logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|84|85|86|...|513

  Geloof in noblesse

  Ik ben boeddhist. Al dertig jaar. Het begon op mijn negentiende met een boekje over het zenboeddhisme. Nadien wist ik twee dingen: (1) dat ik er weinig van begreep, en (2) dat ik die rare zen nooit meer kwijt wilde. Zonder goed te weten wat zen was, geloofde ik er meteen in. De volgende dertig jaar vormen twee vragen de rode draad van mijn leven: Wat is zen? En wat hoop ik dat het me brengt? Alsof het een zaak van leven en dood was gaf ik me over aan het onderzoek.
  1,95
  lees meer

  “Geloof je dat het ooit nog goed met me komt?”

  “Geloof je dat het ooit nog goed met me komt?” Met deze coachvraag, eerder een noodkreet, kwam ze bij me. Daar zat ze, in mijn coachruimte, ineengedoken in een stoel die veel te groot voor haar leek. Ze keek schichtig in het rond, beantwoordde mijn blik niet en sprak fluisterend. Veel had ze nog niet verteld. Haar relatie had ze net beëindigd, op haar nieuwe werk had ze alweer ruzie. Dat waren zo’n beetje de openingszinnen geweest. Toen kwam de noodkreet eruit: “Geloof je dat het ooit nog goed met me komt?” En hoe weinig ik op dat moment ook van haar wist, uit de grond van mijn hart antwoordde ik: “Ik weet zeker dat het goed met je komt. Welkom met alles wat er is.”
  1,95
  lees meer

  Impact religieuze opvoeding vaak onderschat

  Niet alleen de leer, maar ook de manier waarop met een kind wordt omgegaan en de mate waarin daarbij het geloof en/of God betrokken wordt, heeft invloed op de religieuze vorming van het kind. Het maakt verschil of de ouder/opvoeder zegt “omdat ik het wil”, of wanneer er gezegd wordt “omdat God het wil”. Daarnaast spelen de al dan niet uitgesproken verwachtingen en angsten van de ouders een rol. Zijn de ouders bang dat bepaalde keuzes ertoe zullen leiden dat hun kind door God gestraft zal worden, dan is de kans groot dat het kind leert leven met dezelfde angst. Hoe geloof en godsbeeld worden ervaren, heeft ook te maken met factoren als karakter, gevoeligheid, omstandigheden en de sfeer waarin het kind wordt grootgebracht.
  1,95
  lees meer

  Rituelen met handen en voeten

  Bij grote momenten in het leven horen rituelen. Rondom geboorte, trouwen en uitvaart zijn we ermee vertrouwd, zowel in relatie tot religie als daarbuiten. Er zijn ook rituelen die kleine kinderen helpen van de dag naar de nacht te gaan. Rituelen markeren een overgang, maken welkom, afscheid of verbinding tastbaar, geven er handen en voeten aan. Rituelen zijn krachtig in hun eenvoud, ongeacht het nu bestaande of zelfbedachte rituelen betreft. Zelfs als men niet in rituelen gelooft werken ze (Norton en Gino, 2013).
  1,95
  lees meer

  Oordelen houdt een illusie in stand

  Er is een belangrijke samenhang tussen de manier waarop wij met leed omgaan en onze neiging tot oordelen. Wanneer we iets met een oordeel opzadelen, zeggen we daarmee: “Ik wil dat dit geen deel van mijn leven uitmaakt.” Iets met een oordeel belasten, is het aan de kant schuiven. We hoeven er niet meer naar om te kijken. Dat terzijde schuiven doen we met allerlei subtiele of minder subtiele emotionele gesteldheden: achteloos, haast tussen neus en lippen door, met zogenaamd de beste bedoelingen, of we zetten het kracht bij met de nodige agressie. We gaan eraan voorbij en pakken de draad van ons ogenschijnlijk rimpelloze leven weer op
  1,95
  lees meer

  Geloof in de helende kracht van de natuur

  Een coach kan nooit genoeg oefeningen paraat hebben. In de moderne, hectische maatschappij zijn veel mensen het contact met zichzelf en de natuur verloren. Natuurcoaching herstelt deze verbinding en laat je weer in jezelf en de natuur geloven.
  1,95
  lees meer

  Hoe verander je van gedachten?

  Een centraal aspect van coaching is het zoeken naar nieuwe inzichten en een ander perspectief op een kwestie. Het is de verandering van gedachten en houding die de Grieken ‘metanoia’ noemden, geestelijke ommekeer. Socrates, de aartsvader van de westerse filosofie, was in zijn gesprekken voortdurend op zoek naar dit zuiverende inzicht. De grote vraag zowel voor academische onderzoekers als voor praktijk voerende coaches is hoe zo’n transformatie tot stand komt. Daar zijn bibliotheken over vol geschreven.
  1,95
  lees meer

  Geloof

  ‘Geloof’ is een prachtig en gevoelig thema dat gaat over waarden, spiritualiteit, betekenisgeving en overtuigingen. Een thema waarover ik zelf vooral vragen heb en geen antwoorden. Dat heeft ongetwijfeld met mijn eigen geschiedenis te maken waarin ik met veel verschillende opvattingen over geloof in aanraking kwam. Ik ben opgegroeid in een katholiek gezin dat in de vroege jaren 70 de omslag maakte van kerkelijk naar zeer kritisch, waardoor ik sinds mijn zesde niet meer in de kerk ben geweest. Ik bezocht een oecumenische middelbare school in de Bijlmermeer in Amsterdam waar in de vroege jaren 80 leeftijdgenoten met een totaal andere geloofsachtergrond binnenkwamen. Ik studeerde politicologie aan de UvA waar de linkse ideologieën de nieuwe religie waren. En ik werd hoogleraar aan de Vrije Universiteit, een instelling die gesticht is door de gereformeerde Abraham Kuyper, maar die zich in de loop der jaren ontwikkeld heeft naar een instelling waar ruimte is voor alle religies en achtergronden.
  Gratis
  lees meer

  Het nut van rituelen

  Cultuur regelt ons dagelijks bestaan. Het ordent neurologische chaos. Zorgt dat we minder beslissingen per dag hoeven te nemen. Dat we tegen elkaar kunnen zeggen: “Zo doen wij dat hier nu eenmaal.” De optelsom van allerlei gewoontes, gedragingen en impliciete regels noemen we cultuur. Zonder cultuur zou menselijke interactie in een groep maar moeizaam verlopen.
  1,95
  lees meer

  Inspire and Be Inspired

  “Samenwerking tussen onderzoekers en practitioners naar de wetmatigheden achter de effectiviteit van coaching en supervisie in Europa, en crossculturele uitwisseling van onderzoeksresultaten is van belang voor de ontwikkeling van het vak. Zonder research geen ontwikkeling.” 
  Gratis
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  HRD-Congres Liefde voor leren

  Thema: Aandacht

  Datum: 14 februari 2020
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »