logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|28|29|30|...|523

  Virtual reality creëert nieuwe realiteit voor leren

  Virtual reality (vr) is bezig met een grote opmars in de wereld. Bijna alle ‘techreuzen’, zoals Google en Facebook, werken aan toepassingen voor virtual reality. De technologie wordt steeds toegankelijker. Het is zelfs al mogelijk om met je telefoon, een oude pizzadoos en twee zeer goedkope lensjes een bril te maken. Virtual reality biedt een hele nieuwe vorm van ervaren. Je belandt in een hele nieuwe wereld. Een wereld die je zelf kunt bouwen! Dit heeft NCOI samen met Ordina gedaan. Conclusie: de voordelen van zowel e-learning als klassikaal trainen kunnen gecombineerd worden! In dit artikel lees je wat virtual reality is, onze eigen ervaring ermee bij leren en de potentie die ik zie met de technologie.
  1,95
  lees meer

  Boeken thema ´Vakmanschap´

  In deze uitgave een bespreking van de volgende boeken: Het DODO-effect: Over menselijk gedrag in organisaties, Gyuri Vergouw  Houston, we’ve got a problem: Leiderschapslessen uit films, Rozemarijn Dols  IK2 De beste versie van jezelf: Ontwikkel je hersenen en bereik je doelen met het EFFECT-programma, Margriet Sitskoorn  Wie krijgt wat en waarom: De nieuwe economie van koppelen en marktontwerpen, Alvin E. Roth  Brainstormen: 50.000 ideeën per dag, Koen de Vos  Zelfregie terug in het werk: Een inspirerend concept van professionaliteit en organisatieontwikkeling, Gerard Donkers
  Gratis
  lees meer

  Verandering (volledige uitgave, 16 artikelen)

  INHOUDSOPGAVE 'VERANDERING' (maart 2016) Verandering, Judith Droste Kun je deelnemers veranderen?, Monique Frequin-Bekker Change bloopers: nooit doen, deze vijf!, Pascal van Loo Van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’ - Interview met Annemieke Scholten en Bart Verhagen, Janneke Schenning Let’s nudge?, Cristel van de Ven & Eline Steenhuisen De hrd’er als filosoof en verleider, Wouter Reynaert Wendbaar leiderschap, Mariëlle van den Broek & Rick de Rijk & Huib Broekhuis WETENSCHAP Van Functiehuis naar relatiehuis, Lidewey van der Sluis De coach als veranderaar van de toekomst - Interview met Yvonne Burger, Ria van Dinteren Vitaal veranderen, Jessica van Wingerden Structurering van veranderopgaven, Jo Vincken Promotie: Emotionele beïnvloeding binnen groepen, Marc Heerdink VARIA Durf jij te veranderen? - Interview met Silvia Blankestijn, Astrid de la Fuente Column: Mensen maken het verschil, Rob Vinke Onderweg veranderen - Interview met Leike van Oss en Jaap van ’t Hek, Wouter Willemsen Boeken Tijd voor verandering Vol trots presenteren we als nieuwe hoofdredactie dit themanummer over verandering. Gemaakt door een nieuw redactieteam en een nieuwe adviesraad. Verandert dan alles bij TvOO? Nee! We bouwen voort op de sterke formule zoals die is neergezet door Eric Vullers en zijn team van Uitgeverij Kloosterhof. Zowel de redactie als de adviesraad bestaat uit een mix van oudgedienden en nieuw bloed. TvOO blijft het platform voor de uitwisseling van kennis uit de beroepspraktijk en de wetenschap over leren en ontwikkelen in organisaties. Voor iedereen die zich daar beroepsmatig mee bezighoudt. Nog scherper dan voorheen willen we de verschillende perspectieven hierop belichten, zowel op individueel als op organisatieniveau. De bijdragen in dit nummer laten zien dat veranderen steeds meer de status quo is in organisaties, dat alles steeds sneller verandert. Dit betekent voor mensen en organisaties dat scherp blijven en gewezen worden op blinde vlekken van groot belang is. Daar willen we met TvOO graag aan bijdragen en we doen dit ook graag zelf, want ook wij moeten met de tijd meegaan. Een van de dingen die je merkt aan een blad als het onze is dat digitaal inmiddels de standaard is. Dus 2016 start digitaal voor veel lezers. We doen het ook met twee hoofdredacteurs in plaats van een. Door elkaar een spiegel voor te houden, blijven we scherper en werken aan een nog betere kwaliteit. Dat voortdurend veranderen, is dat nu ergens goed voor? We willen op deze plek graag Erik Scherder citeren, neurowetenschapper en inmiddels een bekende tv-persoonlijkheid. Hij geeft aan dat verandering en ontwikkeling ervoor zorgen dat we cognitieve reserve opbouwen. Cognitieve reserve zorgt ervoor dat je langer flexibel blijft en mee kunt blijven doen. Maar ook dat ouderdomsverschijnselen later beginnen. Met dit tijdschrift in de hand heb je een eerste stap gezet in de ontwikkeling van jouw cognitieve reserve. Dat lijkt ons een mooi begin van 2016! Veel leesplezier.

  5,95
  lees meer

  Verandering

  Het Nederlands is de afgelopen jaren verrijkt met diverse gevleugelde zegswijzen over verandering. Wie kent niet de uitspraak ‘verandering is de enige constante’ of, meer toegepast op organisaties: ‘bij welke reorganisatie werk jij?’ Van klein tot heel groot, alles is in verandering. Maar zelfs met alle opgedane ervaringen – persoonlijk, professioneel, individueel en collectief – bestaat er nog altijd geen succesformule voor het (bege)leiden van veranderingen in organisaties. In dit nummer van TvOO buigt een aantal auteurs zich wederom over dit thema. Niet omdat zij de succesformule hebben gevonden, maar om vanuit wetenschap en praktijk nieuwe ervaringen en inzichten aan ons repertoire toe te voegen.
  Gratis
  lees meer

  Kun je deelnemers veranderen?

  ”Ik hoop dat de deelnemers na uw training echt veranderd zullen zijn.” Wie als trainer ingaat op de hoop van deze opdrachtgever zal zijn trainingsdoelen in rook zien opgaan. Deelnemers veranderen namelijk niet echt na een training. In het meest gunstige geval hebben ze de bereidheid om iets met het geleerde te gaan doen. Toch hoop je, ook als trainer, dat je je deelnemers echt iets meegeeft, iets waar ze wat aan hebben. Een mooie theorie, een slimme tip, of handige vaardigheden die hen gaan helpen hun werk beter of prettiger uit te kunnen voeren.
  1,95
  lees meer

  Change bloopers: nooit doen, deze vijf!

  De voorbije jaren had ik het geluk om in veel verschillende organisaties te werken als rechterhand van de ceo. Vaak waren verandervraagstukken de aanleiding om aan de slag te gaan. En of het nu om een cultuurverandering gaat, of gewoon de ontwikkeling van klantgerichtheid, er zijn dingen die je absoluut nooit moet doen als je wilt dat de verandering slaagt.
  1,95
  lees meer

  Van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’

  In 2014 ging de financiële structuur van de zorg op de schop. Budgetten die de overheid voorheen verdeelde over verschillende landelijke en lokale loketten, komen nu terecht bij de gemeenten. Zij zijn verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen (Jeugdwet, Participatiewet en Wmo), in de volksmond de drie decentralisaties genoemd. De gemeente Utrecht zag hierin een kans om het bestaande zorgstelsel te vernieuwen en het aanbod te verbeteren. Utrecht maakte een gedurfde keuze door Incluzio als nieuwe speler op deze markt het traject te gunnen. We kijken met Annemieke Scholten, manager Incluzio, en Bart Verhagen, directeur van opleidingsbureau RadarVertige, terug op het eerste jaar van dit bijzondere traject.
  1,95
  lees meer

  Let’s nudge?

  U kent ze misschien wel: afbeeldingen van voetstappen richting de trap en de frisse appel vooraan in de bedrijfskantine. Deze zorgvuldig bedachte acties stimuleren mensen om meer te bewegen en om gezonder te eten. Het zijn goedbedoelde duwtjes in de goede richting. Hoe onschuldig zijn deze duwtjes? Tot hoever mag een organisatie of de overheid gaan met het actief beïnvloeden van het gedrag van medewerkers en burgers? Met andere woorden: waar ligt de grens tussen gedragsbeïnvloeding en manipulatie? We gingen op onderzoek uit.
  1,95
  lees meer

  De hrd’er als filosoof en verleider

  Je krijgt als hrd’er niet iedere dag de uitnodiging om een hoofdrol te spelen in een nieuw verhaal! Een nieuw narratief ter vervanging van een oude mythe, die zijn langste tijd heeft gehad. Is het niet uitdagend om oude archetypen van strijdende koningen en ridders vaarwel te zeggen en je te concentreren op een leefwereld waarin dialoog en ontmoeting centraal staan? Ik wil me aansluiten bij die hrd’ers en organisaties die deze weg al zijn ingeslagen, maar daarbij last hebben van oude paradigma’s en vakjargon. Laten we een script schrijven met een nieuw vocabulaire, nieuwe personages en ook het speelse en fantasierijke met een knipoog in onze organisatie introduceren.
  1,95
  lees meer

  Wendbaar leiderschap

  Liz Wiseman behoort wereldwijd tot de top tien van denkers in vernieuwend leiderschap en begeleidt ’s werelds grootste leiders hierin. In november bezocht ze Nederland, op uitnodiging van Gooiconsult en VDS. Zij werken nauw samen met Liz Wiseman als het gaat om vernieuwend leiderschap. Tijdens een vip-lunch vroeg ze een groep hrd-directeuren wat hen bezighield op het gebied van vernieuwend leiderschap. De belangrijkste vraag die hieruit naar voren kwam is: hoe maakt de leider van de toekomst het verschil in organisaties? Dit artikel vat de reactie van Liz op deze vraag samen.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach - 2020

  Thema - WERK-DRUK

  Datum: 4 juni 2020
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »