logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters

Alle artikelen

1|...|293|294|295|...|551

Re-integratie van ex-gedetineerden

Zo ongeveer in 1980 kwam ik voor het eerst in de gevangenis. Als arbeidsbemiddelaar met de opdracht gedetineerden direct na hun detentie aan het werk te helpen. Het viel mij op dat ik nauwelijks verschillen tussen hen en mijzelf ontdekte, behalve dat zij door een speling van het lot een verkeerde afslag hadden genomen. Ik zette mij graag in om hun kansen te vergroten en onterechte levenslange ellende te voorkomen. Benieuwd hoe re-integratieaanpak er vandaag de dag uitziet, besloot ik twee initiatieven te bezoeken: een opgezet door Justitie en een door ex-gedetineerden zelf.
1,95
lees meer

De levenslange invloed van het gezin

Ieder mens heeft zijn unieke levensverhaal, maar sommige invloeden die ons in de kindertijd hebben gevormd zijn universeel. De persoonlijkheid van je ouders, hun geschiedenis, hun waarden en normen en hun manier van opvoeden beïnvloeden je ontwikkeling en hebben effect op het volwassen leven. De belemmerende patronen die zijn ontstaan kunnen door het werken met de biografie worden opgelost.
1,95
lees meer

Gezondheid en leefstijl als basis voor succesvol langer doorwerken

De verwachting is dat wij allemaal tot na ons zeventigste zullen doorwerken. Een forse uitdaging? Hoe zit het bijvoorbeeld met onze gezondheid op het werk, gezien alle stress en burn-outklachten. Met de nieuwe leerstoel ‘succesvol ouder worden op het werk’ aan de Open Universiteit wil hoogleraar Annet de Lange hierop antwoorden vinden.
1,95
lees meer

De kracht van dienend leiderschap

De veranderende arbeidsmarkt vraagt van medewerkers dat zij flexibel zijn en zich blijven ontwikkelen. Een ontwikkeling die de overheid ondersteunt met beleid onder de noemer ´Leven Lang Leren´. Mijn advies hierbij: houd oog voor de mens zelf, voor zijn karakter, missie en drijfveren. Dat geeft een Leven Lang Leren meerwaarde. Dienend leiderschap is hiervoor een mooie bril.
1,95
lees meer

Het gouden kalf van de hr-professie

De HR Proffie is een prijs die jaarlijks, nu al voor de veertiende keer in successie, wordt uitgereikt aan een organisatie die het beste hr-beleid heeft. Het gouden kalf van de hr-wereld, zeg maar. De HR Proffie is een gezamenlijk initiatief van het NVP Netwerk voor HR-Professionals, Compagnon, Berenschot en SkillsTown. HR2day, Robidus en Noloc zijn ambassadeurs van de HR Proffie 2018. De hr-professie toont op deze manier dat er innovatieve en inspirerende ontwikkelingen plaatsvinden in Nederland. Ontwikkeling en innovatie die ook nodig zijn in de dynamiek die de arbeidsmarkt van de 21ste eeuw kenmerkt. Niet voor niets stond de prijs dit jaar in het teken van de workforce of the future.
1,95
lees meer

Studie kiezen versus studiekeuze

Een studie kiezen betekent in feite dat de keuze ad-random tot stand komt. Ouders, docenten, vrienden en de nodige maatschappelijke invloeden bepalen hoe een jongere een studie kiest. Bij studiekeuze komt een andere waarde om de hoek kijken. Het is een specifiek proces, waarin de jongere zich richt op zijn eigen onderzoek naar een passende studiekeuze. Een praktijkcasus.
1,95
lees meer

Omgaan met een beperking

Op verschillende momenten heb ik als loopbaanprofessional mensen met een functiebeperking begeleid. Jongeren met een visuele handicap binnen het voortgezet onderwijs en studenten met een grote verscheidenheid aan beperkingen binnen het hbo en wo. Medewerkers die hun werk in organisaties niet meer konden uitvoeren vanwege een beperking. Ook nu begeleid ik twee medewerkers met een functiebeperking. Binnen de trajecten is er altijd wel een moment waarop ik samenwerking zoek met organisaties of collega ’s die functiebeperkingen en maatwerkoplossingen in studie en werk als expertisegebied hebben. Voor het onderwijs is dat het expertisecentrum Handicap en Studie. Voor werk is dat Adelante volwassenrevalidatie en arbeidsre-integratie. Is de begeleiding van mensen met een functiebeperking anders dan het reguliere loopbaanwerk? Zetten we andere tools in of kiezen we een andere benadering? Over acceptatie en de zoektocht naar een energiegevende balans.
1,95
lees meer

Overgang, een leven lang

Het maakt niet uit welke taak je hebt, in welke levensfase je je bevindt of wat je leeftijd is. Het maakt ook niet uit in welke fase de organisatie zit waarvoor je werkt. Ieder mens en iedere organisatie komt meermalen ‘in de overgang’. Dat houden we niet tegen, dat overkomt ons. En er zijn nogal wat overgangen in het leven, op persoonlijk en op zakelijk vlak. Hoe ga je daarmee om en hoe blijf je inzetbaar?
1,95
lees meer

Ontwikkeladvies 45plus: een schot in de roos

Als gevolg van de aantrekkende economie en arbeidsmarkt verbetert de positie van 45plus op de arbeidsmarkt geleidelijk. Meer oudere werknemers dan ooit zijn aan het werk. Gezien de stijgende pensioenleeftijd is dat goed nieuws. Het gaat echter wel vaak om flexibele contracten, te weinig uren of werk onder het niveau van de betreffende werknemers. Daarnaast hebben oudere werknemers frequent last van vooroordelen. De eerste resultaten geven voldoende aanleiding om te stellen dat het Ontwikkeladvies 45plus voor veel ouderen het steuntje in de rug betekent dat zij hard nodig hebben om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.
1,95
lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Congres Positieve Psychologie

Thema: Dynamiek in Relaties

Datum: 29 november 2019
Locatie: De Reehorst, Ede

Informatie & aanmelden »