logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|208|209|210|...|513

  Een vak met toekomst

  ‘Als ik terugkijk naar de afgelopen twee decennia, dan is een van de opvallende ontwikkelingen in organisaties dat er een steeds grotere behoefte aan reflectie is ontstaan. (...) Inmiddels heeft ongeveer iedereen een coach - en als je die niet hebt, dan bén je er waarschijnlijk een’, aldus Van Oss in haar column. ‘Managers hanteren bij voorkeur een coachende stijl van leidinggeven. (...) Adviseurs zijn de coach van hun opdrachtgever. En vrijwel iedere manager, trainee of adviseur heeft wel in een intervisiegroep gezeten. We reflecteren wat af met elkaar.’
  lees meer

  Hoe supervisie in Nederland ontstond en zich ontwikkelde

  De geschiedenis van supervisie in Nederland is nauwelijks beschreven en daardoor vrijwel onbekend, stelt de auteur. Een beroepsgroep die terugblikken van belang vindt om van te leren, mag de geschiedenis van het eigen vakgebied echter niet veronachtzamen. Zicht op het verleden openbaart ontwikkelingssamenhangen en -tendensen die ook nu en in de toekomst van belang kunnen zijn voor de identiteit en methodiek van het vakgebied. Bovendien wordt zichtbaar hoe de ontwikkeling vormgegeven werd door maatschappelijk geëngageerde collega’s.
  lees meer

  Een andere visie op reflectie

  Het thema reflectie houdt begeleidingskundigen al decennialang bezig; het is daarom goed dat Luken in ‘Reflecteren over reflectie’ kritisch stilstaat bij dit thema, aldus de auteur. Hij is het met Luken eens dat reflectie te veel wordt benaderd vanuit cartesiaans, dualistisch denken en soms negatieve effecten heeft. Maar hij verschilt van mening wat betreft de visie op het belang van reflectie en op de oorzaken van de negatieve verschijnselen. Hij licht dat in deze reactie toe met behulp van inzichten uit onderzoek.
  lees meer

  Reflecteren over reflectie

  Reflecteren is misschien wel het belangrijkste onderdeel van supervisie. Als we ons afvragen wat de staat is van supervisie, kunnen we beginnen met de vraag wat de staat is van reflecteren. Dit artikel biedt stof voor de beantwoording van die vraag. Vanuit twee verschillende definities van reflecteren wordt het fenomeen kritisch onder de loep genomen. Hierbij komen onverwachte effecten en discutabele vooronderstellingen ter sprake. Tevens wordt een nieuw perspectief op de menselijke natuur geschetst, dat hopelijk kan inspireren tot nieuwe inzichten en praktijken.
  lees meer

  Liefde en relaties (volledige uitgave)

  INHOUD 'Liefde en relaties' (november 2019)   WETENSCHAP Ockhamvraag: Iedereen aan de oxytocine, Hein Zegers Liefde in tijden van kennisoverschot, Jan Bransen Een positieve kijk op partnerrelaties, Esther Kluwer Een liefdevoller beeld, Tineke Prins, Liesbeth Hermans & Kees Dijkman Samen aan de slag voor cultuursensitieve zorg, Gözde Duran & Carolien Smits PRAKTIJK Positieve impact van de trainer, Marlies Jellema & Margriet de Roos Positieve relaties, Fredrike Bannink Liefde voor je vak, Interview met Özgür Eylen, Eline Kuiper “Ik houw van jou”, Leo Bormans “Liefde” Liefde raakt iedereen. Wat zei Barbara Fredrickson er in haar boek Liefde 2.0 (2017) ook alweer over? Liefde bestaat uit micromomenten van wederzijdse verbondenheid. Verbondenheid met ons gezin en familie, met vrienden, met ons werk en met onze hobby’s. Verbondenheid met mensen, dieren en met de dingen om ons heen.

  5,95
  lees meer

  Ik & Mijn Smartphone

  Hype of revolutie. Twaalf jaar geleden beschreef technologie-expert David Pogue in The New York Times een toen-unieke noviteit. Een drie-in-één product: mobiele telefoon, muziekspeler, en internet. Maanden voordat het daadwerkelijk in de winkel lag, was het al een enorme hype, beschreven in meer dan 11000 publicaties en gezocht met 69 miljoen Google hits. De iPhone. Pogue vroeg zich af: is de hype terecht? Zijn antwoord was Ja: “Het is het meest verfijnde, vooruitstrevende stukje elektronica dat in jaren op de markt is gekomen. Het doet zo veel dingen zó goed en zó aangenaam, dat je hem zijn beperkingen vergeeft”. De iPhone, zo schreef hij, is geen hype – het is een revolutie.
  Nu: Gratis Actie geldig t/m 26-01-2020
  lees meer

  Iedereen aan de oxytocine?

  Oxytocine. Bijgenaamd: het ‘liefdeshormoon’. Luistert ook naar de eervolle titel ‘knuffelhormoon’. Allerlei positieve eigenschappen worden aan oxytocine toegedicht: warme gevoelens voor je medemensen, positief sociaal gedrag, gevoelens van liefde voor partner en kinderen … Dus waarom mengen we dit wondermiddel niet gewoon door het kraanwater? En vallen we allemaal liefdevol in elkaars armen? Dat is de Ockhamvraag die we hier wetenschappelijk proberen te beantwoorden, zo eenvoudig mogelijk maar niet eenvoudiger dan dat: iedereen aan het liefdeshormoon?
  Gratis
  lees meer

  Liefde in tijden van kennisoverschot

  Hier is een gedachtegang waarvan ik me kan voorstellen dat velen hem plausibel vinden. Begin met de constatering dat er onder zoogdieren geen enkele andere soort is waarvan de jongen zo lang afhankelijk zijn van hun ouders als wij, homo sapiens. Vraag je vervolgens af waarom dat zo is. En concludeer dat de beste verklaring moet zijn dat het mensenleven zo ingewikkeld is dat die jongen heel veel moeten leren voordat ze zelfstandig kunnen leven.
  1,95
  lees meer

  Een positieve kijk op partnerrelaties

  "What we love the most, hurts the most" is een bekend gezegde dat verwoordt dat het positieve en het negatieve vaak dicht bij elkaar liggen in partnerrelaties. Als we veel van iemand houden, kunnen we ook erg gekwetst raken. Als we met iemand samenleven, kunnen kleine dingen ook makkelijk gaan storen en irriteren. Het positieve en het negatieve gaan hand in hand, ook in relaties. Toch wordt er doorgaans meer aandacht besteed aan wat er fout gaat dan aan wat er goed gaat. In dit artikel beschouw ik beide kanten van partnerrelaties en laat zien dat een focus op het negatieve onvolledig is.
  1,95
  lees meer

  Een liefdevoller beeld

  ‘Je zal er maar naast wonen’, ‘Buurt geteisterd door angst’. Als je op krantenkoppen afgaat lijken mensen met een psychische aandoening vooral gevaarlijk, onberekenbaar of sneu. Die beelden kloppen echter niet. Psychische aandoeningen komen veel voor: ruim vier op de tien Nederlanders voldoet op enig moment aan de criteria van een psychische aandoening (De Graaf, Ten Have, Van Gool, & Van Dorsselaer, 2012). Hoe zorg je voor een minder negatief, stigmatiserend en realistischer beeld in de media van mensen met een psychische aandoening? Hoe kan constructieve journalistiek hierin een rol spelen? Het lectoraat Constructive Journalism van Hogeschool Windesheim deed hiernaar onderzoek, in samenwerking met Samen Sterk zonder Stigma.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  HRD-Congres Liefde voor leren

  Thema: Aandacht

  Datum: 14 februari 2020
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »