logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|7|8|9|...|525

  “De cultuuromslag is donderdag de 12e om half 4”

  Een bekende cartoon van Fokke en Sukke, we lachen erom, maar een beetje scheef. Want hoe heerlijk zou het niet zijn als het echt zo zou werken: gewoon even de cultuur in je organisatie veranderen. Of elementen uit die cultuur. Strak gepland, op een donderdagmiddag: Voortaan spreken wij elkaar aan op ongewenst gedrag. Voortaan luisteren we echt naar onze klanten. Voortaan roddelen we niet meer, nou ja, niet meer dan strikt noodzakelijk. Voortaan staan we open voor verandering. Voortaan leren we van onze fouten.
  Gratis
  lees meer

  8 sleutels voor verandering van binnenuit

  Mensen vormen samen culturen en culturen vormen vervolgens weer mensen”, schrijft Jitske Kramer in de aanbeveling van ons boek ‘Durf het verschil te maken' (2018). We laten je graag zien hoe je de kans vergroot om cultuurverandering daadwerkelijk te laten plaatsvinden. Met concrete handvatten om in te grijpen in dit cultuurvormende proces.
  1,95
  lees meer

  Cultuur maakt of breekt je organisatie

  ”Culture eats strategy for breakfast”. Dit citaat wordt toegeschreven aan managementgoeroe Peter Drucker. Een mooie metafoor. De organisatiecultuur is namelijk heel belangrijk voor het succes van organisaties. Toch staat deze vaak in de schaduw van visie en strategie. Onterecht, vind ik. Over het belang van cultuur gaat het eerste deel van dit artikel. Het tweede deel zoomt in op hoe je de cultuur kunt veranderen en welke vijf valkuilen je dan dient te omzeilen.
  1,95
  lees meer

  Hoe verwaarloosd is jouw organisatie?

  Hoe maak je je organisatie of team klantgerichter, wendbaarder en ondernemender? Dat is wat veel leidinggevenden willen. Populaire veranderinitiatieven zoals scrum, zelfsturing, holacracy, Semco-stijl, lean, worden dan hiervoor ingezet. De verandering komt enthousiast op gang. Maar na een tijdje ‘dooft’ de gewenste verandering weer uit. Wat blijkt? De organisatie is er niet aan toe. Er kan sprake zijn van verwaarlozing, waardoor dergelijke veranderinitiatieven ‘vakkundig’ geneutraliseerd worden. Dan komt het gedachtegoed van de verwaarloosde organisatie van Joost Kampen van pas.
  1,95
  lees meer

  ’De kunst is om het klein te houden’

  Zelforganisatie, zou dat iets voor ons zijn? Deze vraag stelde de afdeling p&o van het Bedrijfsvoeringsexperticecentrum van de gemeente Den Haag zichzelf in de zomer van 2017. Het leidt tot een verhaal over de circulaire weg tussen zelforganisatie als ideaal concept en de realiteit van een politieke organisatie, waarbij kleine stapjes uitmondden tot grote veranderingen.
  1,95
  lees meer

  Connect to perform

  Veranderen is niet gemakkelijk. Toch is verandering in de huidige economie een voorwaarde voor voortbestaan. De uitdaging voor managers, projectleiders en organisatieontwikkelaars is om teams en afdelingen in beweging te krijgen. In de praktijk blijken zij echter vaak ver voor de troepen uit te lopen. Ze gaan vol enthousiasme aan de slag en stuiten vervolgens op verzet. Het connect-to-performmodel biedt managers en organisatieontwikkelaars handvatten om interventies te kiezen die passen bij het ontwikkelniveau van het team.
  1,95
  lees meer

  Cultuurverandering door coaching

  Hoe bereik je een organisatiecultuur waarin coaching vanzelfsprekend is? De gemakkelijkste weg zou natuurlijk zijn om onze organisatie te vullen met alleen maar medewerkers met een ‘op groei gerichte’ mindset (Dweck, 2017): met mensen die ervan overtuigd zijn dat capaciteiten ontwikkeld kunnen worden en die er dan ook voor open staan om zelfs van hun negatieve ervaringen te leren. Met mensen die de bereidheid houden om ondanks ervaringen van falen, toch weer nieuwe uitdagingen aan te gaan. Deze medewerkers zijn in staat om te gaan met feedback, ook als deze kritisch is. Deze medewerkers hebben een vanzelfsprekende open houding tegenover coaching. De werkelijkheid waar we ons in bevinden, is natuurlijk weerbarstiger.
  1,95
  lees meer

  Werkdruk onder de loep

  Veel gemeenten kampen met een hoge werkdruk door de ingrijpende veranderingen in het publieke domein. Het lukt de hr-afdeling niet om de werkdruk met ‘algemene’ interventies terug te dringen, zoals bijvoorbeeld het aanbieden van een cursus timemanagement of mindfulness. Dit blijkt uit onderzoek. Verschillende oorzaken, die ook nog eens met elkaar samenhangen, vragen om een toegesneden aanpak. We beschrijven zes inzichten die bijdragen aan het kiezen van de juiste interventiemix
  Nu: Gratis Actie geldig t/m 30-06-2020
  lees meer

  Werk met liefde

  Professor Doctor Aukje Nauta aanvaarde op 7 december 2018 het ambt van bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden. De leerstoel is ingesteld door Sioo, de interuniversitaire ambachtsschool voor organisatie- en veranderkunde. Ik tref Aukje begin november achter de laptop in een Utrechts café.
  1,95
  lees meer

  Nieuwsflash: trainen werkt!

  Grote kans dat je het afgelopen jaar een blog of artikel hebt gelezen dat ongeveer zo begint: ‘Elk jaar geven organisaties grote bedragen uit aan opleiding en training. In Nederland alleen al gaat het om meer dan drie miljard euro per jaar. Maar wat levert die investering eigenlijk op? Deskundigen schatten dat medewerkers in hun werk hooguit twintig procent gebruiken van de kennis die ze opdoen in trainingen. Dat kan toch niet waar zijn?’ En dan gaat het verder met tips over wat je allemaal kunt doen om dit probleem op te lossen.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach - 2020

  Thema - WERK-DRUK

  Datum: 4 juni 2020
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »