logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|225|226|227|...|537

  Oplossingsgerichte programma’s voor het werken met kinderen en hun omgeving

  In oplossingsgericht werken gaat het om het vinden van wat werkt voor deze persoon/personen, op dit moment en in deze context. Zij worden uitgenodigd anders te denken, hun gewenste toekomst te beschrijven, positieve verschillen op te merken en vooruitgang te boeken (Bannink, 2019). We beschrijven vijf oplossingsgerichte programma’s: 1. Kid’s Skills voor kinderen tussen drie en twaalf jaar, 2. Mission Possible voor jongeren vanaf twaalf jaar, 3. Signs of Safety in de kinderbescherming, 4. Van pesten naar samenwerken en 5. de WOWW-aanpak op scholen.
  1,95
  lees meer

  De Stip

  Een van mijn favoriete kinderboeken is De stip van Peter Reynolds. Het is een boekje met mooie tekeningen voor kinderen vanaf vijf jaar. Het laat zien dat alle kinderen talenten hebben die kunnen opbloeien wanneer ze daartoe aangemoedigd worden.
  Gratis
  lees meer

  Welzijn voor iedereen in het onderwijs

  Positief onderwijs is een manier van werken waarbij de school niet alleen een plek is om je academisch en vaktechnisch te ontwikkelen, maar ook om als persoon te groeien. Dit kan door bijvoorbeeld de eigen kwaliteiten en talenten te ontdekken, vriendschappen te leren ontwikkelen, veerkrachtig te worden. Er is in de school aandacht voor zowel leerprestaties als voor welbevinden en floreren, zodat een basis wordt gelegd voor een gelukkig en evenwichtig leven als volwassene.
  1,95
  lees meer

  Positief leiderschap (volledige uitgave, 12 artikelen)

  INHOUD THEMA ‘POSITIEF LEIDERSCHAP’ (november 2018) Ockhamvraag: Wat is bevlogenheid? Hein Zegers ‘Er’ zijn als leider, Hartger Wassink WETENSCHAP Leiden vanuit respect voor de ander, Christina Meyers, Pleunie Beijers, Byron G. Adams & Lusanda Sekaja Successen vieren in escaperooms, Thom van der Meer PRAKTIJK Leidinggeven bij ‘gedoe’, Marga Rijken, Margriet van de Kamp, John Rijsdijk & Joyce Kruijff Vrolijk smullen en somber schransen, Pieter Desmet CONGRES Hoe perfectionisme jezelf en anderen beperkt, Marcel Hendrickx Positief leiderschap en managerialisme, Wil Foppen Veiligheid als fundament voor positief leiderschap, Bas Snippert Leiderschap als gastheerschap, Fredrike Bannink & Eline Kuiper Ontwikkeling van een positief schoolklimaat, Saskia Tjepkema & Sanne Netten Positief leiderschap “Denkt u eens aan de mensen die u het meest hebben geholpen in uw leven en carrière. De mensen waarvan u zou zeggen: ‘Zonder deze persoon zou ik niet zoveel bereikt hebben als ik heb gedaan. Zonder deze persoon zou ik niet zijn wie ik ben.’ Ga eens na welk gevoel deze persoon u gaf. Wat deed deze persoon voor u, hoe ging ze met u om? Wat heeft u daarvan geleerd?” Met deze vragen zetten McKee, Boyatzis en Johnston (2008) ons aan het denken over hoe mensen in het algemeen, en leiders in het bijzonder, een belangrijke rol in ons leven kunnen spelen. Lees de volledige inleiding op dit themanummer

  Gratis
  lees meer

  Postitief leiderschap

  “Denkt u eens aan de mensen die u het meest hebben geholpen in uw leven en carrière. De mensen waarvan u zou zeggen: ‘Zonder deze persoon zou ik niet zoveel bereikt hebben als ik heb gedaan. Zonder deze persoon zou ik niet zijn wie ik ben.’ Ga eens na welk gevoel deze persoon u gaf. Wat deed deze persoon voor u, hoe ging ze met u om? Wat heeft u daarvan geleerd?” Met deze vragen zetten McKee, Boyatzis en Johnston (2008) ons aan het denken over hoe mensen in het algemeen, en leiders in het bijzonder, een belangrijke rol in ons leven kunnen spelen.
  Gratis
  lees meer

  Wat is bevlogenheid?

  Het is de ultieme droom van menig leidinggevende: een team vol bevlogen werknemers. Maar wat is nu precies een bevlogen werknemer? Dat is de Ockhamvraag die we hier wetenschappelijk proberen te beantwoorden, zo eenvoudig mogelijk maar niet eenvoudiger dan dat: wat is ‘bevlogenheid’?
  Gratis
  lees meer

  ‘Er’ zijn als leider

  Leiderschap is een paradoxaal thema. Het aantal boeken en artikelen dat over leiderschap verschijnt, is nauwelijks bij te houden. Eens in de zoveel tijd verschijnt er weer een ‘beslissend boek’ over leiderschap, waar iedereen het over lijkt te hebben. De kern van zo’n boek is meestal niet heel ingewikkeld: enkele eenvoudige schema’s of twee-bij-tweediagrammen, die het geheim van goed leiderschap ontsluieren. Het paradoxale is, dat het geheim van de goede leider toch niet zo eenvoudig is. Alleen al dat er telkens weer nieuwe ‘beslissende boeken’ verschijnen, toont dat aan. Hoe krijgen we grip op die paradox? Valt er eigenlijk wel iets te zeggen over wat een goede leider precies is of doet?
  1,95
  lees meer

  Leiden vanuit respect voor de ander

  Wij willen allemaal gerespecteerd worden voor wie wij zijn, en ook op de werkvloer is dit niet anders. Wanneer wij ons gerespecteerd voelen op ons werk, in het bijzonder door leidinggevenden, dan kan dat een boost geven aan onze werktevredenheid, bevlogenheid en ons zelfvertrouwen. Echter, in de wetenschap is er nog maar weinig aandacht besteed aan respectvol leiderschap. Om deze reden hebben wij crosssectioneel onderzoek onder meer dan 1000 medewerkers uitgevoerd om te verkennen in hoeverre respectvol leiderschap positieve verbanden vertoont met de waargenomen inclusie op het werk, zelfvertrouwen en welzijn
  1,95
  lees meer

  Successen vieren in escaperooms

  Escaperooms worden steeds populairder. In Nederland zijn sinds de opkomst in 2005 zo’n 400 geopend. Escaperooms zijn niet alleen een leuke teambuildingsactiviteit, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit dat er ook potentie bestaat om de escaperoom als serious game te gebruiken voor assessmentdoelen en/of als ecosysteem voor het nabootsen van en leren omgaan met complexe vraagstukken van samenwerking en leiderschap (Correia et al, 2014, De Freitas & Griffiths, 2007). Met een juist model zouden competenties en variabelen gemeten en vervolgens ontwikkeld kunnen worden. In dit artikel wordt ingegaan op het belang dat één bepaalde variabele heeft om succesvol uit een escaperoom te ontsnappen, namelijk successen vieren.
  1,95
  lees meer

  Leidinggeven bij ‘gedoe’

  De systeembril helpt je om snel te doorzien wat er in samenwerking gebeurt. En, belangrijker, wat de mogelijkheden zijn om problemen in de samenwerking aan te pakken. Je leert patronen zien en daarmee ontdek je nieuwe mogelijkheden om die te doorbreken. Zodat je, parafraserend op Einstein “stopt met doen wat je altijd deed, zodat je niet meer krijgt wat je altijd kreeg”. Voor leidinggevenden, hr-professionals, trainers, adviseurs en therapeuten is het een verrijkend instrument, een extra paar ogen. Om teams te helpen ontdekken waar zij zichzelf vastzetten en wat ze kunnen doen om daar uit te stappen.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach - 2020

  Thema - WERK-DRUK

  Datum: Maandag 7 september
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »