logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|86|87|88|...|567

  Coach ingehaald door avatar?

  Mag ik u voorstellen: uw nieuwe coach. Zij heet u vriendelijk en warm welkom. Zij heeft een zachte aanmoedigende stem en stelt vragen op een neutrale en niet veroordelende manier. Haar lichaamstaal is aanmoedigend en haar gelaatsuitdrukking is uitnodigend en interactief. Ze is duidelijk goed getraind in het oppikken van signalen en het interpreteren hiervan. Deze vrouw is een virtuele coach gecreëerd door een team van wetenschappers van het Institute for Creative Technologies (ICT) van de universiteit van Southern California. Zij is een avatar en het is geweldig om met haar te praten (Robinson, 2015).
  1,95
  lees meer

  Hoe ik mijn data in formatie zet

  Ik loop vast. Het dilemma of ik al dan niet de knuppel in het hoenderhok gooi, heeft me in de greep. Zeg ik niets, dan voel ik me een laffe, loyale meeloper. Breek ik het open dan riskeer ik dat ik straks geen lid meer ben van dit team. Wat ik te melden heb, is mijns inziens van groot belang maar ik ben de enige die het ziet. Ik kom er niet uit. Help, waar is de coach? Graag iemand die hoort wat ik te vertellen heb, waar ik mee zit, wat mijn bedoelingen en mijn angsten zijn. Ik heb gelukkig iemand in huis die kan luisteren. Maar niet iedereen is zo rijk. Er is of helemaal niemand thuis of de medebewoner is druk met zijn eigen zaakjes of hij bagatelliseert de knoop in je maag of komt voordat je half uitgesproken bent al met tig adviezen. Of je wordt tot probleemgeval gebombardeerd of je bent dom dat je je eigen bonen niet kunt doppen. Hmm, buitenshuis zoeken dan maar. De telefoon. Wie te bellen? Je scant een rijtje vrienden, familie of collega’s, maar raakt in dubio: aan wie ga je je dilemma voorleggen? Wat zijn de kwaliteiten die je in dit geval nodig hebt en wie heeft die?
  Gratis
  lees meer

  Leert het coachen van de coronacrisis?

  De coronacrisis overviel ons. De eerste reacties varieerden van verbijstering via ontkenning – niets aan de hand, het is zo weer over – tot activistische, soms zelfs wanhopige pogingen om er greep op te krijgen. Het duurde even voordat het tot overheid en bevolking doordrong hoe ernstig de situatie was en dat het zeker nog geruime tijd zou duren voordat we terug bij het nog steeds vrijheidsbeperkende ‘nieuwe normaal’ zullen zijn. Hoe komen we hieruit? Hoe gaat dat aflopen?
  1,95
  lees meer

  In deze coronacrisis is de waarheid je machtigste wapen

  Begin april zetten Libanese hondenbezitters hun troeteldier massaal op straat. Dat was de schuld van Joyce Akiki, talkshowhost bij het veel bekeken televisiestation MTV. Zij had de kijkers verzekerd dat huisdieren corona konden overbrengen. Geen viroloog in de hele wereld steunde deze opvatting maar de autoriteit van de geliefde presentatrice was genoeg. Zo had nepnieuws grote gevolgen voor het toch al geplaagde land.
  1,95
  lees meer

  Datadilemma’s in de praktijk

  We onderzoeken het verschil tussen de twee werelden die in onze ogen in essentie een andere taal spreken: data enerzijds en de werkelijkheid anderzijds. Hoe kun je vanuit deze gescheiden werelden zoeken naar eenheid en daarmee een nieuwe manier van denken bevorderen? Hoe blijf je de gesprekspartner in de werkelijkheid waarbinnen die data een juiste plek krijgen? Hoe blijf je zicht houden op de overlap van deze twee werelden? We vermoeden dat juist daar waar de twee werelden elkaar raken of in verbinding staan met elkaar, nieuwe kennis kan ontstaan.
  1,95
  lees meer

  Blijf bij jezelf!

  Je hebt je coachee al een paar maanden niet gezien. Jullie werkten samen aan zijn leiderschapsskills, omdat hij net manager van een team was geworden. Toen kwam de coronaperiode ertussen. Hij bleek besmet te zijn en belandde in het ziekenhuis. Een zware tijd volgde. Weken kreeg hij zuurstof toegediend en voeding via een maagsonde. Langzaam, heel langzaam raakte hij de koorts kwijt en kon hij weer zelfstandig ademhalen. Eten bleef een dingetje, hij kon het niet opbrengen om te kauwen en te slikken. Pas toen hij met Pasen een eitje had opgegeten, lukte het weer een beetje. Hoe zwaar de opname ook geweest was en hoe erg hij ook verzwakt was door de ziekte, dat was allemaal wel overkomelijk geweest. Hij was vol lof over de verpleging, over de artsen en over de verzorging.
  1,95
  lees meer

  De rol van psychodiagnostiek in coaching

  Als docent Psychodiagnostiek voer ik regelmatig discussies met collega’s met een coachingsachtergrond over het belang van gedegen diagnostiek in hun werk. Vaak merk ik dat een intake beperkt blijft tot een face-to-facegesprek. Jammer, denk ik dan. De inzet van een paar eenvoudige diagnostische instrumenten kan namelijk zoveel bijdragen aan een beter, diepgaander begrip van de cliënt. En dit betaalt zich altijd terug in de kwaliteit van het daaropvolgende coachingstraject. Wel is het hierbij van essentieel belang gebruik te maken van gedegen, bij voorkeur wetenschappelijk onderbouwde instrumenten. De coach zelf dient een voldoende basis te hebben in de psychodiagnostiek.
  1,95
  lees meer

  Data of geen data, dat is de vraag

  Zijn data belangrijk in coaching? Als meervoud van datum uiteraard, want het is toch prettig als je coachee en jij op dezelfde dag verschijnen voor jullie afspraak. Data als in feiten of gegevens, vind ik minder relevant voor coaching. Want wat moet je als coach nou echt weten over je coachee? En wat hebben we eigenlijk aan al die persoonlijkheidstesten en psychologische analyses?
  Gratis
  lees meer

  Data van evolutionaire astrologie

  Astrologie wordt door veel mensen gezien als zweverig en als het over data gaat, dan toch vooral de data op de kalender. Een goede horoscoop wordt echter opgebouwd uit een indrukwekkende hoeveelheid astronomische data. Jaren geleden kreeg ik een horoscoopduiding bij Geraldine Pontenagel cadeau, een mogelijkheid om eens vanuit een totaal ander perspectief naar mijn ontwikkeling te kijken.
  1,95
  lees meer

  Online

  Bij het verschijnen van dit nummer zijn we er misschien al helemaal aan gewend: online coachen. Want wat ik sinds de ‘intelligente lockdown’ voorbij zie komen aan online initiatieven op het gebied van coachen, leren en ontwikkelen is op z’n zachtst gezegd ‘overweldigend’ te noemen. In een keer lijkt zelfs de meest verstokte internetvermijder overstag te zijn gegaan en worden er op LinkedIn slechts nog positieve ervaringen vermeld met het werken via schermen. Veel dienstverlening wordt gratis aangeboden. Soms uit altruïsme, soms vanwege zakelijke motieven en soms uit een combinatie daarvan. Compleet begrijpelijk natuurlijk: want hoe blijf je betekenisvol als de wereld in een keer zo verandert? Hoe houd je je praktijk gaande als zelfstandig ondernemer als alles onzeker is geworden en je agenda opeens leeg is?
  Gratis
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper