de coaching van een medewerker, die erg heeft geleden onder een reorganisatie en de daaropvolgende ontslagen. De medewerker is erg negatief over de organisatie en de nieuwe leidinggevende. Hij zit zichzelf en daarmee het hele team in de weg. Tijdens de intake blijkt de man erg aardig al toont hij wel veel cynische humor en weinig zelfreflectie. Er is direct een klik en jullie besluiten het coachingstraject in te zetten. In de loop van het eerste gesprek vertelt je coachee iets uit zijn privéleven, wat knetterhard bij je binnenkomt. Het raakt bij jezelf aan oud zeer, waarvan je overtuigd was dat je dat al heel lang verwerkt had en dat je er geen last meer van had. Je biedt je coachee nog een kopje koffie aan en terwijl de koffiemachine bezig is, overdenk je wat je nu gaat doen. Wat doe je als coach? Welke overwegingen spelen hierbij een rol?
  1,95
  lees meer

  Waar ben jij bang voor?

  Je hoort het wel vaker: “We moeten niet bang zijn.” Dit als een reactie op allerlei dreigingen die op ons afkomen, zoals terroristische aanslagen, een instortende markt, een verslechterend milieu. Dreiging ervaren we allemaal op zijn tijd. Het kan om grote en kleine dingen gaan. In het werk gaat het bijvoorbeeld om de dreiging van een op handen zijnde reorganisatie, of de dreiging om werkloos te worden. Maar ook een ontevreden klant kan simpelweg bedreigend zijn. Of het feit dat je collega promotie maakt en jij niet.
  1,95
  lees meer

  Stilstaan, afronden en weer doorgaan

  Een coach kan nooit genoeg oefeningen paraat hebben. Wat onaf is blijft om aandacht vragen. Deze oefening is behulpzaam bij het goed afronden en afscheid nemen van een periode of fase die achter iemand ligt, waardoor diens aandacht vrij gemaakt wordt en daarmee al het potentieel wordt vrijgemaakt voor volgende stappen.
  1,95
  lees meer

  Emoties en stemmingen

  Emoties zijn een vast onderdeel van coaching. Geen actie of inzicht, zonder dat er emotie aan te pas komt. Vaak is de emotie zelfs het startpunt van een coachingsgesprek: we willen de belemmerende emoties opruimen en de stimulerende emoties versterken. Helaas kunnen we niet kieskeurig zijn. Deze emotie wil ik wel (de fijne) en deze niet (de pijnlijke). Emoties zijn niet eenzijdig te onderdrukken.
  1,95
  lees meer

  Opdrachtgevers aan het woord: Hans Raamsdonk & Rachelle van Daalen

  Hans Raamsdonk & Rachelle van Daalen zijn beleidsadviseurs leren & ontwikkelen bij ProRail. Hans is vanuit het onderwijs bij de Nederlandse Spoorwegen in verschillende functies werkzaam geweest in management en staf, de laatste twintig jaar in het loopbaanadvies en hrd. Sinds acht jaar werkt hij bij spoorbeheerder ProRail. Rachelle is na haar studie onderwijskunde begonnen bij NS Opleidingen. Via Servex, waar zij manager opleiding & training was, is ze nu ruim vijf jaar aan de slag bij ProRail. Samen houden zij zich naast vele andere onderwerpen bezig met de interne en externe coachpool van ProRail.
  Gratis
  lees meer

  De corporate tribe

  Veel gerommel en conflicten in teams en organisaties ontstaan doordat emoties geen ruimte hebben gehad om geuit of gekanaliseerd te worden, op een manier die recht doet aan het individu en die bij de organisatiecultuur past. In dit artikel nemen we je mee op reis, om te bezien hoe we omgaan met emoties. In tribale samenlevingen en in organisaties om de hoek…
  1,95
  lees meer

  Aan het werk of op de waakvlam?

  Hoe alert ben je als coach in een coachingsgesprek op verdedigingsmechanismen, die we kennen van teams en groepen? Via een model van Rosemary Napper verbinden we het concept basic assumptions van Wilfred Bion met het tweegesprek tussen coach en coachee. We ontdekten overeenkomsten en verbanden tussen coachee en organisatie. Het kan coaches helpen om scherp te zijn op het feit dat met de coachee ook de organisatie het gesprek binnenstapt.
  1,95
  lees meer

  Affectieve burgers

  Het roer is om. Van een verzorgingsstaat zijn we vanaf januari 2015 gekanteld naar een ‘eigen-krachtsysteem’, waarin de burger wordt opgeroepen zelf voor zijn naasten te zorgen. Welke gevolgen heeft de invoering van dit nieuwe model voor de burger en hoe wordt op onze emoties ingespeeld om deze transitie naar meer participatie te bewerkstelligen? Daarover verscheen in 2013 het boek ‘De Affectieve Burger: Hoe de Overheid Verleidt en Verplicht tot Zorgzaamheid’, waarin de resultaten van een vierjarig, diepgravend onderzoek naar de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) uit de doeken wordt gedaan. Naar aanleiding daarvan spreek ik met Ad Maas en Sijtze de Roos over wat nu van coaches en begeleiders wordt gevraagd.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper