logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|281|282|283|...|537

  Zingeving bij herstel

  Dit artikel is gebaseerd op mijn recent gepubliceerde boek Zingeving bij herstel: Helende perspectieven in dialoog (Krikilion, 2019). Het handelt over zingeving als kern van herstel. Het is een vervolg op mijn publicatie over zingeving en spiritualiteit in de geestelijke gezondheidszorg (Krikilion, 2012). Het gaat verder op dit spoor, specifiek vanuit de context van het herstelgericht werken. Ik vertrek hierbij vanuit mijn samenwerking met (ex-) cliënten en ervaringsdeskundigen in de geestelijke gezondheidszorg. Ruimer gaat het om de bredere horizon van herstelprocessen in het algemeen.
  1,95
  lees meer

  Perfectionisme (Dec 2018)

  INHOUD THEMA ‘PERFECTIONISME’ (december 2018) Perfectionisme, een gelaagd fenomeen, Erwin van Meekeren Perfectionisme, Jaap van der Stel Klinisch perfectionisme - Een groepsbehandeling, Bernardette Blom, Judith Hamers-de Boer & Annemieke Polling Perfectionistische jongeren met faalangst, Trix van Lieshout & Ron van Deth Ontwikkelingsgericht coachen van perfectionisme, Marcel Hendrickx Van praten over naar ervaren van, Jasmin Vogeley De epidemie van perfectie, Sabine van Roest Perfectionisme bij hoogbegaafde leerlingen, Dylan Hyman Perfectionisme - Drama of goede eigenschap? Bert van Dijk Tri-Energetica en perfectionisme in het vak van leraar, Sander van Hesteren & Henry Marshall Perfectionisme is van ons allemaal, Luc van de Steene Verhalen die werken, John Stolvoort De man met de zweethanden, Arnold Vermeulen​ Perfectie: kun je het voelen, vastpakken en zien? Danka Hüsken-Smit Perfectie in ons leefpatroon, Sander van Hesteren & Henry Marshall

  Gratis
  lees meer

  De epidemie van perfectie 

  Het streven naar perfectie. Het lijkt wel een epidemie. #Secretprojects #blessed #lovemylife #perfectday. We doen de buitenwereld graag geloven dat ons leven perfect is en we continu gelukkig zijn. Huisje, boompje, beestje, een top carrière, en uiteraard ook nog die killerbody. En als we daar nog ver vandaan zijn, pretenderen we met veel enthousiasme, bravoure en van filters voorziene selfies dat we op zijn minst hard op weg zijn naar het perfecte plaatje. 
  1,95
  lees meer

  Perfectionisme

  Perfectionisme is een persoonskenmerk dat de laatste jaren meer aandacht krijgt. Het heeft ermee te maken dat de indruk bestaat dat het toeneemt en een ongunstige invloed heeft op het leven en het functioneren van hele generaties. Vaak wordt dan gewezen op de millennials. Maar wie goed kijkt naar het probleem ziet dat het zich daar niet toe beperkt. Er wordt wel gesuggereerd dat het een nieuwe volksziekte is. Dat is overdreven, maar het is wel waar dat het op het 'volk' (diverse sociale categorieën en van alle leeftijden) betrekking heeft. En wanneer zoiets het geval is ontstijgt het de categorieën van de psychische zorg in engere zin. Het heeft dan te maken met maatschappelijke ontwikkelingen waarop individuen en dus ook generaties reageren.
  1,95
  lees meer

  Klinisch perfectionisme

  “Het is heel bevredigend om dingen gewoon goed te doen.” “Ik heb altijd een schoon en opgeruimd huis.” “Ik weet vaak meer dan mijn collega’s, omdat ik me altijd goed heb voorbereid.” “Ik raak nooit iets kwijt en ben altijd op tijd.” “Ik heb door mijn perfectionisme al veel bereikt wat anderen niet is gelukt.” Dit zijn enkele van de voordelen die onze patiënten noemen als ze hun perfectionistisch gedrag eens goed onder de loep nemen. Argumenten die hen een krachtige overtuiging bieden dat het hebben van hoge eisen en strenge normen helemaal zo slecht nog niet is.
  1,95
  lees meer

  Perfectionistische jongeren met faalangst

  Perfectionisme heeft bij sommige mensen onmiskenbaar positieve effecten en kan bijvoorbeeld sporters aanzetten tot het leveren van topprestaties. Maar datzelfde perfectionisme kan iemand ook geweldig in de weg zitten. Het wordt dan een storende persoonlijkheidstrek, waarbij iemand veel te hoge eisen stelt aan zichzelf en sterk zelfkritisch, (faal)angstig of somber reageert wanneer hij daaraan niet kan voldoen. Het gevoel van eigenwaarde is bij veel perfectionisten namelijk in hoge mate afhankelijk van de mate waarin ze hun hoge normen halen. Ruimte voor falen is er in die gedachtegang niet. Fouten maken staat gelijk aan volledig falen en dat is voor hun zelfbeeld onverteerbaar.
  1,95
  lees meer

  Een helende metafoor

  Ontwikkelingsgericht coachen van perfectionisme (OCP) is een methodiek die specifiek ontwikkeld werd om mensen met het bij uitstek belemmerd patroon dat we ‘perfectionisme’ noemen, te coachen. Het doel is hen te ondersteunen om dit patroon achter zich te laten, zodat ze helemaal vrij zichzelf kunnen worden. Een OCP-traject duurt gemiddeld vijf tot tien sessies, wat erg weinig is als je in acht neemt dat het doel is blijvende fundamentele veranderingen te bekomen in de manier van zijn en leven van de cliënt.
  1,95
  lees meer

  Van praten over naar ervaren van

  Als beginnende psycholoog had ik veel last van perfectionisme. Elke sessie moest ten minste een aha-moment of een ingrijpend nieuw inzicht opleveren bij mijn cliënt – anders vond ik dat ik mijn geld niet waard was. Hoe meer sessies niet voldeden aan mijn hoge verwachtingen, hoe sterker mijn twijfels groeiden of ik wel het goede beroep had gekozen. Op een gegeven moment vroeg ik mijn cliënten ter afsluiting van de sessie naar hun beleving ervan. Ik ontdekte dat zij veel positiever terugkeken op de sessie dan ikzelf.
  1,95
  lees meer

  Perfectionisme bij hoogbegaafde leerlingen

  De dag op de Day a Weekschool begint altijd gemoedelijk. Ouders brengen hun kinderen vanuit verschillende scholen in de wijk. Ze blijven vaak in de klas om te praten met andere ouders of de docent. De kinderen pakken een spelletje uit de kast en zoeken een plek met hun vrienden. Voor de kinderen moet de lesdag nog beginnen. Voor mij als docent is dit de tijd van de eerste observaties. Wie komt vrolijk binnen? Kiezen ze voor een moeilijk of gemakkelijk spelletje? Of kunnen ze helemaal niet kiezen?
  1,95
  lees meer

  Drama of goede eigenschap?

  Is perfectionisme een negatieve eigenschap? Of is het een streven, dat leidt tot topprestaties? Is perfectie mogelijk? Mag je iemand anders je wil opleggen? Hoe begeleid je een nadelig perfectionist? In dit artikel vind je antwoorden op deze vragen.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach - 2020

  Thema - WERK-DRUK

  Datum: Maandag 7 september
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »