logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|88|89|90|...|582

  Illegal alien

  Babah Tarawally was 23 toen hij in Nederland kwam. De keuze voor Nederland was een speling van het lot, als het ticket bij Sabena goedkoper was geweest dan bij KLM, dan had België zich in zijn handen mogen knijpen. Nu zijn wij een wijze Nederlander rijker, die velen prikkelt met zijn columns, boeken en trainingen waarin hij zijn filosofische wijsheden deelt en menigeen aan het denken zet. Tarawally’s pad ging echter niet over rozen en de vele doorns die hij heeft getrotseerd hebben hem weerbaar en bevlogen gemaakt.
  1,95
  lees meer

  Vreemde eend in … ons zelf?

  Gratis
  lees meer

  De pelgrim als spiegel

  Toen ik deze zomer even terug was in Vallonbrun, de Franse alpenhut waar ik zes jaar geleden sliep tijdens mijn voetreis naar Rome, zag ik mijn bespiegelingen van toen in een nieuw daglicht. Mijn tocht was indertijd ingegeven door nieuwsgierigheid. Ik wilde in de voetsporen treden van religieuze pelgrims die van klooster naar klooster liepen, maar ook in die van achttiende-eeuwse jongeren, zoals Goethe, op grand tour naar Rome als onderdeel van hun ‘culturele vorming’. Ik ging op zoek naar de Europese gemene deler, maar ontmoette onderweg juist eindeloos veel verschillen. Tussen mensen. Tussen dorpen. Tussen landschappen. En die werden ook nog eens uitvergroot door mijn eigen gemoedstoestand.
  1,95
  lees meer

  Vreedzaam wapen in de strijd tegen vervreemding

  De dialoog mag zich in toenemende populariteit verheugen. En dat is maar goed ook. Het kost niets en kan door iedereen ingezet worden. In het publieke domein, door leiders, begeleiders, coaches en therapeuten. Wat is dialoog? Waarom is de dialoog zo hard nodig? Wat is het effect ervan? En wat maakt een goede dialoog?
  1,95
  lees meer

  De vreemdeling

  Denk niet aan ver weg. Denk niet buiten de grenzen van je dorp, je land. Denk niet aan bossen zwarte haren als je toevallig grijs of blond bent of aan de stand van ogen als jouw ogen ze niet herkennen. Denk niet aan onbegrijpelijke taal die je opvangt als je op de trein wacht of aan een voorbij wandelende outfit die nooit in jouw kast terecht zal komen. Kijk zelfs niet naar je nieuwe buren met hun wonderlijke wijsheden. Je vindt daar wel een ander maar niet de vreemdeling. Als je die wilt ontmoeten kijk dan vooral niet verder dan je neus lang is. De vreemdeling is verbazingwekkend dichtbij. Zolang ze vreemdeling is, is ze nog niet thuisgekomen. Misschien kom je haar tegen als je in de ogen van een peuter kijkt, of als de hond tegen je benen schurkt als je verdrietig bent. Of als je na een vrijpartij in de spiegel van de badkamer kijkt. Kijk naar de bloemen op je balkon en voel de warmte in je keuken. Want daar, dichtbij, houdt de vreemdeling zich op. Pak een stoel en ga zitten. Sluit je ogen en kijk dan nog eens. Wie ontmoet je daar in de stilte?
  Gratis
  lees meer

  Acht paradoxale opgaven

  Als je als begeleidingskundige wordt gevraagd een rol te vervullen in het ondersteunen van organisatieverandering, dan weet je nooit precies waar je aan begint. Organisaties zijn complexe sociale systemen. Dat wil zeggen dat ze fundamenteel onvoorspelbaar zijn. Je komt telkens weer voor verrassingen te staan. Complexiteit impliceert ook dat je het geheel nooit in zijn totaliteit kunt overzien. Er spelen altijd meer en andere factoren mee dan je denkt. Bovendien kan je complexe systemen alleen begeleiden door zelf deel te nemen aan de interacties binnen dat onoverzienbare geheel. Je bent dus ook onderdeel van die onvoorspelbaarheid (Stacey, 2001). Hoe kan je als professioneel begeleider met wijsheid en inzicht handelen, als je het tegelijk op een fundamenteel niveau nooit zeker weet?
  1,95
  lees meer

  Coachen op levensgeluk voor betere werkprestaties

  Na flow en bevlogenheid is ‘werkgeluk’ het nieuwe buzzword geworden. Het wordt aan de man gebracht als een middel om meer geld te verdienen. Geluk werkt inderdaad prestatieverhogend. Coaches die cliënten willen helpen beter te presteren, kunnen zich echter beter richten op levensgeluk dan op werkgeluk.
  1,95
  lees meer

  Meerperspectivisch leiderschap en interprofessionele teamontwikkeling

  In voorgaande uitgaven van het Tijdschrift voor Coaching schreven we over het coachen van reflectie op interprofessionele teamsamenwerking op verschillende communicatieniveaus (december 2019) en over het coachen van groepsontwikkeling (september 2020). We schreven deze artikelen aan de hand van het door Goossens (2004) ontwikkelde IPG-model (Integrale Procesbegeleiding van Groepen). Hierin worden vier basiscomponenten onderscheiden die van belang zijn voor het coachen van teams (Tabel 1).
  1,95
  lees meer

  Blijf een vreemdeling

  ‘De vreemdeling’ is een mooi thema voor (team)coaches die (te) vaak in de verleiding komen om ook een ‘goede bekende’ te worden van hun cliënten. Een wellicht herkenbaar voorbeeld is een teamcoach die gevraagd wordt door de voorzitter van een leiderschapsteam in een grote organisatie waar ze graag voor werkt. Ze heeft al vaker voor deze organisatie opdrachten gedaan op het gebied van leren en ontwikkelen, en ze voelt zich daar erg thuis. Ze is er ook trots op, want de organisatie doet er volgens haar maatschappelijk toe en dat vindt ze belangrijk.
  Gratis
  lees meer

  Vreemdeling in spiegelbeeld

  Goed om je heen kijken is belangrijk voor ons allemaal, zeker voor wie de pretentie heeft mensen bij leven, leren en werken te kunnen begeleiden. Als coach moet je scherp opletten. Dan kan het goed zijn om ook eens door de ogen van anderen te kijken, vooral die van buitenstaanders. Zo wordt het blikveld groter en het uitzicht weidser. Wat andere ogen ooit zagen valt te lezen in de geschriften van beroemde en minder beroemde filosofen en literaten. In mijn boekenkast staan die keurig op een rij. Voor deze artikelenreeks pak ik daarom elke keer een ander boek uit de kast, gewoon, om te proberen hoe het is om de ogen van die schrijver te lenen en verder te kijken dan mijn neus lang is. Mijn motto is ‘theoria en scepsis’, ofwel: zorgvuldig waarnemen en je oordeel uitstellen.
  Gratis
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper