logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|87|88|89|...|560

  De caleidoscoop van lichaamsgerichte coaching

  Voor deze uitgave was de redactie nieuwsgierig naar de diverse vormen van lichaamsgerichte coaching die worden toegepast. Zij stelde daartoe enkele willekeurig geselecteerde, lichaams-gerichte coaches een paar vragen over hun visie en werkwijze. Opvallend is dat deze coaches allemaal het hoofd met het hart, of de binnen- met de buitenkant willen verbinden en vaak meerdere werkwijzen combineren. We selecteren steeds één werkwijze en geven een korte blik in de praktijk van de dans-, boks-, aikido-, stem-, theater-, acupunctuur- en de avonturencoach.
  Gratis
  lees meer

  Tantra

  Waar denk je aan bij Tantra? Wellicht aan de bekende Tantrische afbeelding van Shakti op de schoot van Shiva. Dit beeld zou je zo maar de indruk kunnen geven dat een Tantrika zich voornamelijk bezighoudt met seks. Tantra is een duizenden jaren oud spiritueel pad met een enorme reikwijdte en diepte. Tantra is bovenal een mystiek pad, waarin de eigen ervaring centraal staat. We horen regelmatig van trainers, coaches en therapeuten die deelnemen aan onze retraites dat de beoefening van Tantra hen helpt in het werken met hun cliënten. In dit artikel verkennen we een aantal aspecten van Tantra die daar een rol in spelen.
  1,95
  lees meer

  Zien en gezien worden

  Howard van Dodemont is behalve coach en trainer vooral acteur en regisseur. De technieken uit het vakmanschap van acteur vormen zijn basisbenadering in het coachen: de discrepantie tussen hetgeen de coachee feitelijk laat zien en de vraag wat hij eigenlijk wil vertellen. Voorbij de makkelijke clichés op het gebied van lichaamstaal.
  1,95
  lees meer

  Van burn-out naar levenskunst

  Als coach kom je waarschijnlijk regelmatig mensen tegen die burnout zijn of ertegenaan zitten. Alhoewel het een maatschappelijk probleem lijkt, waar maatschappelijke aandacht voor nodig is, kun je met individuele coaching veel voor deze cliënten betekenen. Maar misschien heb je gemerkt dat je niet altijd direct met jouw werkwijze aan de slag kunt, simpelweg omdat cliënten te moe zijn voor intrapsychisch werk. Dit artikel beschrijft hoe je kunt merken wanneer je met intrapsychische methodes aan de slag kunt.
  1,95
  lees meer

  Oogjes dicht en snaveltjes toe

  “De behandelingen in onze kliniek zijn evidence based”, staat in de reguliere geneeskunde als het ware op iedere gevel. De vraag is echter op welke ‘evidence’ professionals zich baseren. Als ‘evidence based’ betekent: hier houden we op met waarnemen en nadenken, getuigt dat van weinig respect voor de werkelijkheid. Re-spect betekent: twee keer kijken. Een treffend voorbeeld van twee keer kijken maakte ik recent aan den lijve mee.
  Gratis
  lees meer

  Minder ademen voor een betere gezondheid

  De meeste mensen worden zich pas bewust van hun manier van ademhalen – als hen tenminste niets mankeert aan de ademhalingsorganen – als zij aan sport, yoga of mindfulness gaan doen. Dan pas let je op je ademhaling. De rest van de dag ben je daar nauwelijks mee bezig en regelt het lichaam de ademhaling geheel autonoom. Maar wat als blijkt dat bewust ademhalen een poort is om je algehele fysieke en psychische gezondheid te verbeteren?
  1,95
  lees meer

  Vormgeven aan collectief leren in organisaties

  In de reeks artikelen over organisatiecoaching in het Tijdschrift voor Coaching werd ingegaan op de verdere professionalisering van coaching, de vijf kritieke succesfactoren van organisatiecoaching en de relevantie van het ‘goede werk’ van Manon Ruijters voor organisatiecoaches. In dit artikel wordt geïllustreerd waarom organisatiecoaching juist nu zo relevant is.
  1,95
  lees meer

  De drie letters van het hbo

  Broeder Ezel. Zo wordt het menselijk lichaam wel genoemd. Wij leven en werken in, door en met ons lichaam. Dat krijgt in de loop van ons leven veel te verstouwen en te verduren. Sommigen groeien krom van noeste handarbeid, anderen dijen uit van een zittend werkbestaan, en weer anderen ontwikkelen rimpelige voorhoofden van het diepe nadenken. Maar al te vaak slaan mensen weinig, geen of te laat acht op hun lijf. Zij nemen het voor lief, en voelen pas iets als het protesteert of, nog later, als ‘de machine hapert’.
  1,95
  lees meer

  Lichaam

  In ons boek 'Coachen met collega’s' definiëren Erik de Haan en ik het vak coaching als “een manier van werkgerelateerd werken waarbij vooral in tweegesprekken wordt gewerkt.” En dat is ook hoe coaching vaak vorm krijgt: er wordt veel gepraat in ons vak. Waarbij de coach vooral verbaal – en dat kan op veel verschillende manieren – de cliënt faciliteert in zijn ontwikkelproces. En praten kan heel behulpzaam zijn in coaching. De cliënt zet dingen voor zichzelf op een rij, komt tot diepere inzichten, neemt zich nieuw gedrag voor en reflecteert op hoe dit gedrag heeft uitgepakt. Ik heb daar zelf veel baat bij gehad in mijn eigen supervisie, intervisie en coaching, en veel van mijn cliënten vinden dat ook prettig, bijvoorbeeld omdat het (schijnbaar) goed past bij hun leerstijl.
  Gratis
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Congres Positieve Psychologie

  Thema: Dynamiek in Relaties

  Datum: 29 november 2019
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »