logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|273|274|275|...|575

  Life is a healing journey

  Op een zonnige dag in maart ontmoet ik Anne de Graaf in zijn praktijkruimte in Maarssen. Wij zijn allebei in zekere zin tweede generatie TA’ers in Nederland. Onze wegen hebben elkaar al lang geleden gekruist, maar ik realiseer me dat we elkaar eigenlijk nooit echt ontmoet hebben. Ik heb de gelegenheid met beide handen aangegrepen om ter ere van zijn rol in de opbouw van de TA academie, en nu zijn rol binnen the Berne Institute, een echt gesprek te hebben.
  1,95
  lees meer

  Estafette interview, Moniek Thunnissen

  In deze vaste interviewrubriek praten we met een gecertificeerde TA Trainer en/of Supervisor over wat TA voor hen betekent.
  1,95
  lees meer

  Kiek

  Kiek, een vrouw van 53 jaar, werkt als ervaringsdeskundige binnen de instelling geestelijke gezondheidszorg waar ik werk als opleider en counselor.
  1,95
  lees meer

  Daar zit muziek in (volledige uitgave, 9 artikelen)

  INHOUD THEMA 'DAAR ZIT MUZIEK IN' (maart 2019) TA-nieuws Interview: met Matthias Sell: TA en kunst, Marielle Frumau & Tin Vanderhoeven Thema: Maskers en TA, Angelien de Bruijn Thema: Taal zonder woorden, Elayne Lussenburg Interview: met Katina Kalpakidou: Al schilderend traumatische ervaringen helent, Antoinette van Reekum & Annick Vanhove Thema: Je bent wat je zingt, Martin Spee CTA-casestudy: Je identiteit creëren in een multiculturele samenleving, Marleen Dehondt Estafette interview: Maak kennis met: Sonja Rosseau-De Raeymaekers, Tin Vanderhoeven   TA, DAAR ZIT MUZIEK IN Spreid je vleugels en vlieg ver weg (Queen, 1977). Ik had maar een lied nodig om het avontuur tegemoet te gaan. Daarna volgden nog veel meer avonturen. Hoe is dat met u? Welk lied, toneelstuk, boek of schilderij heeft u geïnspireerd op uw levenspad?   De titel van dit nummer heeft ons op twee manieren geïnspireerd. In figuurlijke zin door er de betekenis aan te geven dat ‘TA veelbelovend is’. We werken ermee en zien hoe TA werkt, raakt en verandert. En in letterlijke zin omarmt TA de kunsten. Ons heeft de titel geïnspireerd om auteurs te vinden die de kunsten inzetten in hun professionele werk. Zij schrijven hierover in dit nummer.   Matthias Sell is gelouterd, gepokt en gemazeld in de kunsten. Op allerlei mogelijke manieren integreert hij de kunsten in zijn werk. TA magazine interviewde hem.   Angelien de Bruijn werkt met maskers als spiegel van het onbewuste. Het masker biedt protectie, permissie en ruimte voor potentie.   Elayne Lussenburg schrijft over het inzetten van muziek in de TA-therapeutische setting. Over wat muziek kan betekenen, waarom juist muziek zo geschikt is om in te zetten, en hoe muziek kan worden ingezet.   Katina Kalpakidou werkt met trauma’s en legt uit hoe zij met de oplossingsgerichte schildertherapie LOM® trauma behandelt.   Martin Spee speelt met ons: de muziek die wij ‘mooi’ vinden, bevestigt ons script. Het is maar dat u het weet.   Marleen Dehondt sluit af met culturele identiteiten en bewustwording van het leven in twee werelden. Hoe het creëren van identiteit vorm krijgt in een multiculturele samenleving.   Tot slot spreken we Sonja Rousseau over werk en leven in het estafette-interview over wat TA voor haar betekent.   En dan Berne zelf: hij speelde het beroemdhedenspel en liep tegen de lamp. In een artikel uit 1966 uit de New York Times werd zijn ontmoeting met Frank Sinatra beschreven. In datzelfde interview over het succes van zijn boek Games People Play stuitte ik op de volgende zin: “Life is really very simple. But if people have to face that fact they get very upset.” Dat is vrij vertaald de kunst van het leven, leven met kunst en de levenskunstenaar. U vindt het allemaal in dit magazine. “I did it my way.“    

  5,95
  lees meer

  TA-nieuws, maart 2019

  UKATA National UK Conference 2019 - EATA Conference: Modern Methods and Practical Applications of Transactional Analysis - 50th Anniversary Conference 2019 by USATAA Communications- TA-conferentie in Nederland op 16 november 2019 - Actieve Werkplaats Organisational en Counseling NVTA- Vrije Activiteit van VITA: TA-Bits & Bites
  Gratis
  lees meer

  TA en kunst

  Matthias Sell is een Duitse psychotherapeut en gebruikt vaak kunst – in brede zin – tijdens de sessies met zijn cliënten. In dit interview licht hij toe hoe hij kunst gebruikt in psychotherapie en tijdens opleidingen van zijn opleidingsinstituut INITA. Hij stelt dat “kunst de binnenwereld naar buiten brengt en prijsgeeft wat wij bij ons dragen”. Hij onderstreept tevens het belang van de concepten van Berne over intuïtie en imago in therapie.
  1,95
  lees meer

  Daar zit muziek in

  In mijn praktijk gebruik ik maskerwerk in groepen. De kracht van maskers is dat het echtheid uitnodigt. Het geeft hints naar thema’s, gevoelens en gevoeligheden die onder de oppervlakte spelen. Door met een masker in een groep te werken, worden deelnemers geholpen om in aanwezigheid van anderen, een verhaal, emoties en een personage aan het licht te laten komen. In dit artikel wil ik u meenemen naar de kleurrijke wereld van de maskers en hoe maskerwerk de deelnemers in contact brengt met authentieke gevoelens en actuele scriptthema’s.
  1,95
  lees meer

  Taal zonder woorden

  In dit artikel schrijft Elayne Lussenburg over het inzetten van muziek in de TA-therapeutische setting. Over wat muziek kan betekenen, waarom juist muziek zo geschikt is en hoe muziek kan worden ingezet. De individuele betekenis van muziek staat hierin centraal. Ze vertelt in dit artikel hoe Sandra (fictieve naam) haar emoties en onvervulde verlangen verkent, en hoe de gelaagdheid van de muziek haar helpt om een besluit te nemen over het erkennen van al haar emoties.
  1,95
  lees meer

  Al schilderend traumatische ervaringen helen

  “Ik kan de beelden niet uit mijn hoofd krijgen”, zeggen veel mensen na schokkende traumatische ervaringen. Soms zijn het niet de traumatische beelden die hen het leven moeilijk maken, maar juist de daaraan gekoppelde ‘lichaamsherinneringen’, geuren, geluiden, gevoelens. Die laten vaak een diepe sporen na. We kijken over het muurtje van de TA naar hoe andere psychotherapiestromingen hiermee omgaan. Katina Kalpakidou legt uit hoe zij met de oplossingsgerichte schildertherapie LOM® trauma behandelt.
  1,95
  lees meer

  Je bent wat je zingt

  De liedjes waarmee wij zijn grootgebracht en die deel uitmaken van onze cultuur, zitten vol boodschappen die onze identiteit bevestigen of een vraag stellen of gebieden bepaald gedrag te tonen of achterwege te laten. In dit artikel leg ik uit hoe ik de link tussen script en muziek zie en geef de professionele lezer tips om daarmee te werken. Als podiumartiest en vanuit mijn TA expertise onderbouw ik de stelling dat wij in staat zijn met muziek ons levenspad te verleggen. Dit artikel lezen zonder spontaan te gaan zingen bij de aangedragen voorbeelden is vrijwel onmogelijk. ‘T is maar dat je het weet.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper