logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|47|48|49|...|550

  Column en trainerstool: Wat is het verschil tussen een vrouw en een koe?

  Voor een geslaagde training heb je een klik nodig met de deelnemers. Ook als de liefde niet meteen van twee kanten komt, kun je daaraan werken. Hieronder vind je vijf tips om die het eerste uur te krijgen.
  1,95
  lees meer

  Column: Bouwen aan een droom

  Bouwen aan een droom Een nieuwe collega komt binnen. Vol enthousiasme stort hij zich in het werk en voordat je het in de gaten hebt staat hij aan je bureau: “Zeg wist je dat we dit veel handiger kunnen organiseren?” Je zucht en denkt... Tja wat denk je eigenlijk? Veel mensen reageren bij zoveel enthousiasme met net zoveel enthousiasme terug: “Ja leuk, laten we dit eens met elkaar doen” en voordat je het weet ben je samen een nieuwe werkwijze aan het ontwikkelen. Maar er zijn er ook die reageren alsof niets meer uitmaakt: “We hebben dit al zo vaak geprobeerd, maar het lukt toch niet”. Ze hebben het opgegeven. Twee volstrekt verschillende reacties op eenzelfde prikkel, waarbij we van alles kunnen zeggen over wat de beste manier is om te reageren. De eerste reactie is natuurlijk het antwoord dat energie oplevert, de tweede zet zowel jouzelf als de nieuwe collega in de achteruit. In onderzoek wordt de eerste wijze van reageren wel vergeleken met de groei- of leerstand. Bij de tweede reactie gaat het om vernauwing en fixeren. Niet alleen voor jouzelf geldt dit, maar ook voor de totale organisatie. Er is dus wel wat voor te zeggen om jezelf en anderen in een groeistand te zetten. Dit kun je doen door bij nieuwe ideeën te onderzoeken wat er mogelijk is, in plaats van te focussen op onmogelijkheden, je doelen verder weg te zetten (maar wat als het allemaal lukt) en het meest belangrijke: dromen hebben. Dromen van een nieuwe toekomst, van een stip aan de horizon, helpt je om stappen te zetten. Elk klein succes vier je met mensen om je heen en brengt je dichter bij je doel. Als elke lezer met ongeveer vijf mensen om zich heen dit nu het komende jaar gaat doen, dan ziet de wereld er in 2020 heel anders uit. Wedden? Sinds een paar maanden ben ik gestart als nieuw bestuurslid bij de NVO2. Vol wensen en ideeën over de toekomst en wat er gebeuren moet. Met nog een paar nieuwe bestuursleden zijn we zonder verleden en bagage aan het bouwen. We willen een groeiend netwerk zijn en gebruiken daar elkaars energie en die uit de vereniging voor. We dromen en zijn klaar voor 2020. Wil je meedenken? Dat kan, neem contact ons op. Ria van Dinteren, lid adviesraad TvOO en bestuurslid NVO2, hét netwerk voor HRD-professionals www.nvo2.nl
  Gratis
  lees meer

  De kunst van elkaar vasthouden

  Steeds meer mensen, die in organisaties en in opleidingen werken, ontdekken de waarde van intervisie. Toch weten we ook uit eigen ervaring dat niet alle intervisiegroepen (even) succesvol zijn. Zo komt de intervisie soms niet goed van de grond, vallen de resultaten tegen of sterven intervisiegroepen een langzame en voortijdige dood. In dit artikel willen we daarom laten zien onder welke voorwaarden intervisie een waardevolle én duurzame manier van leren kan zijn. Voordat we beschrijven hoe het wél kan lukken, onderzoeken we eerst wat de gangbare visie is op intervisie en hoe het volgens ons komt dat veel intervisiegroepen na kortere of langere tijd uiteenvallen,of verzanden in weinig inspirerende theekransjes.
  1,95
  lees meer

  Denken in kennen en kunnen

  Na een traject van drieënhalf jaar, ontving ABN AMRO afgelopen najaar als eerste bedrijfde hoge inschaling ‘NLQF 6’ voor een niet-formele, interne opleiding. “NLQF is geen doel op zich, maar het dwingt je wel te denken in termen van leeruitkomsten. Dat is dé grotewinst.” Een terugblik met Peter Wetser, stuwende kracht achter deze primeur.
  1,95
  lees meer

  Een groeimindset hangt samen met bevlogenheid

  Wanneer medewerkers meer bevlogen zijn, functioneren zij in vele opzichten beter dan hun minder bevlogen collega’s. De bevlogenheid van medewerkers kan op allerlei manieren worden bevorderd, waardoor de prestaties van zowel het individuals de organisatie verbeteren. Peter Heslin (2010) suggereerde dat het stimulerenvan een groeimindset een manier kan zijn om bevlogenheid te bevorderen. Uit recent onderzoek binnen een grote financiële organisatie blijkt dat er inderdaad een samenhang bestaat tussen een groeimindset en bevlogenheid.
  1,95
  lees meer

  Gespreid leiderschap

  De kerstvakantie is net voorbij, als we een gesprek hebben met Joseph Kessels en Frank Hulsbos. We zijn te gast bij Joseph, die vertelt over de grote hoeveelheid tijd en energie die hij deze vakantie gestoken heeft in het nakijken van tentamens. Vier bladzijden feedback per student is geen uitzondering. De reden dat hij daar zoveel tijd in steekt, is dat hij studenten ziet als jonge collega’s en graag met hen in gesprek is over ons vak. Dat vraagt van Joseph dat hij de studenten en hun werk serieus neemt. Zo wil hij het tijdens zijn colleges mogelijk maken om een gesprek tussen vakgenoten te voeren, over vraagstukken die hen bezighouden. Daarbij kan iedereen de leidingnemen met het inbrengen van een belangrijk vraagstuk. Zo komen we op het thema van de ochtend: gespreid leiderschap.
  1,95
  lees meer

  Interview: In gesprek met Donald Taylor

  Donald H. Taylor studeerde computertechnologie aan Oxford University. Na een jaar te hebben gewerkt als computerprogrammeur combineerde hij deze expertise met de passie voor leren, die hij vanuit zijn familie heeft meegekregen. Hij werkte als IT-trainer, ontwikkelaar, projectmanager, in commerciële rollen en als managingdirector van een e-learningbedrijf. Hij was medeoprichter van het Institute for IT Training (IITT), dat later zijn naam veranderde in het Learning & Performance Institute,waarvan Donald nu de voorzitter is. Vanuit die rol is hij ook voorzitter van drie belangrijke hrd-conferenties: Learning Technologies, Learning and Skills en Learning Live. Hij won onder andere de prestigieuze Colin Corder Award in 2007. Donald is regelmatig als spreker actief op internationale conferenties.
  1,95
  lees meer

  Een productieve medewerker volgt zijn kompas

  Hoe kan het dat iemand onder soms zeer hoge druk kan blijven presteren? Hoe krijgen onze voormalige koningin Beatrix, Bruce Springsteen en president Obama het voor elkaar om langdurig topprestaties te leveren én ons te blijven verbazen, raken en misschien wel inspireren? Zij verstaan hun vak. Ze zijn fit en zorgen voor een goede gezondheid. Maar dat maakt hen niet onderscheidend van veel andere mensen. De sleutel tot hun succes is hun energie. Hiermee zijn zij in staat om topprestaties te blijven leveren en ons te raken. Zijn zij daarmee eigenlijk niet jouw gedroomde werknemer?
  1,95
  lees meer

  Bevlogenheid

  Voor u ligt de eerste uitgave van TvOO in 2014. Ook dit jaar gaat de redactie er alles aan doen om weer een kwaliteitsblad voor u te creëren. Dit doen wij uit bevlogenheid. Waarom zijn wij als redactie bevlogen? Omdat wij met onze prestaties het beste uit onszelf willen halen. Met toewijding en energie willen wij ervoor zorgen dat inspirerende vakkennis op een goede en duidelijke wijze met u wordt gedeeld. We doen dit graag, uit onszelf en niet omdat het moet. Daar zit ook meteen het verschil. Als je iets graag doet, gaat het vanzelf, zonder druk en zonder merkbare energie. Je kunt bevlogen raken van je werk, je gezin, je hobby, of van alles wat het leven te bieden heeft. Voor de een is bevlogenheid een woord met positieve betekenis; voor de ander een vaag begrip of een typisch ‘hr-woord’. Toch is het onderwerp bevlogenheid voor velen zo interessant, dat er talloze boeken over zijn geschreven, er onderzoek naar is gedaan en er leerstoelen op universiteiten over het onderwerp bestaan. Nyenrode Business Universiteit heeft bijvoorbeeld een leerstoel Engagement & Productivity. Met deze leerstoel wordt onder andere het gezond en effectief functioneren in organisaties onderzocht. En bij de Erasmus Universiteit Rotterdam doet prof. dr. Arnold Bakker (auteur van een artikel in dit themanummer) onderzoek naar onder andere de determinanten van bevlogenheid. Handig om te weten, wanneer je er als organisatie werk van wilt maken. Organisaties willen graag bevlogen medewerkers, omdat deze mensen een hogere motivatie hebben en beter presteren. Een bevlogen medewerker is bovendien ook haast nooit ziek. Daarom meten veel organisaties elk jaar via enquêtes, met vragen over enthousiasme en voldoening op het werk, de bevlogenheid van medewerkers. Betere prestaties leveren een onderneming immers concurrentievoordeel op. Bovendien zorgen bevlogen medewerkers, als ambassadeur van de organisatie, voor positieve marketing en dat kan weer zorgen voor klantengroei. Daarnaast zal een bevlogen medewerker niet snel switchen van baan, wat enorm kostenbesparend is. Kortom, u begrijpt het belang van bevlogenheid voor organisaties! Hoe kun je nu als organisatie bevlogenheid creëren? Ga het gesprek aan met je medewerker of collega en onderzoek waar zijn of haar energie zit. Kijk als leidinggevende naar mogelijkheden om uitdaging in de functie te realiseren en autonomie te bevorderen. Coaching en teambuilding helpen ook om de bevlogenheid te bevorderen. Het meest ‘simpele’, maar daarnaast voor velen ook het meest moeilijke, is het geven van positieve feedback. Tot slot zijn de artikelen in dit nummer – met onder meer de docent van het jaar – een goede tip om de bevlogenheid van u en uw collega’s (verder) aan te wakkeren. Ze zullen u ongetwijfeld inspireren. Een bevlogen vervolg van het jaar gewenst! Jim van Hulst redactielid TvOO
  Gratis
  lees meer

  Leren anno nu

  Bij ABN AMRO ondersteunen zo’n 2500 professionals uit de disciplines Risk, Finance,hr en Compliance de organisatie. Hun werk vereist, naast specialistische kennis, kennis van de business en het toepassen ervan in de dagelijkse klantpraktijk. De verschillende disciplines hebben gemeen dat ze een grote diversiteit aan (interne)klanten hebben. Die vragen om een partner die maatwerk levert, met een korte time-to-market. Dit is niet altijd te verenigen met de sturing op standaardisering, uniformiteit en efficiency, waar deze ondersteunende afdelingen (onder de noemer Functions) mee geconfronteerd worden. Om deze professionals te ondersteunen in hun ontwikkeling, ontwierp de afdeling Learning & Development het programma Professionals@Functions.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper