logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|512|513|514|...|537

  Help: Tegen de berg opzien

  Tegen de berg opzien Die eerste paniekaanval deed Karel denken aan een ongeval dat hij een aantal maanden daarvoor had meegemaakt. Tijdens een wandeling in de Ardennen was hij levensgevaarlijk gevallen van een heuveltop. Door deze val is een ruggenwervel beschadigd en ervaart hij intense rugpijn. Hierdoor kan hij zijn werk als metselaar niet meer uitvoeren. Dit was een zware klap voor hem. Karel was erg trots dat hij zich binnen het bedrijf had kunnen opwerken tot ploegleider. Hij denkt nog veel aan dit voorval – dikwijls heeft hij er ‘s nachts nog nachtmerries van. Ook wanneer hij geconfronteerd wordt met hoogtes krijgt hij flashbacks van de val. Karel geeft aan dat hij zich erg somber voelt. Hij krijgt niets meer gedaan. Voordien zorgde hij nog voor zijn dochtertje, maar zij gaat sinds kort naar de crèche omdat hij zich niet meer in staat voelde om voor haar te zorgen. Hij vertelt dat hij zich voor niets meer interesseert en dat hij zich toch niet kan concentreren. Hij slaapt vooral veel. Karels echtgenoot heeft het erg moeilijk met zijn angstklachten. Karel wil het huis niet meer uit, zeker niet naar drukke plaatsen. Hij heeft het ook al moeilijk om in de auto te zitten, alles beweegt dan zo snel, daar wordt hij duizelig van. Hierdoor is het sociale leven van Karel en zijn vrouw stilgevallen, en dit is vaak aanleiding voor discussies tussen hen. Ze begrijpt niet hoe beangstigend het allemaal voor hem is.
  1,95
  lees meer

  Doorheen de angst

  Angst is uitgegroeid tot een epidemisch fenomeen dat miljoenen mensen plaagt, pijnigt, verlamt en bovenal beangstigt. Tal van patiënten consulteren iedere dag weer een arts of therapeut om van hun angstklachten af te geraken en velen grijpen dagelijks naar medicatie om de angst te sederen of elimineren. Van waar komt toch die angst?
  1,95
  lees meer

  Het huwelijk tussen vakmanschap en ondernemerschap

  Ondernemen in begeleiding is een vak apart. De vraag dient zich zelfs aan of ondernemerschap en vakmanschap wel verenigbaar zijn. Oudminister- president Den Uyl zou zeggen: “Ja en nee.” De specifieke kenmerken van ondernemen druisen soms tegen die van het vakmanschap van de counsellor in. Toch zul je als (zelfstandig gevestigd) counsellor de kneepjes van het ondernemen onder de knie moeten hebben om je hoofd boven water te kunnen houden.
  1,95
  lees meer

  Uit ‘t veld: faalangst

  Eva werkte een aantal jaren als adviseur binnen een grote organisatie toen ze een half jaar geleden een nieuwe functie als teamleider kreeg. Sinds deze overstap kampt ze met slapeloosheid, piekert ze veel en heeft ze last van spanningshoofdpijn. “Ik maak me voortdurend druk over wat mijn medewerkers van mij vinden, of ik het wel goed aanpak. Ik merk dat ik de hele dag gespannen rondloop en als ik thuis ben kan ik het werk moeilijk loslaten. Ik heb het idee dat ik het perfect moet doen in mijn nieuwe rol en daardoor verkramp ik helemaal. Tot nu toe zegt iedereen heel tevreden te zijn over mij. Er is dus geen reden voor mijn bezorgdheid.”
  1,95
  lees meer

  Angst te falen

  Perfectionisten heb je in soorten en maten. Sommige cliënten raken verstrikt in hun twijfels. Ze kunnen niet kiezen, omdat het altijd beter kan. Alleen het beste is goed genoeg en zelfs dan kan het nog beter. Perfectionisme is geen ziektebeeld op zich, het maakt deel uit van verschillende stoornissen zoals angst, dwang, depressie en eetstoornissen. Perfectionisme leidt tot stress en soms tot verlammende angst. Twijfel over je kledingkeuze voor een sollicitatiegesprek, omdat je een goede indruk wilt maken, is niet vreemd. De meeste mensen komen er wel uit: ze draaien wat voor de spiegel in verschillende outfits of vragen advies aan huisgenoten. Er is niks mis met het streven naar hoge doelen als het realistische doelen zijn. Het behalen van die doelen leidt tot voldoening en een positieve zelfwaardering. Dit wordt ‘adaptief perfectionisme’ genoemd, gezond dus. Anders is het wanneer je blijft twijfelen, omdat je bij iedere mogelijkheid denkt dat er een betere keuze mogelijk is. Bij dit ‘maladaptief perfectionisme’ heb je voortdurend de gedachte dat je faalt. Mijn cliënt die onder haar niveau werkt omdat ze bang is om verantwoordelijkheid te dragen, die uit bed sluipt als haar man slaapt om haar make-up te verwijderen én ‘s ochtends vroeg opstaat om zich op te maken, zodat hij haar nooit imperfect ziet, behoort tot de categorie ‘maladaptieve perfectionisten’. Zij lijdt eronder en schiet er geen steek mee op, ze komt tot niets. Ze vraagt voortdurend advies aan familie, vriendinnen en aan mij. Ik wil graag dat mijn cliënten zich beter gaan voelen en ik geef graag advies. Gelukkig rinkelen alle alarmbellen in mijn hoofd: nee, niet doen, geen advies geven, dat is toch niet goed genoeg. Dilemmacounselling dan? Ik kan haar helpen om alle voors en tegens van de keuze op een rijtje te zetten zodat zij kan kiezen. Nee, ook niet doen, dat is een valkuil. Ik moet haar leren om fouten te maken, slordigheden te begaan, leren leven met ‘goed genoeg’. Perfect bestaat immers niet en voor een perfectionist zeker niet. Het advies om haar doelen bij te stellen zodat ze haalbaar zijn, hoort ze vaak. Ze heeft geen idee hoe dat moet, de gedachte dat ze zal falen, maakt haar angstig. Ik vind het een uitdaging om haar te verleiden tot experimenten waarbij ze risico’s leert nemen. De baten? Meer nachtrust en tijdwinst. Ontspannen slapen lijkt haar een zegen. Ze wil de uitdaging wel aangaan. Yvette van der Pas is klinisch psycholoog en cognitief gedragstherapeut bij Singel 54: Praktijk voor psychotherapie. Zij trad als deskundige op in de tv-programma’s ‘Angst de baas’ en ‘Fearfighters’ en is auteur van ‘Duizend angsten: Praktijkverhalen over angst, dwang en paniek’ (2011) en het zelfhulpboek ‘Dwang’ (2008). Zij schrijft tweewekelijks columns in Trouw. www.nieuwezijds.nl
  Gratis
  lees meer

  Kan de counsellor angst de baas?

  Angststoornissen behoren tot de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen. Eén op de vijf Nederlanders heeft ooit wel eens last gehad van een angststoornis (De Graaf et al., 2010). Het behandelen van angst is vaak moeilijker dan op het eerste zicht lijkt. Angst is een complex probleem, waarbij meestal meerdere lagen emoties het probleem voeden.
  1,95
  lees meer

  Melanie Klein

  Melanie Klein is een belangrijk figuur binnen de psychoanalytische beweging. Zij ontwikkelde haar eigen specifieke benadering van de psychoanalyse, de objectrelatietheorie. Ook vond zij de psychoanalytische speltherapie uit, die het mogelijk maakte met – het onbewuste van – kinderen te werken. Ze exploreerde de preoedipale fase en ontwikkelde oorspronkelijke concepten zoals splitsing, projectieve identificatie, reparatie, schizoïde-paranoïde en depressieve positie. Haar onderzoek heeft ons begrip van psychische processen aanzienlijk vergroot en meer in het bijzonder dat van de psychosociale ontwikkeling van de baby
  1,95
  lees meer

  De patiënt is meer dan zijn stoornis

  Filosoof en psychiater prof. dr. Gerrit Glas is bijzonder hoogleraar aan de faculteit der wijsbegeerte van de Vrije Universiteit te Amsterdam en bekleedt daar de Dooyeweerd leerstoel. Hij promoveerde op theorieën over angst met een dissertatie getiteld ‘Concepten van angst en angststoornissen’, waarvoor hij de Van Helsdingenprijs voor filosofie en psychiatrie ontving. Als psychiater is hij verbonden aan Dimence, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Overijssel.
  1,95
  lees meer

  Het verstand buitenspel

  In aanloop naar het schrijven van dit artikel over angst kom ik angst in verschillende gedaanten tegen. Allereerst – en het meest indringend – mijn eigen angst tijdens en na de operatie van mijn partner. De angst van mijn kind tijdens een spreekbeurt. Dan zie ik het lijden door de nachtelijke paniekaanvallen van een familielid. Hoor ik over de angst van een kennis om flauw te vallen. Hoor ik verslagen over de angst van enkele van mijn cliënten… voor de angst zelf.
  1,95
  lees meer

  Palliatieve zorg (volledige uitgave, 15 artikelen)

  INHOUD THEMA 'PALLIATIEVE ZORG' (februari 2014) Verkenning: Palliatieve zorg, Rob Bruntink De opinie van Carlo Leget: De kwaliteit van zorg ligt primair in het proces dat eraan voorafgaat, Jos Govaarts Pioniers: Frederik van Eeden, Ron van Deth Column: Raakt het nog?, Martine Wolfaert Achtergrond: Vroegtijdige zorgplanning bij personen met dementie, Manu Keirse PRAKTIJK Uit 't Veld: Zingeving en perspectief in palliatieve zorg, Emmy Davids Caleidoscoop: Op weg naar herstel, Catharina van der Schoot Ondernemen: De nieuwe basis GGZ, Hanneke Nijkamp Wetenschap: Ouderschap en palliatieve zorg, Marijke Kars HELP: Eindbestemming ACTUEEL Issue: Counselling en de goede dood, Ton Vink Trends & Ontwikkelingen Achtergrond: Evidence-based Pratice - kansen voor counselling, Fenneke Woertman Gelezen Verder lezen over palliatieve zorg VOORWOORD Warme mantel Als ik op mijn oude dag vredig slapend en gelijktijdig met mijn man zachtjes uit dit leven wegglijd, heb ik een gezond en gelukkig leven geleid. Zoals velen met mij wens ik mij een zachte dood, op het moment dat het mij past, na een leven zonder aftakeling. Hoe anders blijkt de realiteit vaak te zijn... Ruim 70% van de Nederlanders sterft in een zorgvoorziening, meestal na een (chronisch) ziekbed. Een derde van de mensen is aan het einde van zijn leven incontinent en 40% kan zich niet meer uitdrukken en niet meer zeggen wat ze willen.  Vrijwel niemand ontkomt aan de fase waarin hijzelf of een dierbare naaste ongeneeslijk ziek is en in de moeilijke omstandigheid verkeert, waarin beslissingen genomen moeten worden over het ontvangen van zorg en begeleiding tijdens het laatste levensstadium. Palliatieve zorg heeft betrekking op mensen bij wie een behandeling gericht op genezing geen baat meer heeft. Het van het Latijnse woord ‘pallium’ afgeleide ‘palliatief’ betekent mantel, waarmee wordt bedoeld dat de zorg zich niet alleen richt op het bestrijden van pijn en andere symptomen, maar ook op psychologische, sociale en levensbeschouwelijke vragen die verband houden met de laatste levensfase.  Rondom ons levenseinde kunnen we geconfronteerd worden met dilemma’s van uiteenlopende aard, schrijft Ton Vink. Hoe weeg je bijvoorbeeld verlies aan levenskwantiteit af tegen winst aan levenskwaliteit? Het lijkt geen overbodige luxe om vroegtijdig over het levenseinde na te denken, aldus Manu Keirse, zeker als dementie op de loer ligt. Hij legt uit op welke wijze counsellors hun cliënten en naasten hierbij behulpzaam kunnen zijn. Dat het niet altijd even gemakkelijk is om de wensen en verwachtingen rond het levenseinde bespreekbaar te maken, geeft Carlo Leget grif toe: “In zo’n situatie handel je toch anders dan je zelf gedacht had. Er is kennelijk ook een stukje van jezelf dat doodgaat.” Martine Wolfaert en Emmy Davids bieden ons op integere wijze een kijkje in de dagelijkse praktijk van hospices en reflecteren op hun werkzaamheden.  Als counsellor kun je cliënten uitnodigen tijdig na te denken over de zorg die ze wel en niet meer zouden willen in de laatste periode van het leven. Je kunt helpen om hun vragen, angsten en waarden op te helderen en een patroon te kiezen voor de mantel die hen warmte en steun biedt tijdens de laatste levensfase.  Loes Helwegen Hoofdredacteur Counselling Magazine hoofdredacteur@counsellingmagazine.nl

  5,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach - 2020

  Thema - WERK-DRUK

  Datum: Maandag 7 september
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »