logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|563|564|565|...|571

  Vakmanschap: Online netwerken, iets voor counsellors?

  Zit u al op Twitter? Bent u actief met LinkedIn? Menig counsellor twijfelt of actief netwerken via de zogenaamde “social media” wel zo handig is. Om te beginnen, verduidelijk ik eerst enkele vaktermen en begrippen van ‘het nieuwe netwerken’
  1,95
  lees meer

  Uit ‘t veld: “De kaart is niet het gebied”

  Als geboren en getogen Zuid-Afrikaanse ging ik ervan uit dat ik mij toch aardig bewust ben van cultuurverschillen en de invloed daarvan op ons denken en doen. Dit was ook een belangrijk onderwerp in mijn opleiding tot counselling psycholoog in de jaren ‘90 aan het einde van de apartheid in Zuid-Afrika. Later, door mijn emigratie naar Nederland twaalf jaar geleden werd ik voor mijn gevoel “ervaringsdeskundige”, met name door die nodige cultuuraanpassingen en het leren van een nieuwe taal. Toch werd ik in het voorjaar van 2010 geconfronteerd met een cliënt waardoor ik veel van mijn standpunten met betrekking tot diversiteit moest bijstellen.
  1,95
  lees meer

  Pioniers: Prof. Geert Hofstede

  Het beschrijven en begrijpen van cultuurverschillen is moeilijk en gevaarlijk, omdat er altijd een zekere vooringenomenheid is van degene die de beschrijving geeft. Wij gaan namelijk altijd uit van onze eigen culturele normen. Geert Hofstede wordt gezien als dé expert op het gebied van culturele dimensies en zijn boek “Culture’s Consequences” is hét standaardwerk over cultuur en samenleving. In zijn werkkamer in Velp neemt een wereldbol een prominente plaats in. Geert Hofstede gunt ons een kijkje in zijn wereld van culturen.
  1,95
  lees meer

  Issue: Op zoek naar de alteriteit in onszelf

  Diversiteit betekent verschil. Diversiteit houdt in dat verschillen naast elkaar bestaan. Diversiteit betekent dat verschil verrijkt kan worden door verschil. Diversiteit bestaat bij de gratie van de ontmoeting tussen verschil en verschil, tussen anders en anders.
  1,95
  lees meer

  Ik hoor je niet, ik luister wel

  Niet je vermogen om te horen, maar het hebben van de juiste instelling is nodig om goed te kunnen luisteren. Alleen als je met je hart luistert, kun je voelen wat de ander te vertellen heeft.
  1,95
  lees meer

  Help: Diversiteit

  Miriam is een Indonesische vrouw van 70 jaar, ze is getrouwd en heeft drie kinderen. Toen zij jaren geleden in Nederland aankwam merkte ze dat niet iedereen blij was met de komst van Indonesiërs. Het was een harde tijd geweest om haar kinderen weerbaar te maken in deze nieuwe Nederlandse cultuur waar ze vaak niets van begreep. Nu de kinderen de deur uitzijn, zijn Miriam en haar man onlangs verhuisd naar een kleinere woning. Wie er ook bij haar op bezoek komt, er staat altijd wel iets lekkers op het fornuis te pruttelen en iedereen mag mee-eten: koken is haar lust en leven. Maar als ze aan het koken is, klagen de buren dat het stinkt. Miriam durft niet meer het eten te koken waar ze trots op is en dat maakt haar verdrietig. Haar bekruipt weer hetzelfde gevoel als toen ze net in Nederland kwam. Ze bezoekt een counsellor omdat ze merkt dat ze zich steeds meer terugtrekt en het contact met haar buren vermijdt.
  1,95
  lees meer

  Diversiteit en Arbeid

  ‘Wat zijn eigenlijk de sterke en zwakke kanten van dit bedrijf?’, vroeg de sollicitante, een jonge vrouw van Marokkaanse afkomst. De commissie had daar nog niet zo over nagedacht en kwam er niet goed uit. ‘Wat heeft u mij dan te bieden?’ vervolgde ze. Ook daar kwam niet een echt bevredigend antwoord op. ‘Goed dan’, probeerde ze vasthoudend, ‘kunt u mij dan misschien duidelijk maken wat ik mis zou lopen, als ik niet voor u ga werken?’
  1,95
  lees meer

  De opinie van Nel Jessurun

  De cultureel competente counsellor maakt in de dagelijkse praktijk, maar ook in zijn persoonlijk leven, gebruik van een pakket van transculturele technieken en vaardigheden. Centraal staat het systeem theoretisch kader, met aandacht voor antropologische inzichten over de menselijke interacties, de levensfasen, de gezinsconstellatie en de problematiek rond migratie.
  1,95
  lees meer

  Column: Tussen borrelhapjes en de kaas

  Tussen borrelhapjes en de kaas Trainen, coachen en counsellen is al zeventien jaar mijn beroep en het is heerlijk om te doen, maar met familie en vrienden is het een ander verhaal. Als trainer ben ik gewend rust te creëren in een ruimte waar chaos heerst. Dat lukt me altijd uitstekend. Heel anders wordt het wanneer ik op een feestje met een stel familieleden en/of vrienden ben die allemaal door elkaar praten. Degene met de hardste stem heeft de kans de meeste aandacht te krijgen, dus iedereen doet flink zijn best. Mijn gevoel voor rechtvaardigheid begint op te spelen en hang naar rust in de tent maakt dat ik al snel de boel begin te leiden. “Ma, geef tante Ellie even de kans, zij wil ook wat zeggen!” Tante Ellie is bescheiden en komt er niet zo makkelijk tussen. Ik doe nog een poging: “Mag tante Ellie even wat zeggen… even wachten allemaal. Nu is het de beurt aan tante Annie,” zeg ik met stemverheffing. Mijn moeder: “Zeg Mar, dit is niet een van je trainingen hoor… wij kunnen het zelf wel af.” Dan een vriendin die het moeilijk heeft. Ik schiet automatisch in de counsellingrol en dat heeft ze meteen door en ze tikt me op de vingers. “Ja hoor eens ik ben niet een van je counsellingcliënten hoor.” Ik moet weer op zoek naar een gewone vriendinnenhouding. Soms krijg ik de reactie pas de volgende dag. Na een prachtig gesprek met een vriend denk ik: wauw hij heeft het begrepen, hier kan hij wat mee. Mooi niet, de volgende dag aan de telefoon verwijtend: “Mar, je was me aan het coachen en dat pik ik niet!” Echte klanten zijn veel makkelijker. Aan de andere kant maken mijn geliefden er ook weer graag gebruik van en de vrienden van mijn geliefden en de vrienden van de vrienden… Ook toen ik masseur was speelde het al. “Lieve Mar”, zegt de kennis van de kennis… terwijl ze een pijnlijk gezicht trekt en haar schouders naar me toe buigt: “Kun je effe?”  Nu hoor ik op feestjes: “Ha Marja, jij bent coach hè, dat wil ik ook worden, heb jij niet wat tips voor me?” of “Jij begeleidt toch mensen met burnout? Ik geloof dat ik er één heb” zegt een vage bekende op een feestje: “Wat denk jij? Mijn symptomen zijn:…” Als ik eindelijk mezelf heb bevrijd komt de volgende. Ik moet assertief zijn en “ho” zeggen voor ik het hele feest aan het werk ben. Mijn vriendin zegt: “Je moet ze een kaartje geven en een afspraak proberen te maken!” Zij is een stuk commerciëler ingesteld. Eerlijk gezegd: ik vind het eigenlijk wel leuk… er ontstaan meteen diepere gesprekken en we komen snel tot de essentie, en dat onder het genot van een drankje, nootjes en toastjes met Franse kaas. Dat kan weer niet tijdens een “echt” coachinggesprek! Marja Ruijterman is sinds 1993 trainer en coach. Zij schreef het boek “Gedachtenkracht” – verhalen voor trainers, coaches en “normale” mensen. De columns van Marja verschijnen in verschillende media zoals Nieuwe Leiders en het Financieel dagblad en burnin.nl. www.marjaruijterman.nl  
  Gratis
  lees meer

  Caleidoscoop: Het TOPOI-model

  Het TOPOI-model is een praktisch hulpmiddel om culturele verschillen en misverstanden in de communicatie op te sporen en aan te pakken. Het is een alternatief voor een culturalistische ofwel culturaliserende benadering waarin de etnische en/ of nationale culturele achtergrond van de cliënt centraal staat. Kennis hiervan is een belangrijke voorwaarde voor effectieve counselling van deze doelgroep.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper