logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|17|18|19|...|537

  Ook toe aan een digital detox?

  We zijn altijd bezig. In gesprek met collega’s, vrienden, gezinsleden of op de smartphone bezig met social media. Stilte is iets onbekends lijkt het wel. Vaak zijn we fysiek wel maar mentaal niet aanwezig tijdens een gesprek, tijdens een vergadering, in de auto of thuis. Durf jij het aan om 24 uur zonder smartphone of ander beeldscherm te zijn? Om zo letterlijk je gedrag en je brein te ‘ontgiften’ van de impulsen om constant te reageren op digitale signalen? Oftewel: ben jij ook toe aan een echte digital detox?
  1,95
  lees meer

  Zullen we even stil zijn?

  Als musicus en theatermaker werk ik met professionals aan ontwikkeling en organisatie in diverse branches. De vraag wat kunst kan bijdragen aan professionalisering heeft mij altijd gefascineerd. In dit artikel krijg je antwoord op de vraag of stilte in de kunst ons iets kan leren over stilte in het werk. Ik verken stilteervaringen en bronnen van stilte en vertaal ze naar interventies voor gewoon werk. Ik neem je mee naar de stilte in een theatraal gesprek zonder woorden en de stilte in de mythe van Orpheus, om vervolgens te komen tot een viertal aanwijzingen voor organisaties om met stilte als interventie te werken.
  1,95
  lees meer

  Managers zijn tevredener dan medewerkers

  In een recent onderzoek naar de relatie tussen hoog presteren en werkgeluk onder 624 Nederlandse bestuurders, managers en medewerkers, ontdekten we dat directieleden en senior managers met hun werk en hun organisatie beduidend tevredener zijn dan medewerkers. De managers schatten het prestatieniveau van de eigen organisatie ook hoger in. De Nederlandse medewerkers daarentegen beoordelen in ons onderzoek de managementkwaliteit in hun organisatie met een 6,6. Niet bepaald een exceptioneel hoge score. De vraag is of dit erg is.
  1,95
  lees meer

  Zin en onzin van stilte op kantoor

  Veel kantoren hebben een kantoortuin. Dat lijkt onhandig, want geconcentreerd werken in een lawaaiige kantoortuin lukt gewoon niet. Er zijn zelfs medewerkers die artikelen verzamelen om aan te tonen dat er bij hen geen kantoortuin moet komen. Uit onderzoek blijkt dat een kantoortuin echter ook voordelen heeft. Dit artikel beschrijft onderzoeken die aantonen dat geluid het grootste probleem is in de kantooromgeving en dat medewerkers een kantoortuin vaak als niet productief ervaren. Toch zijn er taken die juist beter in een kantoortuin passen. En voor de taken die niet in een kantoortuin kunnen worden uitgevoerd of stress opleveren zijn goede oplossingen, zoals het combi-office.
  1,95
  lees meer

  Avondmensen hebben last van sociale jetlag op werk en school

  Slaap is essentieel voor onze gezondheid en presteren, de timing en consolidatie worden gereguleerd door de biologische klok. Er is veel variatie in slaaptiming (chronotype), die vaak gedereguleerd wordt door de maatschappij, die uniforme school- en werkstarttijden oplegt. Dit leidt tot een fenomeen dat sociale jetlag wordt genoemd, wat een mismatch tussen de biologische en sociale klok betekent.
  Gratis
  lees meer

  Flexkantoor maakt werknemers niet per se productiever

  Bedrijven die hun kantoor zo inrichten dat voor elke taak een passende, flexibele werkplek beschikbaar is, kunnen er niet van uitgaan dat hun werknemers beter gaan presteren, geestelijk gezonder worden, of bevlogener worden in hun werk. Dat ontdekte promovenda Christina Wessels van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Rekening houden met de sociale kantoorbeleving van werknemers en ze vooral betrekken bij de herinrichting, dat lijkt het beste advies voor bedrijven die zo’n dergelijke ingreep tot een succes willen maken?
  Gratis
  lees meer

  Rubiks kubus met resultaat

  Kankerbehandelingen worden steeds complexer en vragen om betrokkenheid van steeds meer en verschillende professionals. Om die reden werd binnen het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven een multidisciplinair oncologisch centrum ingericht, het Catharina Kanker Instituut (CKI). De ambitie van het CKI is optimale zorg te bieden. Competenties van medewerkers spelen daarin een cruciale rol. Om de gewenste competenties van haar medewerkers in kaart te brengen, ontwikkelde het CKI een strategisch opleidings- en ontwikkelingsplan. Dit wordt op dit moment geïmplementeerd. We spreken met Nicole van Zonsbeek, Kim van Lieshout en Mirjam Hulsenboom over dit bijzondere traject.
  1,95
  lees meer

  Spreken is zilver

  Stiltes en spreken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zoals er in een goed opgemaakte tekst witte vlakken zijn die de woorden betekenis geven, zo geven bij het spreken de stiltes die duiding. Er zijn stiltes die de woorden scheiden zoals spaties, stiltes die aandacht vragen voor een opsomming zoals een inspringing. Of stiltes die de functie hebben van witte vlakken die de alinea’s van elkaar scheiden. Stiltes geven de functie van de woorden ten opzichte van elkaar weer.
  Gratis
  lees meer

  Zin en onzin van feedback

  Van feedback wordt een mens wijzer. Althans, dat is doorgaans de gedachte die leeft in onze samenleving. Zo ook bij werkgevers. Zij stimuleren medewerkers om feedback te vragen bij verschillende bronnen. Bijvoorbeeld bij directe collega’s en collega’s van andere afdelingen, omdat dit de creatieve prestaties van medewerkers op de werkvloer verhoogt. Maar gebeurt dit altijd? Dit hangt af van de werkomgeving waarin medewerkers deze feedback zoeken.
  Gratis
  lees meer

  Nudenken in plaats van nadenken

  Wat VOEL je?” “Waarom zit je zo in je hoofd?” “Wat doet dit met je?” Deze vragen heb ik vaak gehoord als deelnemer aan trainingen. Ik kon er weinig mee. Want ik voelde ontzettend veel, maar ik vond er geen woorden bij. Ik vond mijn hoofd soms een veilige vluchtheuvel en men vond kennelijk dat ik daaruit moest! De derde vraag, ‘wat doet dit met je’, heb ik altijd erg vaag gevonden. Wat bedoelde men met ‘wat’, ‘doet’ en wat met ‘dit’?
  Gratis
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach - 2020

  Thema - WERK-DRUK

  Datum: Maandag 7 september
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »