logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|71|72|73|...|565

  Een vakbond is om mensen aan het werk te houden

  “Werken is een essentieel deel van het leven. Het zorgt niet alleen voor inkomen voor nu en later, maar ook voor ontwikkeling en sociale contacten. Het is zó belangrijk dat je aan het werk bent”, steekt Jaap Jongejan van wal. “Duurzame inzetbaarheid betekent in mijn definitie dan ook dat iedereen altijd mee kan doen. Ik zie het als onze verantwoordelijkheid als vakbond om bij te dragen aan omstandigheden waarin dat kan én om mensen erop te wijzen dat ze zelf ook een verantwoordelijkheid hebben om mee te blijven doen.”
  1,95
  lees meer

  In gesprek met Annerie Vreugdenhil

  Ze was ‘het gezicht’ van ING op metersgrote billboards langs de weg. Annerie Vreugdenhil, directeur Commercial Banking, is de hoogste vrouw van ING Nederland. Ze heeft hart voor diversiteit in leiderschap en probeert daar zelf een goed voorbeeld van te zijn. Voldoende aanleiding voor een interview. Een gesprek over leiderschap en de rol van ambitie en ontwikkeling.
  1,95
  lees meer

  De reis van de leider

  1,95
  lees meer

  De huisacademie als organisatie-DNA

  De academie wint terrein in organisatieland. In de theorie van de Corporate Universities1 is – na School en College – de Academy het hoogste goed. Deze trits zou worden gekarakteriseerd door een toenemende bijdrage aan de organisatiestrategie. In de praktijk zien we grotendeels op zich staande ‘opleidingsinstituten’ die weliswaar een klant-leverancierrelatie vertonen met hun moederorganisatie, maar waarbij de onderlinge vervlechting en de wederkerigheid in de ontwikkeling met een lantaarntje gezocht moeten worden en waarvan het bestaansrecht zomaar teniet gedaan kan worden door een managementwisseling of een kostenreductieslag.
  1,95
  lees meer

  De generatiewisseling en een nieuwe generatie leiders

  Nederland bevindt zich middenin een generatiewisseling. Dat wil zeggen dat zich nieuwe generaties senioren, leiders, medioren en junioren aan het vormen zijn. Deze nieuwe generaties spelen een hoofdrol in de cultuurverandering die gaande is. De dynamiek tussen de generaties bepaalt het tempo en de mate van deze verandering. In dit artikel wordt ingegaan op de belangrijkste kenmerken van de nieuwe generatie leiders en op het verschil met de vorige. Tevens wordt verkend wat de belangrijkste kenmerken zijn van de andere nieuwe generaties.
  1,95
  lees meer

  Column: Leidzaam

  Leidzaam Leiderschap is gewichtig. Het komt in uiteenlopende varianten voor: dienend, coachend, authentiek,inspirerend, duurzaam, vrouwelijk of nieuw. Het bestaat zelfs egovrij, wat zoiets inhoudt als dat je dan je gelijk ter discussie stelt en het gelijk van de ander onderzoekt. Voor de meesten is dat gewone communicatie of dialoog, maar een leider met een groot ego ervaart dat als egovrij opereren. Als iemand zegt: “Je hebt nu eenmaal leiders en volgers” dan weet je wat er wordt bedoeld. Volgen is verwerpelijk. Als leider ben je de baas, als volger ben je ondergeschikt. Ik ken niemand die volger wil worden, wel velen die het zijn. Leiderschap en volgerschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Naar mijn idee zijn het de volgers die de leiding geven. Er zit veel leiderschap in de keuze wie of wat je volgt. Goed volgerschap behelst het nemen van belangrijke beslissingen ten aanzien van vragen als: Wie is de juiste persoon om te volgen in deze situatie? Word ik er beter van door deze persoon te volgen? Een leider is dan iemand die je wilt volgen, waardoor je je wilt laten leiden. Vrijwillig, los van hiërarchie of formele structuren. Misschien wordt het tijd om de kunst van het volgen serieus te nemen. Zelf was ik er altijd beter in om te doen wat iemand zei, dan te zeggen wat iemand moest doen. Bovendien deed ik een ander graag plezier. Als ik merkte dat iemand de leider wilde zijn, dacht ik: toe maar, ga je gang! Inmiddels heb ik veel geleerd over volgerschap. Van een leider. Je kent hem wel. Ik kan je hem van harte aanbevelen, al ontbeert hij de zeven eigenschappen die een leider, volgens Stephen Covey, effectief maken. Zo is hij beslist niet proactief en verkeert hij geregeld in zijn ‘Cirkel van Betrokkenheid’. Dan gaat hij tekeer over zaken waar hij geen enkele invloed op heeft en neemt bovendien alles persoonlijk! En toch is dat juist wat hem zo inspirerend maakt. Als volger weet ik daardoor precies welke dingen ertoe doen en welke niet. Ik hoef me mijn eigen begrafenis niet voor ogen te halen om erachter te komen of ik de juiste dingen aandacht geef. Deze leider vertelt mij hoe het zit. Hij is niet trouw. Aan geen enkele stroming, geen religie, geen land, geen organisatie. Alleen aan zichzelf. Toch volg ik hem al jaren. In het begin met pijnlijke consequenties, omdat ik te vaak deed wat hij me voorspiegelde als juist. Daar ben ik mee gestopt. Ik accepteer zijn gezag, maar niet klakkeloos. Ik vertrouw hem, maar niet blind. Ik ben niet langer volgzaam. Ik ben leidzaam. Ik laat mij leiden, door te volgen wat klopt. Mijn hart. Karin Brugman is trainer, coach en mede-auteur van het boek over voice dialogue: ‘Ik (k)en mijn ikken’. www.de-onderstroom.nl
  Gratis
  lees meer

  Column en werkvorm: Doe mij maar een training

  Hoe kom je van een vage vraag van een opdrachtgever tot een scherpe diagnose? Een diagnose die je helpt om te bepalen of een training aan de orde is, om aan te sluiten bij de deelnemers en om reële afspraken te maken over transfer?
  1,95
  lees meer

  Column: Delen

  Delen Drie vrienden zijn weer toe aan hun jaarlijkse weekendje weg. Sinds hun studententijd hebben ze dit trouw volgehouden. Niemand wist precies waarom, maar niet meegaan was geen optie. Dit jaar is de bestemming Terschelling. De vrijdagavond staat traditiegetrouw in het teken van bijpraten. Op zaterdag bepalen ze alle drie een deel van het programma. Joris wil op zaterdagochtend naar de haven, om zijn vrienden te laten zien wat zijn nieuwe passie is: kitesurfen. Het aanleren van deze hobby aan zijn vrienden leek onmogelijk. Stiekem wist Joris dat wel. Hij wilde vooral laten zien hoe goed hij was. Aan Laurent de taak om de middag te vullen. Een te luxe lunch in het havendorp en een whiskyproeverij in Midsland was zijn keuze. Hij zou het dit keer zelf betalen. Hij verdiende immers meer dan genoeg en ja… dit deed je voor je vrienden. Joris en Ilniz vroegen zich wel af hoe ze dit ooit konden evenaren. Het diner en de avond was het domein van Ilniz. Hij had zijn vrienden vooraf een berichtje gestuurd met de vraag of ze voor zaterdagavond alleen voor zichzelf eten wilde meenemen. Voor één persoon dus, geen grap ,) had hij erachteraan gestuurd. De drie vrienden hadden alle drie net iets meer bij zich dan alleen voor zichzelf. Ilniz had de tafel gedekt en al het eten moest op de bijzettafel neergezet worden. De aanblik was al voldoende. De opdracht: eet waar je zin in hebt, was niet aan dovemansoren gericht. Tijdens het eten was het eerst stil. Na vijf happen kwam er een gesprek op gang dat nog lang zou blijven hangen tussen de drie vrienden. Ilniz was tevreden. Delen geeft zoveel meer. Rick de Rijk is voorzitter van de VETRON en directeur van Gooiconsult. www.vetron.nl en www.gooiconsult.nl Jolanda Botke is bestuursondersteuner bij VETRON en manager innovatie en ontwikkeling bij Bureau Zuidema. www.zuidema.nl
  Gratis
  lees meer

  Bouwen aan modern leiderschap

  We worden tegenwoordig overladen met nieuwsberichten over verandering, crisis en turbulente tijden. Het handelen van onze leiders ligt daarbij regelmatig onder een vergrootglas. Vaak worden er hoge eisen aan hen gesteld. Waar dienen moderne leiders aan te voldoen? Hoe ontwikkel je leiderschap dat past in deze wereld? In onderstaand artikel verbinden de auteurs hun opvattingen over modern leiderschap aan de inrichting van ontwikkeltrajecten. Zij ontwikkelden een leiderschapsprogramma voor de organisatie War Child en leggen dat naast hun leiderschapsvisie. Stroken beide met elkaar? Daarnaast worden de effectiviteit en kwaliteit van dit ontwikkeltraject op waarde geschat door de belangrijkste stakeholders binnen het ontwikkeltraject: de moderne leiders van War Child.
  1,95
  lees meer

  Adviesopdracht-in-één-dag

  Komen er gasten van buiten de organisatie op bezoek en wil je een meer inhoudelijke invulling aan het bezoek geven dan ‘het praatje van de directeur’ en een rondleiding door het gebouw? Denk dan aan de adviesopdracht-in-één-dag. Dit is een werkvorm waarbij de externe gasten in één dag je organisatie leren kennen door een advies op te stellen en hierover in gesprek te gaan met medewerkers. Ook is het een kans om een visitekaartje namens je werk af te geven, je laat aan de gasten zien dat je openstaat voor advies van externen en dat je organisatie graag van best practices van anderen wilt leren.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper