logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|83|84|85|...|565

  Leert het coachen van de coronacrisis

  In de vorige uitgave van het Tijdschrift voor Coaching (nummer 2/juni, 2020) hebben De Roos en Wolbink coaches willen uitdagen tot een gesprek over de impact van deze coronacrisis op ons vak en wat wij daarvan kunnen leren als beroepsgroep. En dat is gebeurd. Het was een uitdagend artikel waarbij de lezer werd uitgenodigd om mee te denken en te reageren. Een aantal collega’s heeft hun repliek gegeven. We hebben naast waarderende feedback ook kritische reacties gekregen op de aannames en de manier waarop de lezers werden toe- en aangesproken. Deze reacties hebben ons aan het denken gezet over hoe we deze zelfreflectie kunnen voortzetten zonder elkaar kwijt te raken. Door de grote betrokkenheid die bleek uit de post die wij hebben ontvangen en om recht te doen aan de intentie om steeds weer van elkaar te leren, is ervoor gekozen om dit gesprek online voort te zetten. De link is te vinden op. https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6704667085290655744
  Gratis
  lees meer

  Muziek verbindt hoofd en hart

  Iedereen heeft wel eens ervaren dat muziek gevoelens en herinneringen oproept. Vaak koppel je als vanzelf bepaalde muziek aan een gemoedstoestand. Als je bijvoorbeeld vrolijk of verliefd bent, wil je naar andere muziek luisteren dan wanneer je in een sombere of verdrietige bui bent. Het lijkt wel of muziek rechtstreeks in je hart bij je binnenkomt en op een of andere manier ook effect heeft op je lijf. Muziek creëert beweging, niet alleen fysiek, maar ook in je hoofd en je hart en je buik. Wat doet muziek met ons? Waarom heeft het zo veel impact? Maar vooral: hoe en waarvoor kun je het inzetten in coaching en training?
  1,95
  lees meer

  Chaos in relaties

  Sonja en Roel Bouwkamp werken en leven al meer dan 50 jaar samen. Zij richtten het Kempler Instituut Nederland op, schreven verschillende (methodiek)boeken en waren als relatietherapeuten betrokken bij het televisieprogramma In voor- en tegenspoed. In hun laatste boek De gulden middenweg: Evenwichtig leven met tegenpolen brengen zij hun filosofie, visie, ervaring en wijsheid samen. Chaos ontstaat bij gebrek aan evenwicht tussen polariteiten, wanneer het gelijk van een van beide polariteiten wordt nagestreefd.
  1,95
  lees meer

  Chaos in je huis?

  Minder spullen, minder keuzes, minder stress, meer vrijheid in je hoofd en meer creativiteit. Om ruimte te creëren in je hoofd moet je eerst leegte creëren. Spullen loslaten en ideeën loslaten over hoe dingen zouden moeten zijn. Staat je huis vol of heb je te veel aan je hoofd? Dan is er weinig of geen lege ruimte, en dus geen creatieve ruimte. Ruimte die nodig is om nieuwe ideeën te verzinnen, te leren en te ontdekken. Ruimte creëren zodat er weer lucht komt voor jezelf. Dan pas kun je je bezighouden met wat je echt belangrijk vindt. Met wat je gedaan wilt krijgen of waar je blij van wordt.
  1,95
  lees meer

  Chaos in je hoofd

  Een tijd geleden kwam het onderwerp hoogbegaafdheid op mijn pad en heb ik me erin verdiept. Al lezend en pratend realiseerde ik me dat mijn zoon helemaal in het plaatje past. Toen ik hem erover vertelde zei hij: “Interessant concept maar ik voel me ongemakkelijk bij een label dat zich per definitie meet met anderen: het bestaat alleen in relatie tot een soort gemiddelde intelligentie, en is er dus afhankelijk van. Uiteindelijk gaat het erom dat ik in het dagelijkse deal met wie ik ben.” En zo is het natuurlijk maar net.
  1,95
  lees meer

  Leve de chaos!

  Chaos is een van de meest ondergewaardeerde fenomenen in coaching en in het leven in het algemeen. Chaos wordt geassocieerd met wanorde of verwarring. En dat willen de meeste mensen liever vermijden. We willen juist orde en grip op zaken. Grip op onszelf, maar vooral op anderen en op de wereld om ons heen. Daarom creëren we systemen, protocollen, wetten en (corona)maatregelen. Alsof we daarmee de chaos, die inherent is aan de wereld waartoe we behoren, kunnen afwenden. Grip is een illusie, maar wel eentje die rust geeft. Chaos veroorzaakt juist onrust en onzekerheid. Waar chaos heerst, verlies je de grip.
  Gratis
  lees meer

  Orde scheppen in chaos met teamflow

  In de praktijk van vandaag de dag worden complexe uitdagingen steeds vaker aangeboden aan open community’s waarin professionals, studenten, onderzoekers en belanghebbenden met elkaar aan de slag gaan. Vaak delen zij een passie voor een bepaald onderwerp en willen zij daarover leren, of hebben ze belang bij het oplossen van het complexe vraagstuk. Je kan je voorstellen dat het snel een gezellige chaos kan worden binnen zo’n community die uit meer dan 30 personen kan bestaan afkomstig uit verschillende organisaties, instellingen of instanties. Wat kan de begeleider van zo’n community nu doen om orde te scheppen in de chaos van de aangeboden complexe uitdaging?
  1,95
  lees meer

  Werken met het systeem

  In dit artikel beschrijven we een systemische manier van interveniëren bij de begeleiding van executive teams. Systemische interventies kunnen nodig zijn wanneer het steeds niet lukt om bepaalde vraagstukken op te lossen of met elkaar tot ander gedrag te komen. Inzicht in de werking van een organisatie, afdeling of team als “systeem” helpt om beter te begrijpen hoe men samen onbedoeld disfunctionele patronen in stand houdt. En om te zien wat het effect is van interventies en een hefboom te vinden naar blijvende verandering. We beschrijven de grondleggers van deze aanpak en laten zien wat leidende principes zijn. Vervolgens gaan we in op een aantal mogelijke werkvormen en vuistregels over wanneer je hier wel en niet voor kiest.
  1,95
  lees meer

  Chaos

  De redactie van dit tijdschrift bedenkt altijd aan het begin van het jaar de thema’s voor het komende jaar. Maar wie had gedacht dat deze thema’s zo actueel zouden zijn als dat we nu ervaren? In het vorige nummer stond het thema ‘online’ op de agenda en nu het thema ‘chaos’. En wat een chaotische periode hebben we beleefd, de afgelopen tijd. We werden massaal het online tijdperk in gekatapulteerd, we hielden ons collectief aan onverwachte leefregels en werden geconfronteerd met ziekte en overlijden op grote schaal, zonder elkaar te kunnen troosten door een liefdevolle aanraking.
  Gratis
  lees meer

  Coachen van groepsontwikkeling bij interprofessionele teams

  Teamreflectie vanuit een groepsdynamisch perspectief kan helpen om de samenwerking in interprofessionele teams kritisch te bekijken en vervolgens naar een hoger plan brengen. Teams die regelmatig reflecteren op hun functioneren blijken effectiever, vertonen meer cohesie en hebben een sterkere creatieve en innovatieve kracht. In dit artikel gaan we in op het belang van reflectie op de fase van groepsontwikkeling.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper