logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters

Alle artikelen

1|...|159|160|161|...|546

Hart-coherentie

Een bos rode rozen staat in het midden van een groep mensen die verwachtingsvol en benieuwd naar wat komen gaat, in een kring zitten. Aan de rozen hangen kaartjes met spreuken die voor een introductie zorgen en bij velen rechtstreeks de weg naar het hart weten te vinden. Het is bijzonder je in een groep mensen te bevinden, waarin de kennismaking meteen al voor het aanspreken van een diepere innerlijke laag zorgt. Hierdoor weet en voel je, dat er bij deze training iets wezenlijks geleerd zal worden. “A change of heart changes everything”, het credo van Heartmath.
1,95
lees meer

Het verbindingswiel

Veel relaties ontstaan als vanzelf. Op het werk zit je als collega’s in een team en ga je samen lunchen. Vriendschap ontstaat doordat men elkaar leuk vindt, er gemeenschappelijke interesses zijn en men er voor elkaar is. Je spreekt van een liefdesrelatie als na een periode van verliefdheid de relatie uitgroeit tot een relatie waarbinnen intimiteit en seksualiteit een vaststaand onderdeel zijn. Duidelijk toch? In de praktijk is het echter niet altijd zo helder.
1,95
lees meer

De balanceeract van een teamcoach

Teamcoaching? In de ban van de WK denk ik in eerste instantie aan Bert van Marwijk. Na het volgen van de Masterclass Teamcoaching ben ik nieuwsgierig hoe de bondscoach is omgegaan met de balanceeract waar teamcoaching om vraagt en hoe hij met Oranje de verschillende ontwikkelfasen heeft doorlopen. En: is de bondscoach niet eerder teamleider dan teamcoach?
1,95
lees meer

Onbenaderbaar

Gerard en zijn cliënt zitten tegenover elkaar in de kleine spreekkamer. Geen tafel of bureau tussen hen in, geen fysieke barrière. Nieuwe cliënten vinden dat soms onwennig, zo dichtbij. Ze zijn van top tot teen zichtbaar, net als Gerard zelf. De inrichting en de opstelling stralen intimiteit uit, nodigen uit tot persoonlijke gesprekken. Annemarijke is hier voor de derde keer. Haar tas ligt onder haar stoel, haar koffie heeft ze op. ‘Wat wil je vandaag doen?’ vraagt Gerard. Het coachingstraject komt voort uit feedback die ze van haar manager kreeg in het functioneringsgesprek. Hij vond haar onbenaderbaar, al heeft hij dat niet zo gezegd maar daar kwam het wel op neer. Collega’s waarderen haar professionaliteit, maar ervaren afstand zodra het niet over het werk gaat. Ook Gerard voelt die afstand, al zitten ze nog geen meter van elkaar. Hij vraagt zich af of Annemarijke niet beter met een vrouwelijke coach zou kunnen werken, of dat ze misschien meer zou hebben aan lichaamswerk dan aan gesprekken. Ze heeft bij de intake gezegd dat ze hier komt omdat haar manager dat wil, zelf heeft ze geen behoefte om iets te veranderen aan haar omgang met collega’s. Gerard heeft onlangs een professionaliseringsbijeenkomst over autisme bijgewoond, en hij vraagt zich af of Annemarijke het syndroom van Asperger heeft.
1,95
lees meer

Een kwestie van vertrouwen

Intimiteit: we verlangen er allemaal naar, en tegelijk kan het ook beangstigend zijn. We lopen in ons leven het meeste verdriet op bij degenen met wie we intiem zijn. In een liefdesrelatie wordt de intimiteit zo sterk dat we de ander gaan ervaren als deel van onszelf.
1,95
lees meer

De dominee en de clown

Er staat een dominee op het podium van de Reehorst in Ede. Het is stil in de zaal. Er staat een clown en het gelach is niet van de lucht. Dan gaan ze met elkaar in gesprek. Op verzoek van hun publiek wisselen ze van jasje en tonen dat ze met elkaar verbonden zijn, als yin en yang. Zo staan Daniel Ofman en Marinus Knoope voor het voetlicht, op de Dag van de Coach op 3 juni.
Gratis
lees meer

Drie coachvragen over leiderschap in een veelzijdig krachtenveld

Middenmanagers vormen voor coaches een omvangrijke doelgroep. Niet alleen omdat er veel middenmanagers zijn, hun functie is ook dermate uitdagend dat er veel coach- vragen uit voortkomen. Een middenmanager opereert in een krachtenveld, waarin hij1 relaties onderhouden met mensen onder, boven en naast hem. Soms wijzen de belang- en van al die partijen in dezelfde richting, vaak niet. Veel middenmanagers bekruipt dan ook regelmatig het gevoel dat ze ‘jongleren met loyaliteiten’.
1,95
lees meer

Zelfhulp met hulp

Als coach word je wel eens intiem benaderd. Soms doordat klanten letterlijk aan je willen zitten, soms doordat ze heel intieme verhalen vertellen of door vragen te stellen over je eigen relatie. Dat gaat vaak heel subtiel, als een soort machtsspelletje. Het is meestal een afleidingsmanoeuvre om niet naar zichzelf te hoeven kijken of om te kijken waar de grenzen van de coach liggen. Maar het is ook een prachtig aanknopingspunt om te kijken waarom die onderwerpen op tafel komen. Want blijkbaar speelt er meer.
1,95
lees meer

Perfectionisme als plaaggeest

Het verstand kan ons verraderlijke streken leveren. Aan een kant een onmisbaar en krachtig middel om je als mens te verhouden tot de wereld om je heen. Maar tegelijkertijd een plaaggeest, die ongevraagd de meest idiote gedachten door je hoofd jaagt zoals bij perfectionisme het geval is. Over hoe je op een praktische en vooral grappige manier afrekent met hardnekkige plaaggeesten, zowel die van jezelf als die van je cliënten.
1,95
lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Dag van de Coach

Thema: Stress

Datum: 6 juni 2019
Locatie: De Reehorst, Ede

Informatie & aanmelden »