logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|13|14|15|...|565

  Toegepaste kunst van de trainingsacteur

  Acteurs zijn opgeleid voor artistiek werk. Sta je op de planken, dan kijkt iedereen naar jou. Maar niet alle acteurs kennen die sterke behoefte om alle aandacht op zich gericht te krijgen. Trainingsacteurs bijvoorbeeld. Zij beoefenen een van de mooiste vormen van toegepaste kunst en zetten hun kunstzinnige vaardigheden in voor de ontwikkeling van mensen. Een training waarin cursisten werken met trainingsacteurs vraagt wat van alle partijen. Werken met acteurs kan namelijk nogal eens gepaard gaan met emoties. De energizers in deze trainerstool zijn handig voor zowel trainers als trainingsacteurs en zorgen ervoor dat de groep cursisten fris blijft
  1,95
  lees meer

  Kunst en de kracht van mensen

  Winter 2018, Croeselaan, Utrecht. We zijn op de begane grond van het hoofdkantoor van Rabobank. Enkele jaren geleden was daar een grote expositieruimte met tentoonstellingen van kunstenaars waar Rabobank werk van verzamelt. Nu is het een ruimte voor flexwerkplekken die gebruikt wordt om steeds andere werken uit de collectie tentoon te stellen (een combinatie van expositie-, inspiratie- en werkruimte). Op dit moment hangen er werken die werden gekozen door Lucas de Man, met als thema moed.
  1,95
  lees meer

  Waarom leiderschap verbeeldingskracht vraagt

  Ondernemerschap en leiderschap hebben baat bij verbeeldingskracht. Daarom brengt de Avicenna leiderschapscademie deelnemers veelvuldig in contact met kunst en kunstenaars. Want verbeeldingskracht is nodig voor grensverleggend denken en handelen. Terwijl verbeeldingskracht zelden wordt geagendeerd in de gangbare leiderschapsprogramma’s. Die gaan vaak over beheersing en controle. Kunst is bovendien niet alleen een aanjager van verbeeldingskracht, maar tevens een goed vehikel om vooroordelen te ontmaskeren, vooroordelen waarmee ook veel leiders de wereld tegemoet treden.
  1,95
  lees meer

  Leren in verandering

  Prof. dr. Manon Ruijters sprak eind 2017 haar oratie ‘Leren in Verandering’ uit, bij de aanvaarding van haar ambt als hoogleraar Leren, Ontwikkelen en Gedragsverandering aan de School of Business Economics van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hierin verlegt zij de focus van de lerende organisatie naar een focus op 'goed werk'. Het gaat zowel om streven naar excellentie als streven naar ethiek en energie. Werk dat goed is, goed doet en goed voelt. Hoe transformeer je hrd naar een vaardige facilitator van verandering? Als groei-idealisten vonden Els Oosthoek en Manon Ruijters elkaar in een dynamische serie gesprekken, waar dit artikel een gezamenlijke uitkomst van is.
  1,95
  lees meer

  Waardevolle flauwekul

  Het besef dat een gebrek aan humor en spel binnen organisaties gelijk staat aan culturele, emotionele en economische verspilling begint langzaamaan toe te nemen. Logisch. De lachende, spelende mens is namelijk niet alleen gelukkiger, hij is ook creatiever en productiever.
  1,95
  lees meer

  Kunst werkt

  Stel je voor dat je op een vrijdagochtend na vier dagen hard werken in een randstedelijke kantoortuin over de snelweg richting het oosten rijdt, een afslag neemt en ineens terechtkomt in een wereld van stilte, natuur en prachtige vergezichten. Je parkeert je auto, volgt bordjes die je de weg over een heidepaadje wijzen, leest en passant een tekst langs het wandelpad – Ik heb al zo vaak in mijn leven op dit kruispunt gestaan en ben zonder te kiezen op de stroom meegegaan – gluurt naar binnen bij een zogenoemd Verwonderhuis, een installatie van een kunstenaar, en loopt over een rode loper een monumentale industriële loods in.
  1,95
  lees meer

  Het brein en de kunsten

  In 2016 verscheen het boek ‘Ons creatieve brein’ van Dick Swaab. Het was de opvolger van de bestseller ‘Wij zijn ons brein’ en het heeft de ondertitel ‘Hoe mens en wereld elkaar raken’. Het is met name deze ondertitel die ervoor zorgt dat we in gesprek met Dick Swaab willen verkennen welke invloed kunst heeft op ons brein. Niet in de laatste plaats omdat het boek geïllustreerd is met vele kunstwerken en dat zal wel een betekenis hebben. Hoe werkt ons brein, welke invloed heeft kunst op onze hersenen en hoe kunnen hrd-professionals deze kennis gebruiken?
  1,95
  lees meer

  Waarom het voor vrouwen moeilijker is om als authentieke, effectieve leiders te worden gezien

  Dominante, besluitvaardige vrouwen in leidinggevende functies brengen hun teamleden in verwarring als ze ook betrokken, vriendelijk en meelevend zijn. De combinatie van deze twee gedragstypes laat ze in de ogen van hun team minder authentiek overkomen. Het gevolg daarvan is dat vrouwen als minder effectieve leiders worden beschouwd. Dit blijkt uit een onderzoek van promovenda Jasmien Khattab van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM).
  Gratis
  lees meer

  Compassie mag je niet onderschatten

  Na machtloos leiderschap, coachend leidinggeven en dienstbaar leiderschap ontstaat wereldwijd een nieuwe leiderschapsstijl: compassioneel leiderschap. Binnen grote organisaties als Google, LinkedIn en zelfs de Duitse softwaregigant SAP wint deze vorm van leidinggeven steeds verder terrein.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  HRD-Congres Liefde voor leren

  Thema: Aandacht

  Datum: 14 februari 2020
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »