logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters

Alle artikelen

1|...|236|237|238|...|551

Positieve psychologie en technologie

We staan, als het gaat om het versterken en bevorderen van de mentale gezondheid, nog maar aan het begin van de toepassing van internettechnologie en sociale media. De grootste bedrijven van de wereld zijn nu Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon en Facebook. De toepassing rond gezondheid houdt met deze spectaculaire ontwikkeling geen gelijke tred. Dat heeft alles te maken met de enorme investeringen die nodig zijn om diensten te leveren die naadloos aansluiten en zelfs anticiperen op de behoeftes van consumenten. Investeringen die nog niet rendabel zijn in de zorg of in coaching.
Gratis
lees meer

Stand van zaken e-mental health in de GGZ

Dit zijn de eerste zinnen die op je beeldscherm verschijnen als je het gesprek aangaat met de digitale therapeut Eliza[1]. Het gaat hier om een computerprogramma dat reeds in 1966 is ontwikkeld door computerwetenschapper Joseph Weizenbaum. Deze Eliza is in staat om een dialoog te voeren met een patiënt op basis van steekwoorden uit de reacties van de patiënt. Hoewel er sprake is van een geautomatiseerde interactie, krijgt een patiënt toch enige tijd het gevoel met een echte therapeut van doen te hebben. Hierdoor is Eliza een van de eerste computerprogramma’s die zich geheel automatisch en autonoom kon voordoen als therapeut.
1,95
lees meer

Toolkit voor professionals

De Positive Psychology Toolkit maakt deel uit van het Positive Psychology Program: A science-based online platform. Dit Engelstalige platform is in 2013 opgericht door Seph Fontane Pennock, Hugo Alberts en hun internationale team van ruim twintig ‘positieve psychologie enthousiastelingen’ met zeer diverse achtergronden. Deze Toolkit zou het gemakkelijk maken om positieve psychologie in de praktijk toe te passen door alle benodigde tools beschikbaar te stellen.
1,95
lees meer

Maakt Facebook gelukkig?

Is muziek mooi? Smaakt pizza lekker? Zijn computers leuk? Het wetenschappelijk correcte antwoord op dit soort vragen is: soms wel, soms niet, voor sommige mensen, in sommige omstandigheden, in bepaalde mate, afhankelijk van de definitie, enzovoort. In dit rijtje veel te algemene vragen past ook: maken sociale media ons gelukkig? Daarom beperken we onze huidige queeste alvast tot het meest wijdverbreide sociale netwerk. En luidt de Ockhamvraag die we hier proberen te beantwoorden, zo eenvoudig mogelijk, maar niet eenvoudiger dan dat: maakt Facebook gelukkig?
Gratis
lees meer

Smarter phones, happier people?

De alomtegenwoordigheid van het internet en de razendsnelle ontwikkeling van krachtige mobiele technologie heeft voor een van de grootste doorbraken van onze tijd gezorgd, namelijk de opmars van de mobiele gezondheidszorg, ook wel mHealth genoemd. mHealth verwijst naar het aanbod van gezondheidsgerelateerde diensten via mobiele apparaten en draadloze communicatie. Zorg wordt hierbij toegankelijk via apparaten die de gebruiker altijd bij zich heeft. Smartphones zijn daar een goed voorbeeld van. In 2016 had 85% van alle Nederlanders ouder dan twaalf jaar een mobiele telefoon of een smartphone met toegang tot het internet (CBS, 2017). Daarnaast neemt de ontwikkeling en het gebruik van smartphoneapplicaties in snel tempo toe, waarbij steeds meer applicaties ter bevordering van de gezondheid beschikbaar zijn.
1,95
lees meer

Persoonlijk bloggen

Tijdens het literatuuronderzoek voor haar masterthese, waarbij ze zich richtte op bloggers die schrijven over hun gezondheid, viel het Iris ter Haar op dat de beschrijvingen in wetenschappelijke literatuur geen recht deden aan de rijkheid van blogs. Een persoonlijke blog werd beschreven als een soort online dagboek, met lotgenotencontact en het op de hoogte houden van familie en vrienden als voornaamste functies. Voor haar onderzoek deed ze een systematische review naar Nederlandstalige blogs en interviewde ze zes vrouwen met chronische lichamelijke aandoeningen die hier op verschillende manieren uiting aan geven op hun blogs. Hoe ervaren zij het bijhouden van een blog?
1,95
lees meer

Acceptance en Commitment Therapie als eHealth

Voluit Leven online, gebaseerd op Acceptance en Commitment Therapie en mindfulness, is een behandeling die men via de computer kan volgen. Deze bijdrage geeft een overzicht van de effecten en toepassing van Voluit Leven online als behandeling van depressie.
1,95
lees meer

De geboorte van de zelfmetende zorgconsument

Er komt een melding binnen op je smartphone. Je nieuwe zorgapp geeft aan dat je broer mogelijk een terugval heeft. De gps-data van zijn telefoon in combinatie met zijn sociale-mediagebruik en belgedrag, laten zien dat hij terugtrekgedrag vertoont. Je bezoekt je broer die zich inderdaad somber voelt en overweegt om weer te starten met antidepressiva. Je spreekt af om vaker langs te gaan en waarschuwt via de app je familie. Ook geef je met de app een seintje aan het wijkteam om contact op te nemen met je broer. Een fictief scenario, maar dichterbij dan we denken.
1,95
lees meer

Leren in flow

Als studenten aan het gamen zijn, gaan ze vaak helemaal op in wat ze aan het doen zijn. In de positieve psychologie wordt deze toestand, waarbij iemand volledig geconcentreerd is, ‘flow’ genoemd. Flow wordt gezien als een optimale vorm van motivatie. Een interessante gedachte is dan ook of we door het toepassen van spelprincipes in het onderwijs, studenten kunnen motiveren om te leren.
1,95
lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Congres Positieve Psychologie

Thema: Dynamiek in Relaties

Datum: 29 november 2019
Locatie: De Reehorst, Ede

Informatie & aanmelden »