logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|340|341|342|...|550

  Banen op de tocht

  Nog steeds dreigen er banen te verdwijnen in Nederland. In de kranten lezen we over KLM, de zorg en het gevangeniswezen waar banen op het spel staan. Veel Nederlandse werknemers hebben dan ook te maken met ontslagdreiging. Hoe gaan werknemers met deze baanonzekerheid om? En wat kunnen werkgevers doen om de negatieve gevolgen hiervan te beperken?
  1,95
  lees meer

  Ontwikkelingen in werkgelegenheid

  In rap tempo verdwijnen banen. Tegelijk ontstaat nieuw werk. Wat is het tempo van deze ontwikkelingen? Wat staat ons te wachten? Wat kunnen we onze cliënten zeggen als zij vragen: aan wat voor werk zal er in de toekomst behoefte zijn? CBS-gegevens en toekomstvorsers werpen enig licht op deze kwestie.
  1,95
  lees meer

  Wie ben jij zonder baan?

  Ontslag staat in de top tien van traumatische levenservaringen. Wat doet het met je als je baan op de tocht staat of je weet al dat je eruit moet? Naast het verliezen van je inkomen raakt een dreigend ontslag je in fundamentele behoeftes als veiligheid, zekerheid, status, zelfvertrouwen en erbij willen horen. De ‘Transitiecirkel’ helpt medewerkers bij het verwerken van hun ontslag en de keus hoe daarna verder te gaan.
  1,95
  lees meer

  NICE werkt aan een internationaal profiel voor de loopbaanbegeleider

  Gastheer van de in 2014 gehouden conferentie van het NICE-netwerk is de Christ Church University, gevestigd in de historische studentenstad Canterbury. Hoofddoel is feedback geven op het ‘Memorandum’ van nice (zie kader), met als onderdelen: een inleiding over de toekomst van academisch onderwijs en onderzoek in loopbaanbegeleiding en -counselling, een voorstel voor Europese standaarden voor beroepsprofielen, de diverse beroepsrollen en –competenties voor het loopbaanvakgebied, en een raamwerk voor het ontwikkelen van een Europese onderzoeksagenda.
  1,95
  lees meer

  De hele week schrijven

  Een volstrekt andere aanpak dan we over het algemeen gewend zijn: geen persoonlijk contact, er is niets anders dan tekst. En de cliënt die geconcentreerd bezig is met zichzelf en de eigen context. Dit alles in een week tijd. Dit betekent ook iets voor de loopbaanprofessional: een andere grondhouding, andere kennis en vaardigheden en een nieuwe manier van communiceren met cliënten. Maak kennis met Mindful Analysis.
  1,95
  lees meer

  Stappen zetten in zelfontplooiing

  Ontslag nemen of ontslag krijgen. Het lijken werelden van verschil maar er zijn ook overeenkomsten. In mijn werkzame leven heb ik aan beide kanten mogen kijken. Gelukkig tot nu toe ‘slechts’ drie keer aan de gedwongen ontslagkant, want de beleving en de effecten daarvan zijn toch echt veel heftiger dan bij de ‘zelf-ontslagkant’. Beide kanten zijn echter stappen op de weg tot zelfontplooiing, zowel in werk als privé. Althans, zo kijk ik er na ruim twintig jaar werkervaring tegenaan.
  1,95
  lees meer

  Roer om na ontslag uit eigen bedrijf

  Erik Bruinning, beheerder van Vogelhospitaal Naarden, werkt zestig uur in de week, waarvan maar veertig betaald – tegen minimumloon. Wat is de drijfveer van deze man die een paar jaar geleden nog twee dikke auto’s op zijn oprit had staan?
  1,95
  lees meer

  Loopbaancoaching: assess op motivatie en bevlogenheid

  Het inzetten van gerichte en specifieke instrumenten in loopbaancoaching loont. De focus van veel organisaties ligt (te) veel bij werving en selectie. Zij gaan voorbij aan het feit dat zonder goede ontwikkeling van medewerkers en een gezonde doorstroom er geen goede instroom mogelijk is. Investeren in loopbaanmanagement levert economisch rendement op. “Happy cows, give more milk.” Voldoening voelen in je werk en bij de werkgever motiveert tenslotte enorm! Hiermee is loopbaanontwikkeling een organisatiethema, iets wat plaatsvindt in de lijn en niet louter een hr-thema is.
  1,95
  lees meer

  Bruggen slaan tussen verschillende culturen

  De laatste tijd komen zo’n duizend asielzoekers per week naar ons land, het merendeel uit Syrië en Eritrea. Vele anderen zijn hen al voorgegaan. Eenmaal in Nederland proberen ze uit alle macht een verblijfsvergunning te krijgen om daarna een nieuw bestaan op te bouwen en werk te vinden. Gelukkig zijn er mensen die dat lukt. Bij twee roc’s zijn we gaan praten met loopbaanadviseurs die ervaring hebben opgedaan met het begeleiden van mensen met een andere culturele achtergrond. Ze vertellen enthousiast over wat ze tegenkomen en wat hun begeleiding succesvol maakt.
  1,95
  lees meer

  Van ontslag naar talenten en drijfveren

  Ontslag betekent voor veel mensen een ingrijpende verandering. Toch is voor een cliënt een crisis zoals ontslag een effectieve en interessante gebeurtenis om zich opnieuw te bezinnen. Zo kan een ontslag de trigger zijn om een proces van bewustwording in gang te zetten. Dit levert in een coachingstraject uitdagingen en valkuilen op.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper