logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|39|40|41|...|561

  Van trainer tot teamcoach

  Heb jij ook wel eens de vraag gehad van een organisatie om ‘een leerzame, maar ook gezellige dag te organiseren waarop samenwerken centraal staat’? In plaats van een groep, die speciaal is samengesteld om een vaardigheid of houding aan te leren, gaat het nu om een bestaand team. Een team met collega’s en een leidinggevende, die dagelijks en ook na het programma samenwerken.
  1,95
  lees meer

  “Kunnen we het kennismaken niet overslaan?”

  Ik ben nieuwsgierig van aard. Een goede eigenschap voor een trainer, want daardoor verdiep ik mij makkelijk in mijn deelnemers. Wie zijn ze en wat brengt hen hier? Bij voorkeur verdiep ik mij voor de training in de groep, maar dat lukt niet altijd. Bovendien is de werkelijkheid toch vaak anders als ik hen eenmaal zie.
  1,95
  lees meer

  Afrekenen met schijntaal

  Wanneer ik het hotel binnenloop waar we hebben afgesproken, zit Hans Bolten al bij de receptie op me te wachten. De filosoof (foto) is met de trein naar Amersfoort gekomen. Het is vrijdag en hij zal vandaag in de stad overnachten om in het weekend een training te verzorgen bij de Internationale School Voor Wijsbegeerte (ISVW) in Leusden. We verhuizen voor ons gesprek naar een tamelijk ongezellig restaurantgedeelte van het hotel. Daar praten we ruim drie uur over de socratische methode: een kritisch onderzoeksgesprek naar begrippen, opvattingen en meningen.
  1,95
  lees meer

  Hoe ontwikkel je succesvolle teams?

  Tegenwoordig wordt bij teamontwikkeling vooral gekeken naar het ontwikkelen van de dynamiek van een team. Van afhankelijkheid naar volwassenheid, van gedoe naar flow, van gestagneerde communicatie naar een geoliede machine. Vaak in heisessies, praatsessies of teamcoachingsessies. In deze bijeenkomsten wordt gegraven, uitgewisseld en er worden conflicten uitgesproken. Met als idee: als we het uitpraten en achter het probleem komen, dan lossen we het op. Dan loopt de communicatie weer gesmeerd, is het conflict opgelost, nemen teamleden meer initiatief en gaat men eindelijk eens feedback geven. Deze vorm kost veel tijd, frustratie en is vaak helemaal niet effectief op de lange termijn.
  1,95
  lees meer

  Regie over eigen werk bij Middin

  Middin is een zorgorganisatie in Zuid-Holland die zorg en ondersteuning levert aan ruim vierduizend mensen met een beperking. Dit gebeurt door 2.775 medewerkers op 185 locaties. Eind 2014 rondde Middin een driejarig verandertraject af: ‘Regie over eigen werk’. Het uitgangspunt was dat teams meer eigen verantwoordelijkheid nemen voor de manier van werken en het eindresultaat. Bureau Zuidema ontwikkelde leerinterventies ter ondersteuning van deze organisatieverandering. Dit interview met Saskia Rosenbaum van Middin gaat in op de module teamcoaching, die inmiddels is uitgevoerd bij meer dan twintig teams.
  1,95
  lees meer

  Teams

  De klasse van een team komt tot uitdrukking in zijn speelveld. De ambitie van een team is af te leiden van het beoogde speelveld. In mijn coachpraktijk bespreek ik dit regelmatig met managers en leidinggevenden van teams die verantwoordelijk zijn voor de huidige en toekomstige kwaliteit van hun team. De coachvraag die dan vroeg of laat op tafel komt, is: hoe leg jij de lat voor dit team? Wat vind jij de norm voor goede resultaten?
  1,95
  lees meer

  Meer verdienen met teams

  Hoe kan een organisatie het verdienvermogen van teams laten groeien? Waardoor kan de toegevoegde waarde van teams worden verhoogd? Dit zijn relevante vragen in een tijd waarin het kostenbewustzijn groot is en waarin in toenemende mate in teams wordt samengewerkt.
  1,95
  lees meer

  Teamontwikkelruimte voor een beter resultaat

  Waarom presteert het ene team beter dan het andere? Een relevante vraag in een tijd waarin organisaties steeds meer met teams gaan werken, omdat ze verwachten dat teams betere prestaties kunnen leveren dan individuele medewerkers. In de praktijk blijkt dat nog niet altijd eenvoudig en worden hrdprofessionals steeds vaker geconfronteerd met teamontwikkelvraagstukken.
  1,95
  lees meer

  Teamflow

  Van organisaties wordt steeds meer verwacht dat ze continu de hoogste kwaliteit leveren tegen de laagste kosten en dat ze per direct kunnen leveren. Dit eist veel van organisaties ten aanzien van innovatievermogen, flexibiliteit en continuïteit. Steeds meer bedrijven organiseren zichzelf daarom in teams (Carton & Cummings, 2012). Dit gebeurt onder andere om hoogwaardige producten en diensten snel en adequaat te kunnen leveren.
  1,95
  lees meer

  Teams onder tijdsdruk

  Hoe reageren individuen onder tijdsdruk? En wat is de invloed van tijdsdruk op teamprestaties? Projectteams en projectleiders die zich dit realiseren, zijn in staat om de uitdaging aan te gaan en de belemmeringen te pareren. Wat werkt en wat niet? Hierover gaat dit artikel.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper