logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|232|233|234|...|581

  De stem van de ziel als gids op het levenspad

  In het kader van het thema van dit nummer (wijsheid) gingen de auteurs in gesprek met Bertie Hendriks, opleider bij en tot voor kort directeur van het Instituut voor Toegepaste Integrale Psychologie (ITIP) te Zutphen. Onlangs stapte Hendriks uit zijn rol van bestuurder, om zich voortaan te concentreren op opleiden, zijn gezin en zijn andere grote liefde: Afrika. Vijf jaar geleden publiceerde Hendriks Dagboek van de ziel, dat handelt over de levensfasen van de mens. Hendriks is van origine natuurkundige en heeft ook een theateropleiding gevolgd.
  lees meer

  Modern boedhisme bij supervisoren en coaches

  Is er sprake van modern boeddhisme bij supervisoren en coaches? Hoe kan een ingewikkelde, oosterse, spirituele en religieuze stroming zoveel invloed krijgen op westerse begeleiders? Deze vraag ligt aan de basis van dit artikel. De auteur vertelt eerst iets over zijn persoonlijke affiniteit met het boeddhisme, om het boeddhisme vervolgens een plaats te geven in de grote wijsheidstradities. Vervolgens gaat hij in op het boeddhisme in het westen en de relatie van het boeddhisme met de begeleidingskunde.
  lees meer

  Wijsheid

  Is wijsheidsontwikkeling de kern van de begeleidingskunde? Een mooie opmerking gemaakt in een bijeenkomst van redactie en redactieraad rondom het thema wijsheid. Een bijeenkomst om dit voor velen sympathieke begrip in beeld te brengen en wat meer kleur te geven. Wat is wijsheid en waarom is het belangrijk voor de begeleidingskunde? Hoe geven we het een plek in ons werk? Duidelijk wordt dat het ‘oude’ begrip wijsheid bijzonder actueel is, omdat het sterk verwant lijkt aan hedendaagse begrippen als professionele identiteit, bezielde professionaliteit en de krachtige professional.
  lees meer

  Macht ( volledige uitgave, 10 artikelen)

  lees meer

  Zoektocht naar een bedding voor macht en onmacht

  De auteur bespreekt Autoriteit van Paul Verhaeghe (2015). Verhaeghe ziet de traditionele verschijningsvorm van autoriteit in de samenleving verdwijnen; het vertrouwen in instituties en in elkaar neemt af. Dit roept onrust, spanning en frustraties op. De gevolgen daarvan ziet Verhaeghe terugkomen in zijn spreekkamer als psychotherapeut. Dit heeft hem gemotiveerd tot dit boek, het tweede in een drieluik. Kloosterboer vat de publicatie samen en schetst vervolgens een aantal inzichten die de discussie over autoriteit verder kunnen verrijken.
  lees meer

  Massa, macht en zelfmanifestatie

  Binnen de beroepsgroep van coaches, trainers, supervisoren en andere begeleiders heeft het idee van persoonlijke ontwikkeling een centrale plaats. Rond deze zelfontwikkeling en manifestatie van individualiteit doet zich echter een paradox voor: het Zelf en het daaraan verbonden idee van zelfrealisatie lijken onderdeel te zijn geworden van massaliteit. Persoonlijke ontplooiing is een massaproduct geworden. In dat kader werpt de auteur weer eens een blik op klassieke literatuur over de macht van de massa: Massa en macht van Elias Canetti (1960) en Massapsychologie en Ik-analyse van Sigmund Freud (1921).
  lees meer

  Omgaan met macht in begeleiding vanuit karakterstructuren

  In de begeleidingsrelatie krijg je geregeld te maken met macht in de verhouding, op verschillende manieren en op verschillende niveaus. Op de eerste plaats heb je als begeleider de rol om voor te gaan, om gids te zijn voor de ander. Dit is een leidende positie in het contact, waarbij je invloed hebt op de ander. Als je dan met een cliënt te maken krijgt die ook gewend is een leidende positie in te nemen, moet je ‘van goeden huize’ komen. Het voorgaan is dan niet per definitie een vanzelfsprekendheid. Voor je het weet, kom je terecht in eigen valkuilen en ingesleten patronen.
  lees meer

  De positieve kracht van macht

  Macht wordt zelden ‘ondertiteld’ in organisaties. En oefenen met macht gaat vaak gepaard met vallen en opstaan, waarbij experimenten leiden tot ofwel een les, ofwel een resultaat. Toch valt er wel taal te geven aan macht, wat kan helpen om zelf het machtsspel meer doordacht te spelen. Een scherpere kennis van begrippen waarmee macht aangeduid wordt kan de mist doen optrekken die vaak hangt rond machtsspelen, aldus de auteurs van dit artikel.
  lees meer

  De Weg

  In dit onderdeel van Ontmoeting vertellen begeleidingskundigen over wat hen maakte tot wie zij zijn. Via welke weg kwamen ze in het vak terecht? Wat waren beslissende kruispunten? Welke ontmoetingen, reisgenoten, films, beelden of boeken waren belangrijk? En waren er ook dwaalwegen? In deze aflevering vertelt Jaap van ’t Hek daarover. Hij is adviseur, onderzoeker, publicist, opleider, interim-manager en coach te Maarssen.
  lees meer

  Daar waar macht gebruikt wordt, is heel vaak onmacht in het spel'

  In deze bijdrage gaat de auteur in op het begeleiden van professionals werkzaam in een forensisch psychiatrische kliniek, waar patiënten verblijven die kampen met een psychiatrische stoornis en die een fors delict op hun naam hebben staan. Dat vereist werken volgens twee sporen: vanuit een hiërarchische positie handhaven van veiligheidsmaatregelen en tegelijkertijd investeren in een relatie die bijdraagt aan behandeling en uiteindelijke resocialisatie in de samenleving. Naar aanleiding hiervan wordt voor deze bijdrage gesproken met twee begeleidingskundigen: Pim Suijdendorp (Van der Hoeven Kliniek) en Annet van den Broek (Pompekliniek).
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper