logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|13|14|15|...|561

  Werk met liefde

  Professor Doctor Aukje Nauta aanvaarde op 7 december 2018 het ambt van bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden. De leerstoel is ingesteld door Sioo, de interuniversitaire ambachtsschool voor organisatie- en veranderkunde. Ik tref Aukje begin november achter de laptop in een Utrechts café.
  1,95
  lees meer

  Nieuwsflash: trainen werkt!

  Grote kans dat je het afgelopen jaar een blog of artikel hebt gelezen dat ongeveer zo begint: ‘Elk jaar geven organisaties grote bedragen uit aan opleiding en training. In Nederland alleen al gaat het om meer dan drie miljard euro per jaar. Maar wat levert die investering eigenlijk op? Deskundigen schatten dat medewerkers in hun werk hooguit twintig procent gebruiken van de kennis die ze opdoen in trainingen. Dat kan toch niet waar zijn?’ En dan gaat het verder met tips over wat je allemaal kunt doen om dit probleem op te lossen.
  1,95
  lees meer

  Burn-out door je leidinggevende?

  Het aantal mensen met een burn-out neemt de laatste jaren steeds meer toe. Ongeveer een op de zes werkenden ervaart burn-outklachten. Ligt dit nu aan de werknemers die het allemaal niet meer trekken? Niet per se. Hoewel sommige werknemers beter tegen stress kunnen dan anderen, blijken leidinggevenden ook een zeer belangrijke rol te spelen. Werknemers met een leidinggevende die gericht is op ontwikkeling en verbetering hebben minder kans op een burn-out. Bij werknemers met een leidinggevende die competitiegericht is, neemt de kans op een burn-out juist toe. Organisaties moeten zich dus niet enkel focussen op werknemers als zij burnoutklachten willen voorkomen.
  1,95
  lees meer

  Show, don’t tell & Co-teaching

  Fotostrips lijken een goede manier om patiënten voor te bereiden op een gesprek met een dokter. Vooral ouderen en anderen die moeite hebben met een huisarts te communiceren kunnen er veel baat bij hebben. Verhalende strips, met foto’s in plaats van tekeningen, vallen meer op en helpen patiënten om een gesprek met de dokter anders te voeren.
  Gratis
  lees meer

  Bubble Busters

  Artificiële intelligentie staat flink in de belangstelling. Is het gaaf of is het eng? Je hoort meningen vanuit beide perspectieven. Ik vind het gaaf. En belangrijk om de gedachten van beide kampen te volgen. Van voor- en tegenstanders, van enthousiastelingen en ‘remmers’, de utopische en de dystopische verhalen. Sommigen denken dat we artificiële intelligentie kunnen tegenhouden. Dat het iets van de toekomst is.
  Gratis
  lees meer

  Kussencultuur

  Recentelijk las ik een krantenartikel waarin het woord ‘kussencultuur’ voorkwam. Dat woord kende ik nog niet. Uit de context was direct duidelijk dat het hier niet ging over de biotoop op een hoofdkussen, of het exacte aantal begroetingskussen dat men elkaar in verschillende culturen geeft, maar over slapen op de werkplek. Nu weten we allemaal wel dat een ’powernap’ van zo’n twintig minuten de productiviteit van de werknemer gedurende een uur of twee, drie kan verhogen. Kost een beetje, levert veel op al heb ik het hier in Nederland nog niet zo vaak zien gebeuren dat een werknemer na de lunch even gaat liggen. Vooruitstrevend is het wel. En al gaat het uiteindelijk om de centen, het komt sympathiek over als een werkgever zichtbaar om het welzijn van zijn of haar medewerkers geeft.
  Gratis
  lees meer

  Continue verbeterdrang maakt ongelukkig

  We leven in een veeleisende maatschappij die snel verandert. Dat is een grote uitdaging voor organisaties. En het stelt hoge eisen aan werknemers. Dit, maar bijvoorbeeld ook social media zorgen ervoor dat mensen perfectie nastreven. Ze denken dat ze hierdoor uiteindelijk gelukkiger worden, maar juist die continue verbeterdrang maakt ongelukkig.
  1,95
  lees meer

  Pensioenen

  De financiële crisis van 2008 heeft laten zien dat gedrag en cultuur van grote invloed zijn op de langetermijnresultaten van een onderneming. De sturing op gedrag en een cultuur van wendbaarheid in het dagelijkse werk is echter vaak taai en lastig te beïnvloeden. Met deze uitdaging gaat Achmea Pensioenservices aan de slag. Door te werken vanuit verlangen, het ‘why’, waarin dromen en waarden concessieloos leidend zijn, en scherpte in ‘hoe’ medewerkers en leidinggevenden dit in hun gedrag kunnen vormgeven, heeft binnen Achmea Pensioenservices binnen een jaar een enorme verandering teweeggebracht.
  1,95
  lees meer

  Geef je leertraject impact

  Hoeveel procent van een training wordt echt gebruikt in het werk?” Deze vraag krijg ik regelmatig als ik trainers en opleidingskundigen train. Ik heb een blended werkvorm ontwikkeld die jou kan helpen om het rendement van je leertrajecten te verhogen. In dit geval is dat een combinatie van online leren (webbased app) en offline leren (bijeenkomst).
  1,95
  lees meer

  Get Inspired!

  Organisatiecultuur is zo’n enorm breed onderwerp. Wat ga je lezen, kijken of luisteren als je je na deze uitgave van TvOO nog verder wilt laten inspireren? We stelden de vraag aan de auteurs en geïnterviewden die meewerkten aan dit nummer: wat is voor jou een inspiratiebron over (organisatie)cultuur die je aan de lezers van TvOO zou willen aanraden, als het gaat om leren en ontwikkelen? Op deze pagina’s vind je een paar mooie suggesties.
  Gratis
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper