logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters

Alle artikelen

1|...|221|222|223|...|551

Begeleiden vanuit het geheel (volledige uitgave, 9 artikelen)

lees meer

Zelfonthulling van de begeleider

Wat laat je als begeleider zien van jezelf binnen een begeleidingscontext? Die vraag wil de recensent centraal stellen in deze bijdrage, aan de hand van twee boeken: In therapie. Beschouwingen van psychiater en patiënt van Irvin Yalom en Ginny Elkin (1974) en Dagboek van een psycholoog. Meeluisteren in de spreekkamer van Jefffrey Wijnberg (2017). Zij concludeert dat beide boeken zeer de moeite waard zijn en de lezer uitnodigen het eigen handelen en spreken in de begeleidingsrelatie te beschouwen. Zo kan worden onderzocht wat men van zichzelf onthult en hoe dat al dan niet bijdraagt aan het veranderproces van de cliënt.
lees meer

De psychologische dynamiek van botsende verlangens

De auteur bespreekt Wie wij zijn. Tussen verstand en verlangen van Frank Koerselman (2016). In eenvoudige stijl, zonder jargon en met aansprekende voorbeelden zet Koerselman (emeritus hoogleraar psychiatrie en psychotherapie) de lezer aan om na te denken over zichzelf en de westerse samenleving. Volgens de recensent is het de verdienste van Koerselman is dat hij de psychologische dynamiek van botsende verlangens blootlegt die in tal van maatschappelijke discussies het vuur heftig doet oplaaien. De lezer kan zo preciezer ervaren door welke zorgen en verlangens hijzelf en anderen worden voortbewogen.
lees meer

Begeleiden op organisatieniveau

In de praktijk van het begeleiden kan het gebeuren dat je meerdere verzoeken om begeleiding krijgt vanuit een en hetzelfde team. Dat kan een aanwijzing zijn om niet met de afzonderlijke individuen aan de slag te gaan, maar te overwegen het hele team te coachen. Omdat het over vrij abstracte begrippen gaat, vraagt het van de professionele begeleider steeds om een vertaalslag naar het handelen: als je zo kijkt, wat kun je daar dan mee doen? En vooral: wat levert dat supervisoren en coaches voor nieuwe opties op, alternatieven om ook bij te dragen aan het verbeteren van de context op organisatieniveau?
lees meer

Wat kunnen psychoanalyse en coaching voor elkaar betekenen?

In dit artikel beschrijft de auteur enkele persoonlijke gedachten over de invloed van psychoanalyse op zijn werk als coach. Na gewerkt te hebben als huisarts en huisartsopleider werd hij opgeleid tot coach, supervisor en psychoanalyticus. Voor hem is het tegenwoordig onmogelijk om psychoanalytische concepten als coach te negeren. De balans in het gesprek (is het coaching of therapie?) gaat heen en weer, ze vormt een dynamiek. En hij vraagt zich af: is het onderscheid tussen coaching en therapie dan een onderscheid tussen ziek en gezond? Om te concluderen: coaching is geen therapie, maar het werkt wel therapeutisch.
lees meer

De Weg

In dit onderdeel van Ontmoeting vertellen begeleidingskundigen over wat hen maakte tot wie zij zijn. Via welke weg kwamen ze in het vak terecht? Wat waren beslissende kruispunten? Welke ontmoetingen, reisgenoten, films, beelden of boeken waren belangrijk? En waren er ook dwaalwegen? In deze aflevering vertelt Jan Jacob Stam daarover. Hij is trainer bij en mede-eigenaar van het Bert Hellinger Instituut te Amsterdam en Groningen.
lees meer

In de werkelijke ontmoeting ontstaat de ruimte om te leren'

De auteurs voeren een interessant en diepgaand gesprek met Wibe Veenbaas, oprichter van Phoenix Opleidingen, een opleidingsinstituut voor begeleiders die in hun werk anderen begeleiden met zingevingsvraagstukken. Kernpunt is zijn visie op ‘het grotere geheel’, het thema van dit nummer. Wat is dat voor hem als begeleider? Welke maatschappelijke uitdagingen ziet hij voor de begeleidingskunde? Wat is zijn advies aan begeleiders? Een gesprek met op de achtergrond een belangrijk markeringsmoment voor Veenbaas: het overdragen van zijn opleidingsinstituut aan een nieuwe leider.
lees meer

Wat is je inspiratiebron?

‘Begeleiden vanuit het geheel’ nodigt je uit om je als begeleidingskundige de vraag te stellen: wat is mijn inspiratiebron? Met welk geheel voel je je zodanig verbonden, dat je je werk als begeleidingskundige erdoor laat bepalen? Een aantal generaties of eeuwen terug zou je waarschijnlijk geantwoord hebben: Gods liefde. Dankzij Freud zeggen we nu gemakkelijk ‘het gezin van oorsprong’, maar dat is natuurlijk geen inspiratiebron te noemen. Wat zijn de hogere doelen van coaches, begeleiders en hulpverleners dan? Welk verschil willen ze maken in welk groter geheel? Aldus Rudy Vandamme in zijn column voor dit nummer.
lees meer

Verandering vanuit het fundament

Met deze bijdrage wil de auteur laten zien dat veranderingen zeer gewenst kunnen zijn, maar toch niet altijd vanzelf plaatsvinden. Zij richt zich op individuen en teams die willen veranderen, en onderzoekt de logica van dit niet-veranderen. De onbewuste angst voor verandering huist wellicht in de angst een vanzelfsprekende plek te verliezen in een systeem waar men bij hoort. Daarom kijk de auteur naar het ‘deel’ in samenhang met het grotere geheel. Ook geeft zij aan wat een (team)coach kan doen om een individu of team te helpen zicht te krijgen op wat beschermd wordt.
lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Congres Positieve Psychologie

Thema: Dynamiek in Relaties

Datum: 29 november 2019
Locatie: De Reehorst, Ede

Informatie & aanmelden »