logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|129|130|131|...|582

  Stilstaan, afronden en weer doorgaan

  Een coach kan nooit genoeg oefeningen paraat hebben. Wat onaf is blijft om aandacht vragen. Deze oefening is behulpzaam bij het goed afronden en afscheid nemen van een periode of fase die achter iemand ligt, waardoor diens aandacht vrij gemaakt wordt en daarmee al het potentieel wordt vrijgemaakt voor volgende stappen.
  1,95
  lees meer

  Emoties en stemmingen

  Emoties zijn een vast onderdeel van coaching. Geen actie of inzicht, zonder dat er emotie aan te pas komt. Vaak is de emotie zelfs het startpunt van een coachingsgesprek: we willen de belemmerende emoties opruimen en de stimulerende emoties versterken. Helaas kunnen we niet kieskeurig zijn. Deze emotie wil ik wel (de fijne) en deze niet (de pijnlijke). Emoties zijn niet eenzijdig te onderdrukken.
  1,95
  lees meer

  Opdrachtgevers aan het woord: Hans Raamsdonk & Rachelle van Daalen

  Hans Raamsdonk & Rachelle van Daalen zijn beleidsadviseurs leren & ontwikkelen bij ProRail. Hans is vanuit het onderwijs bij de Nederlandse Spoorwegen in verschillende functies werkzaam geweest in management en staf, de laatste twintig jaar in het loopbaanadvies en hrd. Sinds acht jaar werkt hij bij spoorbeheerder ProRail. Rachelle is na haar studie onderwijskunde begonnen bij NS Opleidingen. Via Servex, waar zij manager opleiding & training was, is ze nu ruim vijf jaar aan de slag bij ProRail. Samen houden zij zich naast vele andere onderwerpen bezig met de interne en externe coachpool van ProRail.
  Gratis
  lees meer

  De corporate tribe

  Veel gerommel en conflicten in teams en organisaties ontstaan doordat emoties geen ruimte hebben gehad om geuit of gekanaliseerd te worden, op een manier die recht doet aan het individu en die bij de organisatiecultuur past. In dit artikel nemen we je mee op reis, om te bezien hoe we omgaan met emoties. In tribale samenlevingen en in organisaties om de hoek…
  1,95
  lees meer

  Aan het werk of op de waakvlam?

  Hoe alert ben je als coach in een coachingsgesprek op verdedigingsmechanismen, die we kennen van teams en groepen? Via een model van Rosemary Napper verbinden we het concept basic assumptions van Wilfred Bion met het tweegesprek tussen coach en coachee. We ontdekten overeenkomsten en verbanden tussen coachee en organisatie. Het kan coaches helpen om scherp te zijn op het feit dat met de coachee ook de organisatie het gesprek binnenstapt.
  1,95
  lees meer

  Affectieve burgers

  Het roer is om. Van een verzorgingsstaat zijn we vanaf januari 2015 gekanteld naar een ‘eigen-krachtsysteem’, waarin de burger wordt opgeroepen zelf voor zijn naasten te zorgen. Welke gevolgen heeft de invoering van dit nieuwe model voor de burger en hoe wordt op onze emoties ingespeeld om deze transitie naar meer participatie te bewerkstelligen? Daarover verscheen in 2013 het boek ‘De Affectieve Burger: Hoe de Overheid Verleidt en Verplicht tot Zorgzaamheid’, waarin de resultaten van een vierjarig, diepgravend onderzoek naar de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) uit de doeken wordt gedaan. Naar aanleiding daarvan spreek ik met Ad Maas en Sijtze de Roos over wat nu van coaches en begeleiders wordt gevraagd.
  1,95
  lees meer

  Wonderen, fantasie of waarheid?

  Mijn vader was psychotherapeut en als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Ik heb zijn boekenkast geërfd, met daarin werken van veel beroemde en beruchte psychologische en filosofische denkers. Als ik de omslagen bekijk, vraag ik me af wat wij coaches kunnen leren van deze grote denkers. Voor deze artikelenreeks pak ik elke keer een ander boek uit de kast, om antwoord te vinden op deze onderzoeksvraag. Ik nodig je graag uit om deel te nemen aan deze speurtocht, in dialoog met onze traditie.
  1,95
  lees meer

  Vrijheid van meningsuiting

  De afgelopen jaren is veel gesproken en geschreven over de vrijheid van meningsuiting. Vooral na de moord op Theo van Gogh (2004) en heel recent de moordpartij bij Charlie Hebdo (januari 2015). Vrijheid van meningsuiting wordt steeds vaker opgevat als een kernwaarde van de westerse democratieën, die bedreigd wordt door de islam. Razi Quadir (1972), geestelijk verzorger, docent en onderzoeker bij het Centrum voor Islamitische Theologie aan de Vrije Universiteit, is aan het promoveren op dit thema. We vroegen hem naar polariserende voorbeelden, mogelijke oplossingen voor polarisatie en de bijdrage die coaching kan leveren.
  1,95
  lees meer

  De coachende rol van muziek bij verlies

  Rouwbegeleiders helpen mensen die in de rouw zijn na het verlies van een dierbare. In het onderzoek ‘De rol van muziek in rouwbegeleiding’, gehouden aan de universiteit van Tilburg, stond de vraag centraal op welke manier rouwbegeleiders muziek inzetten in de begeleiding van mensen. De inzichten uit dit onderzoek zijn ook toepasbaar op het rouwen na het verlies van een baan of na een verandering binnen een organisatie.
  1,95
  lees meer

  Ressentiment

  Ressentiment is een bijzonder soort emotie, die opvalt door felle vijandigheid. Voor buitenstaanders is dit vaak onbegrijpelijk. Onderling begrip, een compromis of een verzoening zouden toch mogelijk moeten zijn? Maar in situaties van ressentiment blijken vanzelfsprekende handreikingen vaak niet te werken. In dit artikel leest u hoe we deze emoties onderkennen, gevolgd door een antwoord op de vraag of de huidige maatschappelijke omstandigheden ressentiment oproepen en versterken. Ten slotte volgen enkele overwegingen over hoe ressentimentssituaties te verlichten en te verbeteren zijn.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper