logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|45|46|47|...|558

  Een groeimindset hangt samen met bevlogenheid

  Wanneer medewerkers meer bevlogen zijn, functioneren zij in vele opzichten beter dan hun minder bevlogen collega’s. De bevlogenheid van medewerkers kan op allerlei manieren worden bevorderd, waardoor de prestaties van zowel het individuals de organisatie verbeteren. Peter Heslin (2010) suggereerde dat het stimulerenvan een groeimindset een manier kan zijn om bevlogenheid te bevorderen. Uit recent onderzoek binnen een grote financiële organisatie blijkt dat er inderdaad een samenhang bestaat tussen een groeimindset en bevlogenheid.
  1,95
  lees meer

  Gespreid leiderschap

  De kerstvakantie is net voorbij, als we een gesprek hebben met Joseph Kessels en Frank Hulsbos. We zijn te gast bij Joseph, die vertelt over de grote hoeveelheid tijd en energie die hij deze vakantie gestoken heeft in het nakijken van tentamens. Vier bladzijden feedback per student is geen uitzondering. De reden dat hij daar zoveel tijd in steekt, is dat hij studenten ziet als jonge collega’s en graag met hen in gesprek is over ons vak. Dat vraagt van Joseph dat hij de studenten en hun werk serieus neemt. Zo wil hij het tijdens zijn colleges mogelijk maken om een gesprek tussen vakgenoten te voeren, over vraagstukken die hen bezighouden. Daarbij kan iedereen de leidingnemen met het inbrengen van een belangrijk vraagstuk. Zo komen we op het thema van de ochtend: gespreid leiderschap.
  1,95
  lees meer

  Interview: In gesprek met Donald Taylor

  Donald H. Taylor studeerde computertechnologie aan Oxford University. Na een jaar te hebben gewerkt als computerprogrammeur combineerde hij deze expertise met de passie voor leren, die hij vanuit zijn familie heeft meegekregen. Hij werkte als IT-trainer, ontwikkelaar, projectmanager, in commerciële rollen en als managingdirector van een e-learningbedrijf. Hij was medeoprichter van het Institute for IT Training (IITT), dat later zijn naam veranderde in het Learning & Performance Institute,waarvan Donald nu de voorzitter is. Vanuit die rol is hij ook voorzitter van drie belangrijke hrd-conferenties: Learning Technologies, Learning and Skills en Learning Live. Hij won onder andere de prestigieuze Colin Corder Award in 2007. Donald is regelmatig als spreker actief op internationale conferenties.
  1,95
  lees meer

  Een productieve medewerker volgt zijn kompas

  Hoe kan het dat iemand onder soms zeer hoge druk kan blijven presteren? Hoe krijgen onze voormalige koningin Beatrix, Bruce Springsteen en president Obama het voor elkaar om langdurig topprestaties te leveren én ons te blijven verbazen, raken en misschien wel inspireren? Zij verstaan hun vak. Ze zijn fit en zorgen voor een goede gezondheid. Maar dat maakt hen niet onderscheidend van veel andere mensen. De sleutel tot hun succes is hun energie. Hiermee zijn zij in staat om topprestaties te blijven leveren en ons te raken. Zijn zij daarmee eigenlijk niet jouw gedroomde werknemer?
  1,95
  lees meer

  Bevlogenheid

  Voor u ligt de eerste uitgave van TvOO in 2014. Ook dit jaar gaat de redactie er alles aan doen om weer een kwaliteitsblad voor u te creëren. Dit doen wij uit bevlogenheid. Waarom zijn wij als redactie bevlogen? Omdat wij met onze prestaties het beste uit onszelf willen halen. Met toewijding en energie willen wij ervoor zorgen dat inspirerende vakkennis op een goede en duidelijke wijze met u wordt gedeeld. We doen dit graag, uit onszelf en niet omdat het moet. Daar zit ook meteen het verschil. Als je iets graag doet, gaat het vanzelf, zonder druk en zonder merkbare energie. Je kunt bevlogen raken van je werk, je gezin, je hobby, of van alles wat het leven te bieden heeft. Voor de een is bevlogenheid een woord met positieve betekenis; voor de ander een vaag begrip of een typisch ‘hr-woord’. Toch is het onderwerp bevlogenheid voor velen zo interessant, dat er talloze boeken over zijn geschreven, er onderzoek naar is gedaan en er leerstoelen op universiteiten over het onderwerp bestaan. Nyenrode Business Universiteit heeft bijvoorbeeld een leerstoel Engagement & Productivity. Met deze leerstoel wordt onder andere het gezond en effectief functioneren in organisaties onderzocht. En bij de Erasmus Universiteit Rotterdam doet prof. dr. Arnold Bakker (auteur van een artikel in dit themanummer) onderzoek naar onder andere de determinanten van bevlogenheid. Handig om te weten, wanneer je er als organisatie werk van wilt maken. Organisaties willen graag bevlogen medewerkers, omdat deze mensen een hogere motivatie hebben en beter presteren. Een bevlogen medewerker is bovendien ook haast nooit ziek. Daarom meten veel organisaties elk jaar via enquêtes, met vragen over enthousiasme en voldoening op het werk, de bevlogenheid van medewerkers. Betere prestaties leveren een onderneming immers concurrentievoordeel op. Bovendien zorgen bevlogen medewerkers, als ambassadeur van de organisatie, voor positieve marketing en dat kan weer zorgen voor klantengroei. Daarnaast zal een bevlogen medewerker niet snel switchen van baan, wat enorm kostenbesparend is. Kortom, u begrijpt het belang van bevlogenheid voor organisaties! Hoe kun je nu als organisatie bevlogenheid creëren? Ga het gesprek aan met je medewerker of collega en onderzoek waar zijn of haar energie zit. Kijk als leidinggevende naar mogelijkheden om uitdaging in de functie te realiseren en autonomie te bevorderen. Coaching en teambuilding helpen ook om de bevlogenheid te bevorderen. Het meest ‘simpele’, maar daarnaast voor velen ook het meest moeilijke, is het geven van positieve feedback. Tot slot zijn de artikelen in dit nummer – met onder meer de docent van het jaar – een goede tip om de bevlogenheid van u en uw collega’s (verder) aan te wakkeren. Ze zullen u ongetwijfeld inspireren. Een bevlogen vervolg van het jaar gewenst! Jim van Hulst redactielid TvOO
  Gratis
  lees meer

  Leren anno nu

  Bij ABN AMRO ondersteunen zo’n 2500 professionals uit de disciplines Risk, Finance,hr en Compliance de organisatie. Hun werk vereist, naast specialistische kennis, kennis van de business en het toepassen ervan in de dagelijkse klantpraktijk. De verschillende disciplines hebben gemeen dat ze een grote diversiteit aan (interne)klanten hebben. Die vragen om een partner die maatwerk levert, met een korte time-to-market. Dit is niet altijd te verenigen met de sturing op standaardisering, uniformiteit en efficiency, waar deze ondersteunende afdelingen (onder de noemer Functions) mee geconfronteerd worden. Om deze professionals te ondersteunen in hun ontwikkeling, ontwierp de afdeling Learning & Development het programma Professionals@Functions.
  1,95
  lees meer

  Managers, stop met harken!

  Ondanks decennialange kwaliteitswinsten in de gezondheidszorg, blijft de kritiek op fouten en missers toenemen. Ook na alle bezuinigingspogingen lijkt het alsof de zorgkosten alleen maar kunnen stijgen. Strijdig met onderzoeksresultaten blijft de kritiek, dat er te veel managers zijn. Protocollering en toezicht kosten meer tijd en roepen irritatie op. Bestuurders worden aansprakelijk gehouden voor missers en professioneel gedrag waar ze geen invloed op hebben. U kunt zich afvragen of deze sector en zijn bedrijven, met hun toenemende schaalgrootte en specialisatie, nog wel te besturen zijn. Onbestuurbaarheid houdt in dat iedere poging tot systematische verbetering niet door kan gaan, of niet het beoogde effect heeft, vanwege de tegenkrachten: het is te duur, het ontwricht de dagelijkse praktijk of roept te veel weerstand op.Voldoende reden dus om eens vanuit een andere organisatieperspectief naar deze bedrijven te kijken.
  1,95
  lees meer

  Nieuws: Bevlogenheid

  Gratis webinars: Jaap Boonstra, Hans van der Loo, Ben Tiggelaar, Menno Lanting e.v.a Het platform www.onlineseminar.nl zendt elke donderdag een freelunch uit: een webinar door een gerenommeerde spreker op het gebied van hr, leiderschap of management. In het archief zijn alle webinars die al zijn uitgezonden gratis terug te kijken. Denk aan lezingen van grote sprekers als Jaap Boonstra, Hans van der Loo, Ben Tiggelaar, Menno Lanting, André de Waal en Remco Claassen. Dit zijn veelal lezingen waarvoor je op locatie honderden, zo niet duizenden euro’s moet neertellen. Check: www.onlineseminar.nl/freelunch/Archive.aspx Cloudtools Wil je weten wat voor online software en tools er momenteel is en welke apps en pakketten van waarde zijn om jou als zzp’er, jouw mkb of om jullie grotere hrm-systeem te ondersteunen? Lees op het platform cloudtools alle reviews, testen, tips en nieuws over online hrm, e-hrm, personeelsmanagement en roostersoftware. De recentste apps en programma’s staan netjes op een rij met een beschrijving en een eerste indruk van de werking ervan.  Ook dossiers zoals ‘webmeeting & webinar’, ‘mindmapping’ en ‘productiviteitstools’ bieden een goed startpunt om in de breedte en de diepte te verkennen wat er mogelijk is. Van Evernote voor al je aantekeningen, via Confluence voor online samenwerken, tot Toggl voor een eenvoudige urenregistratie. Zie: www.cloudtools.nl Gratis boek Innovative Entrepreneur Essentials In hun recente blog ‘Can your company innovate?’ stellen de auteurs Hella Schmidt en Menno van Dijk een aantal essentiële factoren vast die voor bedrijven en instellingen van belang zijn om ingrijpend te kunnen innoveren. Onderaan deze blog kun je hun gehele boek in pdf downloaden. Zoals het een deeleconomie betaamt, wordt dit rijke boek weggegeven. Vol tools, citaten, goed onderbouwd en met veel voorbeelden. Geschreven door twee voormalige McKinsey-consultants. Check : www.thnk.org/2013/12/can-your-company-innovate/ Nog meer innovatie: gratis artikelen en gratis e-books Op de site van Nyenrode hoogleraar Jeff Gaspersz zijn veel artikelen over innovatie te vinden. Zie: www.jeffgaspersz.nl/dl-23740-0/download Als je je bovendien aanmeldt voor de nieuwsbrief ‘Innovatie en inspiratie’, krijg je een gratis e-book met praktische innovatietips. www.jeffgaspersz.nl/ml-23740-0/nieuwsbrief Een ander gratis e-book met interviews met o.a. Jitske Kramer (trainer van het jaar 2013) en Wouter Hart (best verkochte managementboek van het jaar) vind je hier: www.hrzone.nl/strategie/strategie-boeken/entry/preboek-innoveerkracht Of zoek op “hrzone” en “prebook”. Vakblad ‘Challenging Organisations and Society’ Op zoek naar artikelen op het kruispunt van organisaties en maatschappij? Juist op die kruispunten kan waarde ontstaan. Op het relatief nieuwe Engelstalige vakblad Challenging Organisations and Society (COS) staat waardeorientatie centraal. Lees zo meer over nieuwe vormen van stakeholdermanagement, Reflective Learning, of nog exotischer termen als: Programmed Dialogues in Large Group Interventions en Transformational Systemic Leadership. Op de website staat een aantal interessante blogs. Ook zijn de abstracts - de samenvattingen van de gepubliceerde artikelen - online in te kijken. Om een artikel in zijn geheel te lezen, moet je de portemonnee trekken en eerst tien euro per artikel overmaken. De inleiding op het nummer, met de titel ‘The Shift in Perception of Hierarchy and How to Provide Space for Shared Leadership’, is gratis te downloaden op www.cos-journal.com/.
  Gratis
  lees meer

  Promoties

  Oplossingsgerichte methodiek vergroot bewustzijn oudere werknemers over inzetbaarheid Sustainable employability of ageing workers: The development of an intervention. Promotie Wendy Koolhaas. 22 januari 2014, Rijksuniversiteit Groningen Werknemers van 45 jaar en ouder hebben behoefte aan ondersteuning om te kunnen blijven werken. Mogelijkheden tot individuele aanpassingen in het werk zijn een voorwaarde om duurzame inzetbaarheid van werknemers te bereiken, concludeert onderzoeker Wendy Koolhaas uit haar promotieonderzoek. Uit onderzoek dat Koolhaas deed onder meer dan 3000 medewerkers van negen organisaties, blijkt dat ongeveer 40% van de werknemers problemen ervaart door het ouder worden. Zij blijken behoefte te hebben aan ondersteuning om het werk te kunnen blijven uitvoeren. 37% van de werknemers geeft aan een chronische aandoening te hebben. Duurzame inzetbaarheid hangt samen met veel factoren, die vooral te maken hebben met de specifieke werksituatie. Individueel maatwerk draagt het meeste bij aan het vergroten van de inzetbaarheid. Deze resultaten vormden de basis van de oplossingsgerichte interventie ‘Gezond aan het werk (blijven)’ die Koolhaas ontwikkelde. Deze interventie is gericht op het vergroten van het vermogen van werknemer en leidinggevende om problemen op te lossen. Het laat werknemers ervaren welke invloed zij zelf hebben om hun doelstellingen over inzetbaarheid te bereiken en maakt hen bewust van hun eigen rol en verantwoordelijkheid. De leidinggevende ondersteunt hierin op procesniveau. Koolhaas onderzocht het effect van de interventie na een jaar. Medewerkers blijken zich door de interventie meer bewust te zijn van hun eigen verantwoordelijkheid om inzetbaar te blijven en van hun eigen kunnen. Ook zijn ze beter in staat om een gesprek over duurzame inzetbaarheid te voeren omdat ze anders tegen hun werk aankijken, meer mogelijkheden zien en hun motivatie toeneemt. De interventie had geen positief effect op de primaire uitkomstmaten van duurzame inzetbaarheid na één jaar, namelijk werkvermogen, productiviteit en vitaliteit. Of de interventie op de langere termijn bijdraagt aan duurzame inzetbaarheid dient nader onderzocht te worden. (bron: Rijksuniversiteit Groningen) Acceptatie idee hangt meer af van type leidinggevende dan van inhoud idee Leaders’ reactions to employee creativity. An achievement goal approach. Promotie Roy Sijbom, 5 september 2013, Rijksuniversiteit Groningen. Leidinggevenden die competitief zijn ingesteld, staan minder open voor creatieve ideeën van werknemers dan leidinggevenden die zichzelf willen verbeteren. Bedrijven waarvoor creativiteit een belangrijke succesfactor is, kunnen daarom nadeel hebben van leidinggevenden die de beste willen zijn, concludeert organisatiepsycholoog Roy Sijbom uit zijn promotieonderzoek. Sijbom voerde experimenten uit onder 458 Nederlandse studenten in een leidinggevende rol en nam vragenlijsten af onder 394 leidinggevende Amerikanen. Tijdens de experimenten moesten de proefpersonen bedenken hoe ze een nieuw product in de markt gingen zetten. Een vooraf geïnstrueerde ‘ondergeschikte’ droeg vervolgens een betere manier aan om dit te doen dan het plan dat de leidinggevende proefpersoon had bedacht. Vervolgens observeerden de onderzoekers hoe de proefpersoon hierop reageerde. De resultaten laten zien dat leidinggevenden met performancedoelen - leiders die de beste willen zijn en hun kennis en vaardigheden willen demonsteren tegenover medewerkers - sneller geneigd zijn creatieve ideeën van ondergeschikten in de kiem te smoren. ‘Managers die graag hun superieure vaardigheden willen demonstreren, vinden het moeilijk om van ondergeschikten te horen dat bepaalde zaken op de werkvloer voor verbetering vatbaar zijn,’ vertelt Sijbom. ‘Ze zien in de door medewerkers aangedragen ideeën een bedreiging voor hun leiderschapsreputatie.’ Dit in tegenstelling tot leidinggevenden die bij zichzelf ruimte voor verbetering zien en nieuwe kennis en vaardigheden willen leren (leidinggevenden gericht op ‘mastery’). Zij staan wel open voor suggesties van werknemers. Ze benutten creatieve ideeën van anderen om er vooral zelf van te leren. Het maakt daarbij niet uit of degene die het idee aandraagt een ondergeschikte is of een meerdere. Een ‘performance-leidinggevende’ is juist vooral geneigd om enkel ideeën aan te nemen van zijn of haar meerdere. ‘Het type baas met de focus op performance is extra gevoelig voor de toon waarop medewerkers creatieve ideeën communiceren’, stelt Sijbom. ‘Een vriendelijke toon kan daarbij al wonderen doen, blijkt uit mijn onderzoek.’ Ook is het in het belang van de werknemer om bij de toelichting op het idee zo min mogelijk te wijzen op problemen die er aan ten grondslag liggen, en vooral de bruikbaarheid van het idee te benadrukken. (bron: Rijksuniversiteit Groningen).
  Gratis
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Congres Positieve Psychologie

  Thema: Dynamiek in Relaties

  Datum: 29 november 2019
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »