logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters

Alle artikelen

1|...|83|84|85|...|551

Wereld- en mensbeelden in coachingstrajecten

Welke rol speelt het wereld- en mensbeeld in het coachingsproces? En op welke manier zou de coach die beelden kunnen bespreken? Friso Boogerd liet zich voor het beantwoorden van deze vragen inspireren door discussies binnen de klinische (godsdienst)psychologie over de relatie tussen therapie en religie en levensbeschouwing.
1,95
lees meer

Zonder liefde coachen

“Werk zonder liefde. Heb geen medelijden. Wees zonder intentie. Wees zonder angst.” De boodschap wordt kracht bijgezet door een priemende vinger die de lucht insteekt. Sophie neemt een pauze, zodat we goed begrijpen hoe belangrijk deze boodschap is. Een voor een kijkt ze ons aan. Vijfhonderd coaches, trainers en therapeuten in een seminar van Bert en Sophie Hellinger. We houden onze adem in.
1,95
lees meer

Werken met de stem verrijkt de coachpraktijk

De stem is een belangrijk instrument om onszelf uit te drukken in de wereld. Het is tegelijkertijd een spiegel van onze innerlijke wereld. In de stem klinken onze inspiratie en kracht door, maar evenzeer onze strijd en ons ongemak. Zij maakt duidelijk wie we zijn – althans, voor wie daar open voor staat. Kun je daar als coach mee werken, dan opent zich een waaier aan mogelijkheden tot zinvolle begeleiding.
1,95
lees meer

Gericht op Groei

Door de wijze waarop mijn leven zich tot nu toe heeft ontvouwd, ben ik er heilig van overtuigd dat elk mens bewust of onbewust gericht is op groei. Groeien is nodig om tot zelfrealisatie te komen. Maar sommige mensen blijven er ver vandaan. Als eerste onderscheid ik mensen die zich nog niet bewust zijn van de rijke potentie die zij bezitten. Daarnaast zijn er mensen die instinctmatig aanvoelen ‘dat er meer is’ maar niet goed weten wat en hoe. En als laatste onderscheid ik een groep die al zoekende is in het worden van wie zij al zijn, maar die hierin obstakels en tegenslagen ontmoeten.
1,95
lees meer

Bezieling als rode draad bij coaching

In 1984 werkte ik als beginnend trainer bij het Instituut voor Toegepaste Voorlichtingskunde (ITV), dat onderdeel was van de Landbouwuniversiteit Wageningen. Hans Korteweg – een van de grondleggers van het Instituut voor Toegepaste Integrale Psychologie (ITIP) – was destijds de supervisor van het ITV. Via hem maakte ik voor het eerst kennis met een mensbeeld, dat een belangrijke inspiratiebron voor mij is geworden. Daarin staat de verhouding tussen ziel en persoonlijkheid centraal (Korteweg & Voigt, 1985).
1,95
lees meer

Geen dilemma betekent stilstaan

Fons Trompenaars richtte Trompenaars Hampden-Turner op, een onderzoek gedreven consultancyfirma die zich bezighoudt met de vraag hoe culturele dilemma’s in de internationale zakenwereld te overstijgen door de polen met elkaar te verzoenen. Samen met Charles Hampden-Turner en Peter Woolliams schreef Trompenaars meer dan vijftien boeken. In 1999 werd hij genoemd in de top 5 van beste managementconsultants wereldwijd, en in 2011 stond hij in de top 50 meest invloedrijke managementdenkers. Trompenaars praat enthousiast, geeft voorbeelden, vertelt anekdotes en lardeert deze met tal van kwinkslagen. Ik sprak hem over het mensbeeld dat achter zijn adviesaanpak schuilgaat.
1,95
lees meer

Mensbeeld

Wat is je mensbeeld? Welke vaak onbewuste, impliciete beelden, aannames en gedachten liggen ten grondslag aan je handelen? Hoe interpreteer je het gedrag van anderen? Een prachtige vraag aan coaches en therapeuten die kan helpen om je nog meer bewust te maken van hoe je dit vak uitoefent. En waarvan het antwoord te maken heeft met je opvoeding, je opleiding en de ervaringen die je tijdens je leven opdoet. Methoden uit de psychologie en uit de coaching zeggen vaak veel over de persoonlijkheid en het mensbeeld van de grondleggers ervan.
Gratis
lees meer

Groei is het probleem, niet de oplossing

Het gaat goed met Nederland. We hebben de crisis nu echt achter ons gelaten. De economie tiert welig. Er wordt flink geïnnoveerd, geïnvesteerd, geproduceerd en geëxporteerd. De werkende bevolking gaat er maar liefst 1,5% in koopkracht op vooruit. Zelfs pensionado’s profiteren – voor het eerst sinds 2007 – van de groei mee, en ook voor jongeren wordt het bestaan iets minder onzeker. Dat was althans de belofte van onze politici. We zullen zien of die zal uitkomen.
1,95
lees meer

De uitputting van het humanisme

Mijn mensbeeld, waar ik me vroeger nooit erg bewust van was, ligt stevig verankerd in de humanistische ideologie. Het ‘voelt’ zelfs raar om het een ideologie te noemen, want het is toch gewoon de waarheid dat de mens een uniek wezen is dat de capaciteit heeft om zelfsturend zijn, eigen doelen te verwezenlijken en zo zinvol in het leven te staan. Zijn er problemen onderweg, dan kan hij deze overwinnen door introspectie en reflectie, want zo leert de mens. Dit mensbeeld klopt niet meer, zo lijkt het. In mijn coachpraktijk word ik via mijn klanten geconfronteerd met een wel heel weerbarstige werkelijkheid die ons voor raadselen en problemen stelt en waar we met het luisteren naar ons gevoel niet ver mee komen. Ook in de literatuur lees ik terug dat het humanistisch mensbeeld behoorlijk aan reparatie toe is. De humanistische mens is namelijk moe, zo niet opgebrand. Wat is er aan de hand?
1,95
lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Congres Positieve Psychologie

Thema: Dynamiek in Relaties

Datum: 29 november 2019
Locatie: De Reehorst, Ede

Informatie & aanmelden »