logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|179|180|181|...|537

  Knerpend inzicht

  Onlangs heb ik een avondcollege verzorgd over leiderschap voor de Comenius leergang. De titel was Leiderschap als zelftranscendentie. Die avond heb ik samen met de deelnemers gezocht naar hun bron van leiderschap via Plato, Lao Tse, Nietzsche, Libbrecht. Vanuit de achterliggende idee dat als je een leider wilt zijn je je zelf overstijgt. Dat wil zeggen, dat je bewust energie vrijmaakt voor de ander en het andere. Dat je de wereld om je heen tot je laat doordringen via je lichaam, je intuïtie, je verstand.
  Gratis
  lees meer

  Geluk en stress bij ler(ar)en

  Het onderwijs is sterk in verandering, zowel leerlingen, studenten als docenten klagen over toegenomen bureaucratisering en werkdruk. Het ‘nieuwe of constructivistische leren’1 dat competentiegericht is en gebruik maakt van bijvoorbeeld dialoog en argumentatie, vraagt docenten die kunnen omgaan met stress en die expert zijn in contact maken. Het is tijd voor een ontwikkelingsgericht offensief.
  1,95
  lees meer

  De zin van de onbeantwoorde vraag

  Het valt me zwaar aan alle zinnigheid die over coaching gezegd en geschreven wordt iets toe te voegen. Wat voegt iets toe aan de vele woorden die er al zijn? Welk model of welke zienswijze helpt mij of een ander in zijn of haar vak van coachen? Hoe kan ik coachingsklanten verder helpen in het beantwoorden van hun vragen? Wie ben ik om te pretenderen dat ik dat zou kunnen?
  Gratis
  lees meer

  Op zoek naar de spirituele kracht van de coach

  Over coachen is al veel geschreven en er zijn reeds vele technieken ontwikkeld. Toch is er een aspect dat nog weinig aandacht krijgt, namelijk de spirituele kracht ervan. Een goede coach maakt hier minstens onbewust gebruik van. Het gaat erom ook het hart aan te spreken, maar het hart is geen geïsoleerd orgaan. Hart, lichaam en verstand vormen een samenhangende eenheid. Wordt een van de drie niet geactiveerd, dan ontwikkelt men geen gezond menselijk gedrag. De fundamentele taak van een coach is dat hij deze samenhang herstelt.
  1,95
  lees meer

  Psychosynthese en imaginatie in coaching

  Psychosynthese richt zich op het zelfoplossend vermogen van de mens en op zijn – veelal sluimerende - creatieve en spirituele mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Hiermee biedt het de coach een bijzonder nuttig framework om cliënten zelfsturing te leren. Maak kennis met psychosynthese, imaginatie en de achtergronden.
  1,95
  lees meer

  Geproefd: De manager als coach

  Op 26 en 27 november jl. vond de tweedaagse training De Manager als Coach op Nyenrode Business Universiteit plaats. Helaas was de abonnee die ingeloot was om te training gratis bij te wonen wegens ziekte verhinderd en kon er op korte termijn geen vervanger gevonden worden. Vandaar deze keer een verslag geschreven vanuit de organisatie en de trainer.
  Gratis
  lees meer

  Reiken naar de maan

  Herman is een wat onopvallende man van 52 jaar. Hij zoekt ondersteuning bij een loopbaancoach, omdat hij naar eigen zeggen “opziet tegen nog eens 13 jaar sleur op het werk”. Hij heeft bij diverse non-profi t organisaties functies uitgevoerd op het gebied van facilitair management. Bij zijn huidige werkgever is hij sinds 1995 in dienst. Waren zijn beoordelingen aanvankelijk positief (met de aantekening dat zijn leiderschap krachtiger zou mogen worden), de laatste paar jaar tekent zich een trend af van afnemende tevredenheid.
  1,95
  lees meer

  De zin van generaties

  Wat is de zin van generaties en waar hebben generaties zin in? En wat betekent dat voor coaching? Dat zijn de vragen die ik aan de orde stel in mijn promotieonderzoek naar generatieverschillen in organisaties en de effecten daarvan op de ontwikkeling van een organisatie.
  1,95
  lees meer

  Het leven heeft geen zin, je geeft het zin

  ´Vandaag is een historischedag. Kijk, dit wordt ´Stel je eens voor...!´, een kinderboek over kernkwaliteiten!´ Daniel Ofman is opgetogen over deze nieuwste loot aan de stam van de kernkwadranten. Hij bedacht het concept van de kernkwadranten zo´n vijftien jaar geleden in het Speuldersbos in Garderen. De kernkwadranten behoren inmiddels tot het standaard gereedschap van vele trainers, coaches en adviseurs.
  1,95
  lees meer

  On-zekerheid vormt de basis voor de onvoorwaardelijke mensgerichtheid

  Engbert Breuker, webmaker bij implementatiebureau Pentascope. Het leiden van mensen in hun ontwikkeling en het sturen op relaties staan voor hem centraal. Daarom noemt hij zich ook: Chief Emotions Offi cer (CEO). “Zingeving leg ik uit als een diepere invulling van het leven dan alleen het leven: door vanuit een visie te leven.” Engbert geeft hier invulling aan door onvoorwaardelijk mensgericht te zijn. “Daarin wil ik geen concessies doen.”
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach - 2020

  Thema - WERK-DRUK

  Datum: Maandag 7 september
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »