logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters

Alle artikelen

1|...|81|82|83|...|558

Ik wil niet verslaafd zijn of wil ik het toch wel?

‘Iets willen’ en ‘slaaf zijn van’ vormen een schijnbare tegenstelling. Als je verslaafd bent, lijkt het alsof je wil niet sterk genoeg is om er wat aan te doen, terwijl er ook een wil is die het middel of de toestand waar je in zit, in stand wil houden. Hoe zit dat met die ‘wil’? Is het gewoon een kwestie van wilskracht om een verslaving te overwinnen? Waarom lukt dat bij sommige mensen wel en bij anderen niet? Valt daar iets te coachen? Nina de Ruiter, psycholoog en werkzaam bij de drugsinfolijn van het Trimbos instituut, deelt met de redactie haar kennis over middelen en verslaving en haar ervaring vanuit de coachende gesprekken die ze voert met de mensen die bellen naar de infolijn.
1,95
lees meer

Triggers en truggers

De titel van Saskia Teppema’s boek Er gaat niets verkeerd triggert stevig. Er gaat toch van alles helemaal verkeerd? Wordt hier mijn recht op een zekere somberheid uit handen geslagen? Hebben we hier een volgende stap in de verplichting tot levenslange blijmoedigheid? Maar op dezelfde titelpagina word ik meteen al tot de orde geroepen: “Bevrijd je van negatieve patronen, gedachten en ervaringen.” Dat klinkt al een stuk redelijker, maar alweer raak ik getriggerd: ik word niet bevrijd, neen, ik moet het zelf doen. “Het leven is er vol van: triggers”, schrijft Teppema, maar bij haar gaan ze vooral terug op negatieve ervaringen uit de jeugdjaren. Het zijn dan dus ook ‘truggers’.
Gratis
lees meer

Waar een wil is, is een weg. Of niet?

Een team beleidsmedewerkers staat bekend om hun eigenwijsheid en kwalitatief hoogstaand werk. Ze hebben een leidinggevende die zich vooral met de externe betrekkingen bezighoudt. Ze vormen een ‘los-zand-team’ met steeds minder vertrouwen in elkaar. Omdat hun leidinggevende gepromoveerd wordt, zoeken ze een nieuwe manager. Ze willen iemand die leidinggeeft, besluiten neemt en hen weer tot een team smeedt. Bij de sollicitatieprocedure kiezen ze voor Elsa, een voormalig teamcoach, die al een paar jaar leidinggeeft aan de interne opleiderspool. Elsa is gevleid dat ze voor haar kiezen en gaat blij aan de slag.
1,95
lees meer

In wat je wilt is er altijd een weg

Als teamcoach kom je weleens teams tegen die van goede wil lijken te zijn, maar waarin het samenwerken gewoon niet wil lukken. Het lijkt wel alsof ze iedere stap in de goede richting saboteren. Willen ze niet of kunnen ze niet? Als conflictcoach krijg je altijd de vraag om mensen te helpen een conflict aan te pakken en te transformeren tot een leerproces. Maar er is lang niet altijd sprake van een conflict. Soms is het een onrustige fase waar een team doorheen moet om verder te groeien, soms is er sprake van meerdere conflicten die door elkaar lopen en soms gaat het alleen maar om de perceptie van de opdrachtgever. Het enige wat je weet, is dat mensen een conflict ervaren en daarvanaf willen.
1,95
lees meer

Heibel in je hersens

Al eeuwenlang proberen onderzoekers via psychologisch onderzoek vast te stellen waarom mensen zich gedragen zoals ze zich gedragen. Sinds kort heeft dit onderzoek een enorme boost gekregen uit de neurologische hoek. Technische methoden, zoals CT, PET, MRI, fMRI en EEG geven veel inzicht in de opbouw maar vooral ook in de werking van onze hersens. Verschillen in ons brein voor en na psychologische testen zijn nu zichtbaar te maken en bevestigen de werking van tot dusverre niet wetenschappelijk onderzochte methodes zoals neurolinguïstisch programmeren (NLP).
1,95
lees meer

De wil om te helpen

De laatste maanden is er in de media veel belangstelling voor coaching. Er verschenen artikelen over de ‘wildgroei’ van coaches, de professionaliteit van de beroepsgroep en over de vraag ‘waar vind ik een goede coach?’ in veel (landelijke) kranten en populaire tijdschriften. Ook presenteerde 2doc de veelbesproken en prijswinnende documentaire Nu verandert er langzaam iets over allerlei alternatieve begeleidingsvormen in de hedendaagse coachings- en trainingscultuur die bij veel mensen vraagtekens oproept en op de lachspieren werkt – in ieder geval de scene waarin varkens worden geknuffeld. De ondertoon van al deze publiciteit is vaak kritisch.
Gratis
lees meer

Over de wil en de weg

Peinzend loopt de coach van het veld terwijl de spelers gedisciplineerd en keurig naast elkaar uitlopen na de training. De coach is Siegfried Aikman en de spelers zijn de spelers van het Japanse heren hockeyteam die net een pittige training achter de rug hebben in Amersfoort.
1,95
lees meer

Kleine stapjes in een groter perspectief

Het beeld over de millennial lijkt verdeeld. Enerzijds worden ze afgeschilderd als verwend, individualistisch of zelfs narcistisch met een onrealistisch idee alles te kunnen worden wat ze willen. Anderzijds willen zij een bijdrage leveren, impact hebben en is zingeving belangrijker dan geld verdienen. Zij zijn de eerste generatie voor wie de klimaatcrisis een niet te ontkennen deel van het dagelijkse leven uitmaakt en zij worden geconfronteerd met de veranderende machtsbalans in de wereld.
1,95
lees meer

Denken, willen, oordelen en handelen

Bestaat de vrije wil? Mensen willen van alles: aandacht, geluk, rijkdom, seks, kinderen, macht, jeugd, gezondheid, lekker eten, luieren op een zonnestrand, het beste uit zichzelf halen, zalig worden of escapistisch wegzweven op een bidmatje, het dondert niet wat, ze willen het. Maar hebben we het dan over ‘willen’, of passen woorden als ‘verlangen’ of ‘begeren’ beter op al die gemoedsbewegingen, die vooral gericht lijken op wat we bij anderen zien of op zaken die buiten ons liggen? Bestaat er wel zoiets als een onafhankelijke wil?
1,95
lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Congres Positieve Psychologie

Thema: Dynamiek in Relaties

Datum: 29 november 2019
Locatie: De Reehorst, Ede

Informatie & aanmelden »