logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|197|198|199|...|537

  Aansluiten bij de cliënt

  Meestal coach ik op locatie van de werkgever, maar bij deze cliënt kom ik thuis. Het valt me meteen op dat Jolanda creatief is: in haar woonkamer tref ik allerlei kunstuitingen aan. Op een schildersezel staat een groot, expressief schilderij. Ze vertelt me dat ze tegenwoordig niet meer aan schilderen toekomt: werk en studie vragen te veel van haar. Jolanda is een beginnend leidinggevende. Naast haar baan volgt ze een managementopleiding op hbo-niveau, wat haar zwaar valt. Het doel van de coaching is het ontwikkelen van kracht in haar nieuwe rol als leidinggevende. Jolanda wil leren duidelijker positie in te nemen, directer te reageren, risico’s en stelling te durven nemen.
  1,95
  lees meer

  Meten of weten

  Het woord psychologische test roept vaak het beeld op van een zenuwachtige sollicitant die zich een dag lang zwetend door lange vragenlijsten heen werkt. De vragenlijsten worden gescoord en daarna heeft de psycholoog zijn oordeel klaar. Sollicitant afgewezen of geschikt bevonden. Een karikatuur natuurlijk, maar toch... Het zijn praktijken waar een coach zich verre van houdt. Een coach helpt te ontwikkelen en is niet geïnteresseerd in een beoordeling of vergelijking met anderen. Maakt dat psychologische tests per definitie ongeschikt voor de coachingspraktijk?
  1,95
  lees meer

  Verzuimbeleid begint op de werkvloer

  Sinds 1 juli 2005 mogen bedrijven meer zelf doen om uitval van werknemers door ziekte te voorkomen. Inschakeling van een arbodienst is niet langer verplicht. “Dat lijkt een aardverschuiving, maar de verantwoordelijkheid lag altijd al bij het bedrijf”, zegt Jack Voesenek van advies- en interventiebureau Insieme. In zijn visie start verzuimmanagement op de werkvloer, in het contact tussen werknemer en leidinggevende. “Je moet het gesprek tijdig aangaan, en vooral niet wachten tot iemand langer uitvalt.” Coaching is een belangrijk instrument om werknemers met psychische klachten in het arbeidsproces te houden. “Ziek zijn betekent niet automatisch dat iemand niet kan werken.”
  1,95
  lees meer

  Uitgelicht: Gaby van Eck

  In deze rubriek maken de lezers kennis met een coach die zichzelf aan de hand van een aantal vaste vragen beschrijft. Deze keer…Hans Peter King
  1,95
  lees meer

  De team konfrontatie methode

  Hoe kan men teamleden aanzetten tot verbetering van de samenwerking? Een nieuwe methode voor teamcoaching is de Team Konfrontatie Methode (TKM). Deze methode biedt een geprotocolleerde aanpak van teamproblemen, door de teamleden zelf, met de hulp van een begeleider. Deze aanpak is gefundeerd in de narratieve psychologie. Achtereenvolgens behandelen we de achtergrond, de opzet en de toepassing van de TKM.
  1,95
  lees meer

  Synchroniciteit en coaching

  Coaching gebaseerd op synchroniciteit leidt je direct en onvermijdelijk naar de kern. Naar de diepere bedoeling, de inner purpose van degene die wordt gecoached. Deze vorm van coaching blinkt uit door eenvoud. Overstijgt methodieken en protocollen. Om deze vorm echter te kunnen toepassen is loslaten van een heleboel 'bagage' pure noodzaak.
  1,95
  lees meer

  Supervisie en coaching

  Supervisie is als methode ontwikkeld om het vak van therapeut te leren. Vervolgens werd het ingezet op sociaalagogische beroepsopleidingen en later ook bij het opleiden van andere beroepsgroepen zoals huisartsen, verpleegkundigen en docenten. In dit artikel worden supervisie en coaching met elkaar vergeleken als instrumenten die ingezet kunnen worden om het leerproces van individuele werknemers te stimuleren.
  1,95
  lees meer

  De essentie van coachen

  Pieter ter Haar begon in 1982 met het coachen van topmanagers in het bedrijfsleven, iets wat in die tijd nog vrijwel niet voorkwam. Hij was een van de eersten die zich met transformatie op individueel niveau bezig hield, en schroomde niet daarbij zijn eigen ervaringen te gebruiken. Daarnaast was hij een veel gevraagd spreker, werd hij vaak geïnterviewd op tv (onder andere door Ischa Meijer) en trad hij regelmatig op als gastdocent op universiteiten. De laatste tijd treden Pieter ter Haar en zijn vrouw Marijke minder in de openbaarheid, maar hun betrokkenheid bij het coachen is er niet minder om geworden.
  1,95
  lees meer

  Verbondenheid

  Als psycholoog heb ik jarenlang academische en post-academische opleidingen gevolgd, om zo professioneel mogelijk mijn werk te kunnen uitvoeren. Deze opleidingen waren altijd van een ‘degelijk’ gehalte…
  1,95
  lees meer

  Ithaca

  Als je aanvangt met de reis naar Ithaca, bid dan dat je tocht lang mag duren, vol van avonturen, vol van kennis. Wees niet bang voor de Lestrigonen, de Cyclopen of de boze Poseidon, want zulke ontmoetingen zul je niet hebben wanneer je gedachten verheven blijven en emoties je geest en lichaam bezielen. Je zult de Lestrigonen, de Cyclopen en de boze Poseidon nooit ontmoeten, tenzij je hen meezeult in je ziel, tenzij je ziel hen zelf naar voren brengt.
  Gratis
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach - 2020

  Thema - WERK-DRUK

  Datum: Maandag 7 september
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »