logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|272|273|274|...|575

  Maak kennis met: Jacqueline van Gent

  In deze vaste interviewrubriek praten we met een gecertificeerde TA Trainer en/of Supervisor over wat TA voor hen betekent.
  1,95
  lees meer

  Werkvormen (volledige uitgave, 11 artikelen)

    Inhoud 'Werkvormen' (juni 2019) Script en autonomiesysteem - Jacqueline van Gent Four story exercise - Fanita English Kennismaking ego toestanden - Nathalie Gispen Kom maar op... - Manon van Omme Racketgevoelens - Sander Reinalda Leuke leertoestanden- Tin Vanderhoeven   Editorial Binnen TA opleidingen zijn er meestal vier leerstromen tegelijk: Theoretische kennis (waar gaat het over?) een integrerend TA-referentiekader ontwikkelen; Procedurele kennis (wat doe je?) TA-methoden en -procedures ontwikkelen; Oordeelsvorming (wanneer doe je wat?) dit gaat over intuïtie, temporisering en ethiek; Identiteit (wie ben je als TA-er?) hoe robuust ben je in wie je bent als professional. In dit nummer staat procedurele kennis centraal – weten wat te doen, door werkvormen te omschrijven. We hebben vragen uitgestuurd naar alle opleiders om er achter te komen welke werkvormen ze gebruiken om een bepaald concept over te brengen. We wilden ook de ‘voor-ouders’ van deze werkvormen eren. We hebben enthousiaste reacties gekregen, die we graag met jullie delen. Jacqueline van Gent omschrijft hoe ze scriptsystemen en autonomie overbrengt, om het loskomen van oude boodschappen te stimuleren. Beatrijs Dijkman omschrijft de vierverhalenwerkvorm van Fanita English, die ons aan de positieve functies van script in ons leven herinnert. Nathalie Gispen gebruikt een constellatie van ego-toestanden, om mensen kennis te laten maken met de inhoud en wederzijdse invloed van deze bouwstenen van onze persoonlijkheid. Manon van Omme gebruikt een werkvorm om studenten te leren omgaan met examenstress en een nieuwe examenstrategie te maken door hun ego-toestanden te exploreren. Sander Reinalda omschrijft een werkvorm om om te gaan met racketeering. Tin Vanderhoeven geeft een voorbeeld hoe je functional fluency en co-creatie kan inzetten om positieve leercontracten te maken aan het begin van een workshop. Karen Bruyn gebruikt een oefening uit het boek van Joe Alexander “A winner’s workbook” om winnende doelstellingen voor je leven te ontwikkelen. Wij eren Anne de Graaf in een diepte-interview over zijn reis als TSTA (teaching and supervising transactional analyst) en als één van de oprichters van de TA academie. In de estafette maken we kennis met Moniek Thunnissen en de CTA-case van Anne Gaijmans gaat over de begeleiding van een klant als TA-counselor.   We wensen jullie veel leesplezier!

  5,95
  lees meer

  TA-nieuws

  Gecertificeerd! Dat verdient een applaus -TAJ aanvaard door citatiedatabank Scopus - De nieuwe Passe-partout is uit - Examinatoren gezocht voor TA examens in Cherkasy en Raleigh - Inschrijven voor TA-conferenties is nog altijd mogelijk
  Gratis
  lees meer

  Oefening Script-/ Autonomiesysteem

  Jacqueline van Gent zegt over haar werkvormkeuze het volgende: Ik heb deze werkvorm gekozen omdat ik vaak merk dat TA-studenten vinden dat het scriptsysteem er ingewikkeld uitziet, en het dan terzijde schuiven. Dat vind ik jammer, want het scriptsysteem vind ik een waardevol model om het proces van scriptvorming te begrijpen. Met deze oefening krijg je er meer grip op.
  1,95
  lees meer

  Fanita English

  Fanita English maakt halverwege de jaren zestig kennis met Transactionele Analyse. In 1969 publiceert ze een eerste artikel waarin ze Episcript en het Spel The Hot Potato uitwerkt. Ze benadrukt dat mensen een krachtige toewijding aan het leven laten zien in hun ontwikkeling.
  1,95
  lees meer

  Kennis- en contact maken met je ego-toestanden

  De werkvorm ‘kennis- en contact maken met je ego-toestanden’ is ontstaan toen Josephine van Rie en ik in 2007 ge.nspireerd werden door het congres van de International Transactional Analysis Association (ITAA) in San Francisco. Beiden werkten we destijds bij Boertien en Partners als trainer, Josephine gericht op Systemisch Werk, ik gericht op Transactionele Analyse (TA) en beiden waren we daardoor helemaal gegrepen. Het leek ons fantastisch een workshop te geven in San Francisco en dat is ook gelukt. Onze workshop heette: ‘De constellatie van ego-toestanden’.
  1,95
  lees meer

  Kom maar op!

  Ik ben Manon van Omme en heb een 3-jarige opleiding TA gedaan. Ik werk deeltijds als docent op een middelbare school (Mavo–Gym). Op mijn school worden er binnen het mentoraat TA -lessen gegeven die de schoolpsychologe en ikzelf ontwikkelden.
  1,95
  lees meer

  Racketgevoelens

  Racketgevoelens zijn aangeleerde gevoelens als substituut voor een ander onderliggend gevoel. Als kind ervaren we in iedere situatie bijpassende gevoelens zoals angst, verdriet, boosheid en blijdschap.
  1,95
  lees meer

  Leuke leer-toestanden

  Deze oefening legt op eenvoudige wijze de verbinding tussen het leercontract van een groep en de functionele theorie van de ego-toestanden.
  1,95
  lees meer

  Tips uit het Winners Workbook

  In 1978 schreef Joe Alexander A Winners Workbook. Alexander heeft gedurende vijfentwintig jaar vier verschillende carrières gehad. Elke keer dat hij werkelijk succesvol werd in zijn werk, maakte hij een carrière switch.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper