logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|233|234|235|...|537

  Maakt Facebook gelukkig?

  Is muziek mooi? Smaakt pizza lekker? Zijn computers leuk? Het wetenschappelijk correcte antwoord op dit soort vragen is: soms wel, soms niet, voor sommige mensen, in sommige omstandigheden, in bepaalde mate, afhankelijk van de definitie, enzovoort. In dit rijtje veel te algemene vragen past ook: maken sociale media ons gelukkig? Daarom beperken we onze huidige queeste alvast tot het meest wijdverbreide sociale netwerk. En luidt de Ockhamvraag die we hier proberen te beantwoorden, zo eenvoudig mogelijk, maar niet eenvoudiger dan dat: maakt Facebook gelukkig?
  Gratis
  lees meer

  Smarter phones, happier people?

  De alomtegenwoordigheid van het internet en de razendsnelle ontwikkeling van krachtige mobiele technologie heeft voor een van de grootste doorbraken van onze tijd gezorgd, namelijk de opmars van de mobiele gezondheidszorg, ook wel mHealth genoemd. mHealth verwijst naar het aanbod van gezondheidsgerelateerde diensten via mobiele apparaten en draadloze communicatie. Zorg wordt hierbij toegankelijk via apparaten die de gebruiker altijd bij zich heeft. Smartphones zijn daar een goed voorbeeld van. In 2016 had 85% van alle Nederlanders ouder dan twaalf jaar een mobiele telefoon of een smartphone met toegang tot het internet (CBS, 2017). Daarnaast neemt de ontwikkeling en het gebruik van smartphoneapplicaties in snel tempo toe, waarbij steeds meer applicaties ter bevordering van de gezondheid beschikbaar zijn.
  1,95
  lees meer

  Persoonlijk bloggen

  Tijdens het literatuuronderzoek voor haar masterthese, waarbij ze zich richtte op bloggers die schrijven over hun gezondheid, viel het Iris ter Haar op dat de beschrijvingen in wetenschappelijke literatuur geen recht deden aan de rijkheid van blogs. Een persoonlijke blog werd beschreven als een soort online dagboek, met lotgenotencontact en het op de hoogte houden van familie en vrienden als voornaamste functies. Voor haar onderzoek deed ze een systematische review naar Nederlandstalige blogs en interviewde ze zes vrouwen met chronische lichamelijke aandoeningen die hier op verschillende manieren uiting aan geven op hun blogs. Hoe ervaren zij het bijhouden van een blog?
  1,95
  lees meer

  Acceptance en Commitment Therapie als eHealth

  Voluit Leven online, gebaseerd op Acceptance en Commitment Therapie en mindfulness, is een behandeling die men via de computer kan volgen. Deze bijdrage geeft een overzicht van de effecten en toepassing van Voluit Leven online als behandeling van depressie.
  1,95
  lees meer

  De geboorte van de zelfmetende zorgconsument

  Er komt een melding binnen op je smartphone. Je nieuwe zorgapp geeft aan dat je broer mogelijk een terugval heeft. De gps-data van zijn telefoon in combinatie met zijn sociale-mediagebruik en belgedrag, laten zien dat hij terugtrekgedrag vertoont. Je bezoekt je broer die zich inderdaad somber voelt en overweegt om weer te starten met antidepressiva. Je spreekt af om vaker langs te gaan en waarschuwt via de app je familie. Ook geef je met de app een seintje aan het wijkteam om contact op te nemen met je broer. Een fictief scenario, maar dichterbij dan we denken.
  1,95
  lees meer

  Leren in flow

  Als studenten aan het gamen zijn, gaan ze vaak helemaal op in wat ze aan het doen zijn. In de positieve psychologie wordt deze toestand, waarbij iemand volledig geconcentreerd is, ‘flow’ genoemd. Flow wordt gezien als een optimale vorm van motivatie. Een interessante gedachte is dan ook of we door het toepassen van spelprincipes in het onderwijs, studenten kunnen motiveren om te leren.
  1,95
  lees meer

  De Goedzak

  Pieter Desmet is hoogleraar Positive Design aan de TU Delft. Met collega’s en studenten van het Delft Institute of Positive Design exploreert hij hoe ontwerpers een positieve bijdrage kunnen leveren aan het welzijn van individuen en gemeenschappen. In zijn terugkerende rubriek beschrijft hij inspirerende welzijn-gedreven producten die zijn ontworpen door studenten Industrieel Ontwerpen.
  1,95
  lees meer

  Positieve Psychologie en eHealth

  Tot nu toe houdt de opkomst van eHealth gelijke tred met de opkomst van positieve psychologie. Eind vorige eeuw deden de eerste online behandelingen haar intrede, net als de lancering van het concept ‘positieve psychologie’ door Martin Seligman. In de afgelopen jaren hebben beide vakgebieden een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt, waarbij er steeds meer wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de toepasbaarheid en effectiviteit. Met het groeien van de academische interesse groeide ook de behoefte om de gewonnen inzichten toe te passen en in te zetten in de reguliere ggz. Maar is er in de afgelopen periode ook geflirt tussen beide vakgebieden? Hebben beide vakgebieden elkaar beïnvloed en versterkt? Is het wellicht tot een huwelijk gekomen?
  1,95
  lees meer

  Hoe smart is werkgerelateerd smartphone gebruik eigenlijk?

  Uit recente cijfers blijkt dat 86% van de Nederlandse bevolking ouder dan twaalf jaar in het bezit is van een smartphone (Telecompaper, 2017). Ook voor werk worden smartphones veelvuldig gebruikt. In sommige branches zoals de consultancy worden ze verstrekt door de werkgever die ook alle kosten voor zijn rekening neemt, in andere branches gebruiken werknemers hun privésmartphone ook voor werkdoeleinden. Smartphones hebben de reputatie dat ze de grenzen tussen werk en privédomeinen vervagen (Golden & Geisler, 2007, Schieman & Young, 2013). Daarnaast faciliteren ze werken vanuit andere locaties dan de eigen werkplek wat de flexibiliteit vergroot (Allen & Shockley, 2009), maar ook overwerk stimuleert (Towers et al., 2006). De vraag die in dit artikel centraal staat is hoe ‘smart’ werkgerelateerd smartphonegebruik is. Wegen de voordelen op tegen de nadelen?
  1,95
  lees meer

  Blended Online coaching

  Het bedrijfsleven investeert in zijn mensen. Dat is een gegeven. Professionele ontwikkeling staat hoog op de agenda van organisaties. Volgens onderzoek van Technavio zal de markt voor soft-skilltraining tot 2020 met 10% per jaar groeien (omzet 2015: 15 miljard dollar). Ook de coachingsmarkt blijft groeien volgens de Internationale Coach Federatie (ICF). Tussen 2011 en 2015 is de markt 6% gegroeid. Volgens de 2016 ICF Global Coaching Study zijn de totale inkomsten van aan coaching gerelateerde diensten 2,4 miljard dollar wereldwijd.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach - 2020

  Thema - WERK-DRUK

  Datum: Maandag 7 september
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »