logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters

Alle artikelen

1|...|235|236|237|...|558

De Straat Debater

Pieter Desmet is hoogleraar Positive Design aan de TU Delft. Met collega’s en studenten van het Delft Institute of Positive Design exploreert hij hoe ontwerpers een positieve bijdrage kunnen leveren aan het welzijn van individuen en gemeenschappen. In zijn terugkerende rubriek beschrijft hij inspirerende welzijn-gedreven producten die zijn ontworpen door studenten Industrieel Ontwerpen.
1,95
lees meer

Enthousiasme en passie

Enthousiasme en passie zijn woorden die, zowel in het dagelijkse leven als in een professionele omgeving, vaak worden gebruikt. Bedrijven zoeken bijvoorbeeld naar enthousiaste medewerkers met passie voor hun vak. Een eenvoudige zoekopdracht op Google laat zien hoe populair de woorden enthousiasme (16.200.000 hits) en passie (13.400.000 hits) zijn. Terwijl andere begrippen uit de positieve psychologie, zoals welbevinden (728.000), veerkracht (1.040.000), bevlogenheid (213.000) en zelfwaardering (113.000) veel minder worden gebruikt. Alleen geluk mag op meer aandacht rekenen met 21.600.000 hits. Toch is het wetenschappelijk onderzoek naar enthousiasme en passie beperkt.
1,95
lees meer

Coaching (volledige uitgave, 16 artikelen)

INHOUD THEMA ‘COACHING’ (februari 2018) Werken en leven in de VUCA-wereld, Paulien de Jong & Anje-Marijcke van Boxtel Ockhamvraag: Waar ben ik goed in? Hein Zegers Coachen van denkpatronen, Esther de Haan Waarderend teamcoachen, Yvonne Burger WETENSCHAP Is herstel van depressie te herkennen aan een glimlach? Marieke Helmich Oplossingsgerichte en probleemgerichte vragen in coaching, Fredrike Bannink Dankbaarheid als bron van veerkracht en welzijn, Ernst Bohlmeijer & Marijke Schotanus-Dijkstra De MHC-SF in de klinische praktijk, Katinka Franken & Sander de Vos De verschillende effecten van probleem- en oplossingsgericht coachen, Jet Zantvoord Vergeving en de kunst van het loslaten, Tom Hendriks PRAKTIJK Mindfulness en sterke kanten, Matthijs Steeneveld Zingeving, Ilse Vooren & Merlijn Koch Positieve coaching, Bas Snippert Design: Tinytask, Pieter Desmet Wijkverpleegkundige verstaat haar vak in duurzame samenleving, Merita van Mook Positieve psychologie en coaching Dit themanummer met een accent op coaching is samengesteld in een samenwerking tussen de redactie van het Tijdschrift Positieve Psychologie en de Universiteit Twente, met name met Ernst Bohlmeijer, mede in verband met het congres over coaching op 9 maart. De hoofdredactionele voorwoord is dan ook geschreven vanuit beide invalshoeken: een inhoudelijke inleiding van Ernst en een inleiding voor het themanummer namens de redactie van de hoofdredacteur Jan Walburg. Lees de volledige inleiding op dit themanummer
5,95
lees meer

Positief uit de put komen

Waarschijnlijk weet u wel dat een dagelijkse portie positiviteit – een mindful moment of even lekker lachen – gezond is. Toch maakt een op de vijf mensen een periode mee waarin hij niet of nauwelijks plezier ervaart en juist somber zijn. Gelukkig gaan deze depressieve klachten na een tijd vaak weer over. Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen duiken dieper in de dagelijkse dynamiek van depressie, en stellen de vraag: hoe werkt dat, herstellen van depressie? En wat is de rol van positieve emoties in het opknap-proces?
1,95
lees meer

Positieve psychologie en coaching

Dit themanummer met een accent op coaching is samengesteld in een samenwerking tussen de redactie van het Tijdschrift Positieve Psychologie en de Universiteit Twente, met name met Ernst Bohlmeijer, mede in verband met het congres over coaching op 9 maart. De hoofdredactionele voorwoord is dan ook geschreven vanuit beide invalshoeken: een inhoudelijke inleiding van Ernst en een inleiding voor het themanummer namens de redactie van de hoofdredacteur Jan Walburg.
Gratis
lees meer

Werken en leven in de VUCA-wereld

In een VUCA-wereld waarin verandering een constante is, zijn we op zoek naar manieren om ons aanpassingsvermogen en onze slagvaardigheid te vergroten. Coaching vanuit de positieve psychologie helpt bij het versnellen en verdiepen van veranderingsprocessen.
1,95
lees meer

Waar ben ik goed in?

“Wel, mijn probleem is...” Als coach, psychotherapeut of psycholoog krijg je dit introductiezinnetje vaak te horen. Weinig cliënten komen binnen met: “Wel, mijn sterkte is...” Niettemin is die tweede uitspraak soms een antwoord op de eerste. Vandaar onze OckHamvraag, de vraag die we zo eenvoudig mogelijk proberen te beantwoorden, maar niet eenvoudiger dan dat: “Waar ben ik goed in?”
Gratis
lees meer

Coachen van denkpatronen

Transities zijn een totale omwenteling en dat zien we dit moment op meerdere plekken gebeuren in de ontwikkeling naar duurzaamheid, bijvoorbeeld in de energiewereld. Transities worden in gang gezet om sectoren te creëren die waarde hebben voor mens, milieu en economie. Rotmans is hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid. Hij is een debat over transities gestart: “Nederland bevindt zich in een kantelperiode van transities. Alle maatschappelijke sectoren waarin de aarde niet centraal staat, naderen hun houdbaarheidsdatum” (Rotmans, 2012).
1,95
lees meer

Waarderend teamcoachen

In mijn praktijk als executive coach begeleid ik ook leiderschapsteams in organisaties. En deze teams roepen vaak heel verschillende gevoelens bij me op. Bij sommige teams voel ik me gespannen, bij anderen verveeld en bij weer anderen juist provocerend of confronterend. Inmiddels heb ik geleerd deze gevoelens serieus te nemen, want ze zeggen natuurlijk iets over mij, maar vooral ook iets over wat er speelt of ontbreekt in de desbetreffende groep
Gratis
lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Congres Positieve Psychologie

Thema: Dynamiek in Relaties

Datum: 29 november 2019
Locatie: De Reehorst, Ede

Informatie & aanmelden »