logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|41|42|43|...|545

  Voel je het branden?

  “Voel je het branden? Dat is heel goed, dat voelen we allemaal!” Het is de stem van Nathalie die ik hoor, de bodypump-juf. Ik sta te zwoegen met twee gewichten op mijn schouders en houd het bijna niet meer vol. Maar haar stem trekt me erdoorheen: als we allemaal lijden, doe ik nog even mee.
  1,95
  lees meer

  Ben je blij of maak je stampij?

  Iedereen komt vroeg of laat in aanraking met uitdagingen om werkdruk, onbalans en stress het hoofd te bieden. De vraag is welke behoefte erachter schuilt en hoe je je energie op peil kunt houden. Het concept van de negen universele startknoppen is een concreet handvat, dat begeleiders kunnen inzetten om bij zichzelf en anderen energiebronnen en energievreters in kaart te brengen. Dikwijls blijkt dat je iets tekortkomt in een van de drie psychologische basisbehoeften.
  1,95
  lees meer

  Keeping fit for purpose

  De zorg voor vitaliteit is letterlijk van levensbelang. Zowel voor de mens, als voor de organisatie. Vitaliteit kunnen we beschouwen als een eigenschap van een systeem, te weten: levensenergie. Er bestaan vele factoren die erop van invloed zijn. Dit maakt vitaliteit enerzijds een complex en ongrijpbaar begrip en anderzijds eenvoudig voelbaar, als energie. Hoe zorg je dat mensen en de organisatie continu vernieuwende energie kunnen scheppen? Ofwel, hoe komen we van zwaar en moeizaam naar licht en gesmeerd? Een goed gesprek biedt uitkomst.
  1,95
  lees meer

  Pionieren met eigenaarschap in een online community

  Kent u dat, het was een prachtige cursus, veel geleerd, maar hoe gaat het verder? Enthousiasme over de cursus is niet hetzelfde als eigenaar worden van opgedane kennis en vaardigheden. Voor Lister hoog tijd om de basiscursus herstelondersteunende zorg (HOZ) om te buigen naar een leerproces, waar deelnemers als vanzelfsprekend uitgenodigd worden om de transfer van cursus naar werkplek te maken. Hiervoor zijn verschillende activiteiten in samenhang aangeboden en is er een online community ingericht om opdrachten en reflecties te delen. Dit vanuit de gedachte dat eigenaar worden van het eigen leerproces niet langer een keus is, je doet het al in de cursus zelf. Geen harde knip meer tussen cursus en werkplek, maar een vloeiende overgang. Dit leerproces voor deelnemers en opleiders willen we graag delen.
  1,95
  lees meer

  Competentieontwikkeling en innovatie

  Als opleidingskundig broekie denk ik na over later. Mijn hart gaat sneller kloppen van leren, innovatie en duurzaamheid. En wie weet sta ik straks aan de wieg van een innovatief bedrijf. Ik zou echter niet weten welk leersysteem hier het beste bij zou passen. Om hier achter te komen, onderzocht ik de mogelijkheden van competentiemanagement binnen innovatieve organisaties. Ik bezocht twee organisaties en ik ontdekte dat competentiemanagement niet nodig is om medewerkers te laten ontwikkelen binnen een innovatieve organisatie en dat het zelfs remmend kan werken.
  1,95
  lees meer

  Vitaliteit onder de sterrenhemel

  Het dirigeren van tientallen stipjes, die kriskras over het beeldscherm bewegen. Zo ziet het werk van luchtverkeersleiders er op het eerste oog uit. In realiteit beheren zij onze levens zodra wij per vliegtuig de luchthavens verlaten. Het zijn topperformers, die zich geen enkele fout kunnen permitteren. Vierentwintig uur per dag zorgen de luchtverkeersleiders ervoor dat het luchtverkeer zo efficiënt mogelijk verloopt en dat vliegtuigen elkaar veilig passeren.
  1,95
  lees meer

  Over koeien en auto’s

  Blije koeien geven meer melk. Dit bericht komt niet van een bevlogen boer met een bioof zorgboerderij, maar van wetenschappers van de Newcastle University, gelegen in het noordoosten van Engeland. Zij deden onderzoek naar de melkproductie van koeien en daaruit bleek dat koeien, die meer persoonlijke aandacht krijgen, jaarlijks bijna 284 liter meer melk produceren dan de gemiddelde melkproductie per koe per jaar. Dat is 7.875 liter en de toename bedraagt dus 3,61 procent. Deze resultaten zijn begin 2009 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Anthrozoos’, dat al sinds 1987 multidisciplinair onderzoek gepubliceerd over de interactie tussen mens en dier.
  1,95
  lees meer

  Een leven lang leren, gezond, vitaal en met plezier werken

  Hoe meer mensen een leven lang leren, hoe groter hun duurzame inzetbaarheid, dat wil zeggen hoe groter hun werkvermogen, employability en vitaliteit. Zelfs bij oudere werknemers. Ook laat onderzoek zien dat vooral oudere werknemers baat hebben bij een leven lang leren. Zij behouden hun employability, wanneer zij meer interesse en mogelijkheden hebben voor een leven lang leren. Hrd kan deze interesse en mogelijkheden stimuleren. Vitaliteitsmanagement is erop gericht dat medewerkers emplooi houden en dat zij en hun organisaties gezond en vitaal blijven. Dit artikel gaat in op wat vitaliteitsmanagement is en welke rol hrd hierbij speelt.
  1,95
  lees meer

  Gewaardeerd of vastgeroest?

  Enkele jaren geleden moesten we nog erg aan het idee wennen, maar inmiddels is het voor iedere werkende een gegeven: in de toekomst zullen we blijven werken tot de leeftijd van 67 jaar. Vervolgens is de vraag interessant hoe oudere medewerkers blijven leren en vakbekwaam en (mentaal) vitaal blijven tot het einde van hun loopbaan. Nog vaak wordt deze vraag vooral benaderd vanuit de probleemkant: hoe krijgen we oudere medewerkers weer in beweging? Tegelijkertijd laat de praktijk zien dat er onder oudere medewerkers veel stille krachten en ‘wijze uilen’ zijn, die zeer gewaardeerd worden en waar de organisatie op kan bouwen.
  1,95
  lees meer

  Verzoeningskunst in de praktijk

  People, planet en profit hebben een overkoepelend doel: prosperity. Prosperity in de zin van welslagen. Zowel in de vorm van financieel welslagen voor de organisatie, als in de vorm van waardecreatie voor haar stakeholders en de omgeving. Als welslagen een doel op zich wordt, ontstaat er ruimte voor vertrouwen (people), duurzaamheid (planet) en financiële meerwaarde (profit). De organisatie van de toekomst weet deze drie deugden te verzoenen tot een win-win-winsituatie.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper