logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|8|9|10|...|561

  Impact met nieuwe businessmodellen

  De rol van l&d in organisaties is doorgaans glashelder: aanbieder en speler op het gebied van formeel leren. Dit is l&d in optima forma in de learning zone. Alleen stopt het leren in organisaties hier niet. Mensen leren ook informeel door te werken en dit biedt kansen om de dienstverlening uit te breiden naar de performance zone. In dit artikel komt eerst aan bod hoe l&d presteert in de learning en de performance zone. Om af te sluiten met vier l&d-businessmodellen, waarmee het mogelijk is de huidige prestaties van de l&d-afdeling in een businessmodel af te zetten tegen de gewenste prestaties in een ander businessmodel.
  1,95
  lees meer

  Zes bouwstenen voor betere inzetbaarheid van medewerkers

  Opvallende cijfers: slechts acht procent van alle medewerkers in het openbaar bestuur verandert jaarlijks vrijwillig van positie binnen de organisatie. Krap twee procent is vrijwillig extern mobiel. En dat terwijl technologische ontwikkelingen en digitalisering ervoor zorgen dat banen verdwijnen en dat werk in hoog tempo verandert. Om mee te bewegen met alle veranderingen moeten we allemaal blijven werken aan onze inzetbaarheid. Dat is de boodschap in ons boek Werken is Bewegen, deel 2.
  1,95
  lees meer

  Bang voor feedback

  Bedrijven en overheden waarin feedback vrij vloeit, hebben een dikke streep voor. Zij corrigeren snel fouten, grijpen kansen tot verbetering en kunnen makkelijker vooruitgaan en uitgroeien tot een excellente organisatie. Een geoliede feedbackcultuur zorgt ook voor minder verdoken conflicten, meer vertrouwen en een sterkere teamgeest. Feedback geven en krijgen is een kunst die je leert door de juiste triggers te herkennen.
  1,95
  lees meer

  “Mijn hoofd zit daar”

  Niets is voor eeuwig, zou je denken, maar het Taylorisme houdt het al wel meer dan een eeuw vol. Frederick Taylor schreef zijn befaamde boek The Principles of Scientific Management in 1911. Ik pak er even twee zinnen uit: “In the past the man has been first, in the future the system must be first” en deze briljante zin: “Elk denkbaar hersenwerk moet van de werkvloer worden verwijderd en worden samengebracht in planning en lay-outafdelingen”.
  Gratis
  lees meer

  Mag ik even jullie aandacht?

  Het lijkt tegenstrijdig. Aan de ene kant is de smartphone een van de grootste boosdoeners als het gaat om het verliezen van je aandacht. Aan de andere kant bieden apps en technologie juist ook mogelijkheden om je te laten ontspannen of om je aandacht weer terug te vinden. We vroegen onze hrd-collega’s of ze wel eens een app gebruiken om hun focus vast te houden of om te mediteren of te ontspannen van het werk.
  1,95
  lees meer

  Leren in de ‘flow of work life’

  Ja, het nieuwe buzzwoord in de wereld van leren en ontwikkelen is daar: leren in de flow of work. David Kelly van de eLearning Guild onthulde eerder dit jaar zijn definitie voor de term buzzwoord. “Een buzzwoord,” zo zegt David, “is een woord waarvan de verspreiding vele malen sneller verloopt dan het begrip.” Briljant. Laten we daarom leren in de ‘flow of work’ als buzzwoord eens een beetje fileren. Als trendcatcher wed ik dat dit woord begin 2020 met stip binnenkomt in de resultaten van Don Taylor’s Global Sentiment Survey, zeg maar de ultieme jaarlijkse l&d-buzzwoordenhitlijst.
  Gratis
  lees meer

  Wat nou, werkenergie?

  Het zuiden van Wit-Rusland staat bekend om zijn uitstervende dorpen. Mensen gaan er weg of dood. In januari 2019 was ik er drie dagen, samen met mijn man. Zijn bedrijf – en met name zijn collega Harry – ondersteunt er een school voor gehandicapte kinderen, met kennis (van Harry) en snoezelmaterialen. De school Nas Dom (‘Ons Thuis’) staat in Yelsk, een afgelegen provinciestadje in de grensstreek. Er leven in dit gebied veel mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking. Op 26 april 1986 ontplofte in buurland Oekraïne een kernreactor. De radioactiviteit die daarbij vrijkwam, hield zich niet aan landsgrenzen. Een zuidwestenwind zaaide dood en verderf in Yelsk en omstreken. De gevolgen van de Tsjernobylramp zijn hier nog altijd zichtbaar.
  Gratis
  lees meer

  Van controle naar aandacht

  Van managers wordt tegenwoordig een andere rol verwacht. Teams worden steeds zelfstandiger. De nieuwe generatie professionals haakt zelfs af bij te hiërarchische structuren. Bovendien zijn veel managementlagen afgeschaft en is de span of control een stuk groter. Dat betekent dat de manier waarop een manager gewend was leiding te geven niet meer toereikend is.
  1,95
  lees meer

  Model (Volledige uitgave 15 artikelen)

  INHOUD THEMA ‘MODEL’ (SEPTEMBER 2019) Pragmatisch prutsen met modellen, Jaap van ’t Hek & Leike van Oss  Teken je model, Irene de Kroon  Zelfkennis op een presenteerblaadje, Kiki Verbeek & Carolien van Welij  Modellen, misconcepties en mythes, In gesprek met Clark Quinn, Ger Driesen  Wat is jouw favoriete model?, Niek de Groot  Napraten over modellen, Niek de Groot & Sibrenne Wagenaar & Wouter Willemsen    ONDERZOEK ‘Dit is geen test’, Henriette Lundgren & Rob F. Poell & Brigitte Kroon  Favoriete modellen Het achtveldenmodel, Madeleine Koudstaal  Favoriete modellen Je eigen model, In gesprek met Marc Coenders, Sibrenne Wagenaar  Favoriete modellen Het PPL-model, Brenda Zandsteeg & Marjoleine Heijboer & Marieke Megens & Mieke Korenhof  Managementmodellen: wel of niet doen?, Stefan Heusinkveld & Amber van Veen    INSPIRATIE Hrd-tool. Welcome onboard!, Orchid Hermsen  Modelmatrix  Groeien gaat van ‘au’! column, Justus Schoonheim  Internationaal netwerken, Els Oosthoek  Werkgelukdruk. column, Ger Driesen    De wereld van modellen Mag Doutzen Kroes dan op de cover?” Het was een van de vragen tijdens onze redactiebrainstorm over dit themanummer. En wat was er direct veel input naar aanleiding van een oproep op LinkedIn naar favoriete modellen. Elk zichzelf respecterend bureau bleek een eigen leer-, organisatie-, ontwikkel- of managementmodel te bezitten. De grote vraag natuurlijk is of de modellen kloppen, werken en iets bijdragen aan de ontwikkeling van ons vakgebied. Welke favoriet zijn, lees je in dit nummer.   Van de 130 inzendingen waren er maar liefst 85 verschillende modellen. Zo veel mensen, zo veel modellen. Zelf heb ik ook favorieten. Een enkel model heb ik zelf ontwikkeld, maar steeds meer kom ik samen met mijn vakgenoten tot de conclusie dat de wetenschappelijke oorsprong niet altijd helder is en de werking ook onzeker. Dat is ook niet altijd nodig. Onze artikelen belichten deze verschillende aspecten.   Met titels als Pragmatisch prutsen met modellen en Managementmodellen: wel of niet doen? bestrijkt dit nummer de wereld van de modellen. Conclusie: staar je niet blind op een model maar gebruik het als startpunt voor ontwikkeling en pas het aan. Net als bij de ‘echte’ modellen geldt dat het soms te mooi is om waar te zijn! Al met al heeft dit nummer een prachtig gevarieerd aanbod van modellen met uitleg over wat werkt en waarom het soms ook niet werkt. En hou je niet van al dat leeswerk? Binnenin vind je een heuse centerfold met alle bekende modellen op een rijtje. Je kunt ook starten met het mooi geïllustreerde artikel van onze tekenares Irene de Kroon. 

  5,95
  lees meer

  Pragmatisch prutsen met modellen

  Als je alleen een hamer hebt, is alles wat je ziet een spijker. Ziehier in een notendop het risico van het (rigide) gebruik van modellen. En toch gebruiken we ze veel en vaak. Want voor professionals is een model enorm handig om mee te werken. Voor startende professionals biedt het houvast waardoor je al snel zelfstandig in de praktijk aan de slag kunt. Voor meer ervaren professionals biedt het een verklaringskader of een houvast voor het verloop van je verandering. In gesprek met je klant helpt het in communicatie en inzicht en suggereert het ondertussen dat je niet van de straat bent.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper