logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters

Alle artikelen

1|...|87|88|89|...|551

Ongelooflijk

“Ik ben niks”, is het antwoord van mijn vriendinnetje van de lagere school op de vraag of ze protestant of katholiek is. Meer smaken waren er in de jaren van mijn jeugd niet. Niks. Hoe kun je nu niks zijn? Zij hoefde niet naar de kerk op zondag. Wij wel. Wij waren namelijk wel wat. Wij geloofden. Hoe dat moest wist ik niet maar het voelde wel vertrouwd daar in die kleine kapel in Loosdrecht. God zou vast zien dat ik keurig knielde en in alle andere rituelen de grote mensen volgde. Erbij horen, dat voelde goed.
Gratis
lees meer

In gesprek met Douwe Draaisma

Douwe Draaisma (1953) is hoogleraar geschiedenis van de psychologie aan de Universiteit van Groningen. Hij schreef tal van boeken over de werking van het geheugen. Wat in zijn boeken opvalt, is hoe onbetrouwbaar herinneringen zijn. Maar als je je herinneringen niet kunt geloven, wat dan?
1,95
lees meer

Geloof in noblesse

Ik ben boeddhist. Al dertig jaar. Het begon op mijn negentiende met een boekje over het zenboeddhisme. Nadien wist ik twee dingen: (1) dat ik er weinig van begreep, en (2) dat ik die rare zen nooit meer kwijt wilde. Zonder goed te weten wat zen was, geloofde ik er meteen in. De volgende dertig jaar vormen twee vragen de rode draad van mijn leven: Wat is zen? En wat hoop ik dat het me brengt? Alsof het een zaak van leven en dood was gaf ik me over aan het onderzoek.
1,95
lees meer

“Geloof je dat het ooit nog goed met me komt?”

“Geloof je dat het ooit nog goed met me komt?” Met deze coachvraag, eerder een noodkreet, kwam ze bij me. Daar zat ze, in mijn coachruimte, ineengedoken in een stoel die veel te groot voor haar leek. Ze keek schichtig in het rond, beantwoordde mijn blik niet en sprak fluisterend. Veel had ze nog niet verteld. Haar relatie had ze net beëindigd, op haar nieuwe werk had ze alweer ruzie. Dat waren zo’n beetje de openingszinnen geweest. Toen kwam de noodkreet eruit: “Geloof je dat het ooit nog goed met me komt?” En hoe weinig ik op dat moment ook van haar wist, uit de grond van mijn hart antwoordde ik: “Ik weet zeker dat het goed met je komt. Welkom met alles wat er is.”
1,95
lees meer

Impact religieuze opvoeding vaak onderschat

Niet alleen de leer, maar ook de manier waarop met een kind wordt omgegaan en de mate waarin daarbij het geloof en/of God betrokken wordt, heeft invloed op de religieuze vorming van het kind. Het maakt verschil of de ouder/opvoeder zegt “omdat ik het wil”, of wanneer er gezegd wordt “omdat God het wil”. Daarnaast spelen de al dan niet uitgesproken verwachtingen en angsten van de ouders een rol. Zijn de ouders bang dat bepaalde keuzes ertoe zullen leiden dat hun kind door God gestraft zal worden, dan is de kans groot dat het kind leert leven met dezelfde angst. Hoe geloof en godsbeeld worden ervaren, heeft ook te maken met factoren als karakter, gevoeligheid, omstandigheden en de sfeer waarin het kind wordt grootgebracht.
1,95
lees meer

Rituelen met handen en voeten

Bij grote momenten in het leven horen rituelen. Rondom geboorte, trouwen en uitvaart zijn we ermee vertrouwd, zowel in relatie tot religie als daarbuiten. Er zijn ook rituelen die kleine kinderen helpen van de dag naar de nacht te gaan. Rituelen markeren een overgang, maken welkom, afscheid of verbinding tastbaar, geven er handen en voeten aan. Rituelen zijn krachtig in hun eenvoud, ongeacht het nu bestaande of zelfbedachte rituelen betreft. Zelfs als men niet in rituelen gelooft werken ze (Norton en Gino, 2013).
1,95
lees meer

Oordelen houdt een illusie in stand

Er is een belangrijke samenhang tussen de manier waarop wij met leed omgaan en onze neiging tot oordelen. Wanneer we iets met een oordeel opzadelen, zeggen we daarmee: “Ik wil dat dit geen deel van mijn leven uitmaakt.” Iets met een oordeel belasten, is het aan de kant schuiven. We hoeven er niet meer naar om te kijken. Dat terzijde schuiven doen we met allerlei subtiele of minder subtiele emotionele gesteldheden: achteloos, haast tussen neus en lippen door, met zogenaamd de beste bedoelingen, of we zetten het kracht bij met de nodige agressie. We gaan eraan voorbij en pakken de draad van ons ogenschijnlijk rimpelloze leven weer op
1,95
lees meer

Geloof in de helende kracht van de natuur

Een coach kan nooit genoeg oefeningen paraat hebben. In de moderne, hectische maatschappij zijn veel mensen het contact met zichzelf en de natuur verloren. Natuurcoaching herstelt deze verbinding en laat je weer in jezelf en de natuur geloven.
1,95
lees meer

Hoe verander je van gedachten?

Een centraal aspect van coaching is het zoeken naar nieuwe inzichten en een ander perspectief op een kwestie. Het is de verandering van gedachten en houding die de Grieken ‘metanoia’ noemden, geestelijke ommekeer. Socrates, de aartsvader van de westerse filosofie, was in zijn gesprekken voortdurend op zoek naar dit zuiverende inzicht. De grote vraag zowel voor academische onderzoekers als voor praktijk voerende coaches is hoe zo’n transformatie tot stand komt. Daar zijn bibliotheken over vol geschreven.
1,95
lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Dag van de Coach

Thema: Stress

Datum: 6 juni 2019
Locatie: De Reehorst, Ede

Informatie & aanmelden »