logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|234|235|236|...|560

  Dankbaarheid als bron van geluk en groei

  De term ‘floreren’ werd in 2002 geïntroduceerd door de Amerikaanse psycholoog dr. Corey Keyes en het werd vervolgens een belangrijk thema binnen de positieve psychologie. Mensen die floreren staan emotioneel, psychologisch en sociaal stevig in hun schoenen en ze functioneren optimaal op zowel privé- als werkgerelateerde gebieden. Het ervaren van positieve emoties zoals dankbaarheid en het hebben van een dankbare karaktertrek lijkt een bijdrage te kunnen leveren aan het floreren van mensen. Dit artikel, gebaseerd op mijn promotieonderzoek, wil bijdragen aan kennis over dankbaarheid en aan het inzetten van dankbaarheid in de beroepspraktijk om het floreren van mensen te ondersteunen.
  1,95
  lees meer

  Floreren na trauma

  Bij het werken met cliënten met traumatische ervaringen wordt vaak de metafoor van de gebroken vaas gebruikt. Stel je voor dat je per ongeluk een kostbare vaas van zijn plek stoot. Hij valt aan diggelen. Wat doe je? Probeer je de vaas weer in elkaar te zetten? Verzamel je de scherven en gooi je die in de vuilnisbak, omdat de vaas toch niet meer te redden is? Of raap je de mooi gekleurde stukjes op en gebruik je die om iets nieuws te maken – zoals een kleurrijk mozaïek?
  1,95
  lees meer

  Floreren op de werkvloer

  Organisaties hebben goede redenen om florerende medewerkers te koesteren. Werknemers die floreren hebben namelijk minder vaak last van een burn-out (Porath et al., 2012). De manier waarop zij hun werk doen levert juist energie op (Quinn, Spreitzer & Lam, 2012). Ook zijn mensen die floreren gezonder en minder vaak ziek (Spreitzer & Porath, 2012). Ze voelen zich sterker verbonden met de organisatie en haar doelen en zijn duurzaam succesvol (Porath et al., 2012). Florerende mensen experimenteren graag met nieuwe ideeën om te groeien en anderen te inspireren. Organisaties die inzetten op floreren zetten medewerkers aan tot meer creativiteit, succes en plezier op de werkvloer (Spreitzer et al., 2005).
  1,95
  lees meer

  Positief leiderschap

  Hoe creëer je een positieve en vitale organisatiecultuur waarin mensen de ruimte krijgen om te floreren, om hun talenten zichtbaar te maken en optimaal te ontwikkelen? Hoe haal je het beste uit jezelf en anderen? “Zowel leidinggevende als medewerker geloven dat je meer uit talent kan halen door te focussen op de sterke punten en niet op de zwakke punten” (Boerman, 2016). Strengths-based leadership of positief leiderschap stelt de mens centraal. Het impliceert geloven in het potentieel, in de kracht van mensen en het stimuleren van betrokkenheid en eigen regie bij medewerkers.
  1,95
  lees meer

  De Tovertafel

  Pieter Desmet is hoogleraar Positive Design aan de TU Delft. Met collega’s en studenten van het Delft Institute of Positive Design exploreert hij hoe ontwerpers een positieve bijdrage kunnen leveren aan het welzijn van individuen en gemeenschappen. In zijn terugkerende rubriek beschrijft hij inspirerende welzijn-gedreven producten die zijn ontworpen door studenten Industrieel Ontwerpen.
  1,95
  lees meer

  Passie (volledige uitgave, 15 artikelen)

  INHOUD THEMA ‘PASSIE’ (mei 2018) Duurzaam vitaal en bevlogen werken in organisaties, Sabine Mur Ockhamvraag: Moet ik mijn passie volgen? Hein Zegers Persoonlijk gedreven door verdriet, Leo Bormans “In het Agora-onderwijs zijn alle kinderen hoogbegaafd”, Marlies Jellema WETENSCHAP Enkele bespiegelingen over De GRIT factor van Angela Duckworth, Vertaling: Jacqueline Boerefijn Over harmonieuze versus obsessieve passie voor activiteiten, Marjan Gorgievski & Arnold B. Bakker De meerwaarde van muziektherapie, Susan van Hooren, Martina de Witte & Anna-Eva Prick Sterke leiders stimuleren passie, Arnold B. Bakker Strengths-Based Development in het onderwijs, Djoerd Hiemstra PRAKTIJK Inclusief kijken naar talent, Eveline Kersten Passie, Liselotte Visser Sportpsychologie, Pepijn Lochtenberg Van bedelaar naar straatartiest, Pieter Desmet Enthousiasme en passie, Rijn Vogelaar Passie Wat was dat een teleurstelling toen bleek dat Sinterklaas een verklede oom was. De man waar ik met angst en ontzag, maar ook hebberig naar keek was gewoon oom Theo. Het is altijd een beetje een hachelijke onderneming om de waarheid te onderzoeken rond een sterk beladen emotioneel begrip. Het wetenschappelijk ontleden op basis van feiten lijkt soms iets kapot te kunnen maken. En het weer terugplaatsen van de losse onderdelen om er weer een geheel van te maken kan een monster van Frankenstein opleveren met zichtbare littekens en schroeven. Lees de volledige inleiding op dit themanummer
  5,95
  lees meer

  Passie

  Wat was dat een teleurstelling toen bleek dat Sinterklaas een verklede oom was. De man waar ik met angst en ontzag, maar ook hebberig naar keek was gewoon oom Theo. Het is altijd een beetje een hachelijke onderneming om de waarheid te onderzoeken rond een sterk beladen emotioneel begrip. Het wetenschappelijk ontleden op basis van feiten lijkt soms iets kapot te kunnen maken. En het weer terugplaatsen van de losse onderdelen om er weer een geheel van te maken kan een monster van Frankenstein opleveren met zichtbare littekens en schroeven.
  Gratis
  lees meer

  Duurzaam vitaal en bevlogen werken in organisaties

  Werkgeluk is in. Tegelijkertijd kampen professionals en organisaties met verzuim door stress en burn-out. Door de risicovolle kanten van het streven naar bevlogenheid in een organisatie te herkennen en kleine aanpassingen te doen op de werkvloer laat je vitaliteit en bevlogenheid (duurzaam) floreren.
  1,95
  lees meer

  Moet ik mijn passie volgen?

  “Je moet jouw passie volgen!” Wellicht het populairste antwoord op de vraag: “Wat moet ik met mijn leven aanvangen?” Maar is dit antwoord ook correct? Moet ik mijn passie volgen? Dat is de Ockhamvraag die we hier wetenschappelijk proberen te beantwoorden, zo eenvoudig mogelijk maar niet eenvoudiger dan dat. En eenvoudig is het niet, want ons brein is onderhevig aan een aantal typische denkfouten. Gelukkig is er de psychologische wetenschap. Die helpt ons om onze eigen denkfouten te doorprikken en blinde vlekken te belichten.
  Gratis
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Congres Positieve Psychologie

  Thema: Dynamiek in Relaties

  Datum: 29 november 2019
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »