logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|7|8|9|...|546

  Van controle naar aandacht

  Van managers wordt tegenwoordig een andere rol verwacht. Teams worden steeds zelfstandiger. De nieuwe generatie professionals haakt zelfs af bij te hiërarchische structuren. Bovendien zijn veel managementlagen afgeschaft en is de span of control een stuk groter. Dat betekent dat de manier waarop een manager gewend was leiding te geven niet meer toereikend is.
  1,95
  lees meer

  Model (Volledige uitgave 15 artikelen)

  INHOUD THEMA ‘MODEL’ (SEPTEMBER 2019) Pragmatisch prutsen met modellen, Jaap van ’t Hek & Leike van Oss  Teken je model, Irene de Kroon  Zelfkennis op een presenteerblaadje, Kiki Verbeek & Carolien van Welij  Modellen, misconcepties en mythes, In gesprek met Clark Quinn, Ger Driesen  Wat is jouw favoriete model?, Niek de Groot  Napraten over modellen, Niek de Groot & Sibrenne Wagenaar & Wouter Willemsen    ONDERZOEK ‘Dit is geen test’, Henriette Lundgren & Rob F. Poell & Brigitte Kroon  Favoriete modellen Het achtveldenmodel, Madeleine Koudstaal  Favoriete modellen Je eigen model, In gesprek met Marc Coenders, Sibrenne Wagenaar  Favoriete modellen Het PPL-model, Brenda Zandsteeg & Marjoleine Heijboer & Marieke Megens & Mieke Korenhof  Managementmodellen: wel of niet doen?, Stefan Heusinkveld & Amber van Veen    INSPIRATIE Hrd-tool. Welcome onboard!, Orchid Hermsen  Modelmatrix  Groeien gaat van ‘au’! column, Justus Schoonheim  Internationaal netwerken, Els Oosthoek  Werkgelukdruk. column, Ger Driesen    De wereld van modellen Mag Doutzen Kroes dan op de cover?” Het was een van de vragen tijdens onze redactiebrainstorm over dit themanummer. En wat was er direct veel input naar aanleiding van een oproep op LinkedIn naar favoriete modellen. Elk zichzelf respecterend bureau bleek een eigen leer-, organisatie-, ontwikkel- of managementmodel te bezitten. De grote vraag natuurlijk is of de modellen kloppen, werken en iets bijdragen aan de ontwikkeling van ons vakgebied. Welke favoriet zijn, lees je in dit nummer.   Van de 130 inzendingen waren er maar liefst 85 verschillende modellen. Zo veel mensen, zo veel modellen. Zelf heb ik ook favorieten. Een enkel model heb ik zelf ontwikkeld, maar steeds meer kom ik samen met mijn vakgenoten tot de conclusie dat de wetenschappelijke oorsprong niet altijd helder is en de werking ook onzeker. Dat is ook niet altijd nodig. Onze artikelen belichten deze verschillende aspecten.   Met titels als Pragmatisch prutsen met modellen en Managementmodellen: wel of niet doen? bestrijkt dit nummer de wereld van de modellen. Conclusie: staar je niet blind op een model maar gebruik het als startpunt voor ontwikkeling en pas het aan. Net als bij de ‘echte’ modellen geldt dat het soms te mooi is om waar te zijn! Al met al heeft dit nummer een prachtig gevarieerd aanbod van modellen met uitleg over wat werkt en waarom het soms ook niet werkt. En hou je niet van al dat leeswerk? Binnenin vind je een heuse centerfold met alle bekende modellen op een rijtje. Je kunt ook starten met het mooi geïllustreerde artikel van onze tekenares Irene de Kroon. 

  5,95
  lees meer

  Pragmatisch prutsen met modellen

  Als je alleen een hamer hebt, is alles wat je ziet een spijker. Ziehier in een notendop het risico van het (rigide) gebruik van modellen. En toch gebruiken we ze veel en vaak. Want voor professionals is een model enorm handig om mee te werken. Voor startende professionals biedt het houvast waardoor je al snel zelfstandig in de praktijk aan de slag kunt. Voor meer ervaren professionals biedt het een verklaringskader of een houvast voor het verloop van je verandering. In gesprek met je klant helpt het in communicatie en inzicht en suggereert het ondertussen dat je niet van de straat bent.
  1,95
  lees meer

  Teken je model!

  We gebruiken allemaal modellen om een kapstok te bieden voor de boodschap die je wilt uitdragen. Maar hoe zorg je ervoor dat het niet weer een van de vele kwadranten, piramides of opsommingen wordt? Hoe zorg je ervoor dat datgene wat jij deelt ook daadwerkelijk blijft hangen en diegene ’s avonds aan de keukentafel ieder component van het model kan herhalen? Creëer jouw theoretische model visueel aan de hand van een tekenstappenplan en maak meer impact met jouw boodschap!
  1,95
  lees meer

  Zelfkennis op een presenteerblaadje

  Wie vertelt je wie je bent? Op basis van persoonlijke ervaringen met het maken van persoonlijkheidstests bevragen we de belofte van zelfkennis. Modellen doen onvoldoende recht aan wie jij bent. Ontmoet liever een ander en vertel je verhaal.
  1,95
  lees meer

  Modellen, misconcepties en mythes

  Hoe heeft jouw aandachtsspanne zich de afgelopen jaren ontwikkeld? Bij de meeste mensen is deze afgenomen door de snelle multimediawereld waarin we leven. Gemiddeld is deze nog slechts acht seconden, terwijl die van een goudvis negen seconden is …
  1,95
  lees meer

  Wat is jouw favoriete model?

  Heb jij een favoriet model? Eentje die fijn is om in je rugzak te hebben en die je waarschijnlijk regelmatig inzet? Een model dat je van binnen en buiten kent en waar je makkelijk mee overweg kunt en waarvan je misschien zelfs wel je eigen versie gemaakt hebt? We hebben jullie als hrd’ers gevraagd naar je favoriete model. Ruim 130 collega’s hebben hun favoriete model met ons gedeeld. Veelzeggend hierbij is dat dit 85 verschillende modellen betrof. De top 5 vind je hier.
  1,95
  lees meer

  Napraten over modellen

  Een verscheidenheid aan artikelen over het gebruik van modellen. Van inspiratie en nieuwe modellen tot een kritische blik op waarheid en pragmatiek. Hebben de artikelen jou aan het denken gezet? Heb je meer zicht gekregen op de wijze waarop je modellen in je werk gebruikt?
  Gratis
  lees meer

  ‘Dit is geen test’

  Hoewel het gebruik van persoonlijkheidstests als hulpmiddel in de praktijk op veel hrd-professionals een grote aantrekkingskracht heeft, worden deze tests door sommigen flink bekritiseerd. Ze zijn aantrekkelijk door hun optimistische beschrijvingen en gebruiksgemak voor individuele ontwikkeling en teamontwikkeling. De markt van persoonlijkheidstests is een dynamische industrie, veel professionals gebruiken dit soort tests bij assessments en in ontwikkeltrajecten, zoals managementtraining en executive coaching. Vaak ontbreekt het echter aan psychometrische robuustheid.
  1,95
  lees meer

  Het achtveldenmodel

  Sibrenne Wagenaar, Niek de Groot en Wouter Willemse hebben professionals gevraagd om iets te vertellen over hun favoriete model. Of over wat maakt dat ze graag met modellen werken. In dit nummer komen drie professionals aan het woord. Het achtveldenmodel is de favoriet van Madeleine Koudstaal. In dit artikel beantwoordt zij een aantal vragen over dit model.
  Gratis
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper