logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters

Alle artikelen

1|...|8|9|10|...|515

Zin en onzin van stilte op kantoor

Veel kantoren hebben een kantoortuin. Dat lijkt onhandig, want geconcentreerd werken in een lawaaiige kantoortuin lukt gewoon niet. Er zijn zelfs medewerkers die artikelen verzamelen om aan te tonen dat er bij hen geen kantoortuin moet komen. Uit onderzoek blijkt dat een kantoortuin echter ook voordelen heeft. Dit artikel beschrijft onderzoeken die aantonen dat geluid het grootste probleem is in de kantooromgeving en dat medewerkers een kantoortuin vaak als niet productief ervaren. Toch zijn er taken die juist beter in een kantoortuin passen. En voor de taken die niet in een kantoortuin kunnen worden uitgevoerd of stress opleveren zijn goede oplossingen, zoals het combi-office.
1,95
lees meer

Avondmensen hebben last van sociale jetlag op werk en school

Slaap is essentieel voor onze gezondheid en presteren, de timing en consolidatie worden gereguleerd door de biologische klok. Er is veel variatie in slaaptiming (chronotype), die vaak gedereguleerd wordt door de maatschappij, die uniforme school- en werkstarttijden oplegt. Dit leidt tot een fenomeen dat sociale jetlag wordt genoemd, wat een mismatch tussen de biologische en sociale klok betekent.
Gratis
lees meer

Flexkantoor maakt werknemers niet per se productiever

Bedrijven die hun kantoor zo inrichten dat voor elke taak een passende, flexibele werkplek beschikbaar is, kunnen er niet van uitgaan dat hun werknemers beter gaan presteren, geestelijk gezonder worden, of bevlogener worden in hun werk. Dat ontdekte promovenda Christina Wessels van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Rekening houden met de sociale kantoorbeleving van werknemers en ze vooral betrekken bij de herinrichting, dat lijkt het beste advies voor bedrijven die zo’n dergelijke ingreep tot een succes willen maken?
Gratis
lees meer

Rubiks kubus met resultaat

Kankerbehandelingen worden steeds complexer en vragen om betrokkenheid van steeds meer en verschillende professionals. Om die reden werd binnen het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven een multidisciplinair oncologisch centrum ingericht, het Catharina Kanker Instituut (CKI). De ambitie van het CKI is optimale zorg te bieden. Competenties van medewerkers spelen daarin een cruciale rol. Om de gewenste competenties van haar medewerkers in kaart te brengen, ontwikkelde het CKI een strategisch opleidings- en ontwikkelingsplan. Dit wordt op dit moment geïmplementeerd. We spreken met Nicole van Zonsbeek, Kim van Lieshout en Mirjam Hulsenboom over dit bijzondere traject.
1,95
lees meer

Spreken is zilver

Stiltes en spreken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zoals er in een goed opgemaakte tekst witte vlakken zijn die de woorden betekenis geven, zo geven bij het spreken de stiltes die duiding. Er zijn stiltes die de woorden scheiden zoals spaties, stiltes die aandacht vragen voor een opsomming zoals een inspringing. Of stiltes die de functie hebben van witte vlakken die de alinea’s van elkaar scheiden. Stiltes geven de functie van de woorden ten opzichte van elkaar weer.
Gratis
lees meer

Zin en onzin van feedback

Van feedback wordt een mens wijzer. Althans, dat is doorgaans de gedachte die leeft in onze samenleving. Zo ook bij werkgevers. Zij stimuleren medewerkers om feedback te vragen bij verschillende bronnen. Bijvoorbeeld bij directe collega’s en collega’s van andere afdelingen, omdat dit de creatieve prestaties van medewerkers op de werkvloer verhoogt. Maar gebeurt dit altijd? Dit hangt af van de werkomgeving waarin medewerkers deze feedback zoeken.
Gratis
lees meer

Nudenken in plaats van nadenken

Wat VOEL je?” “Waarom zit je zo in je hoofd?” “Wat doet dit met je?” Deze vragen heb ik vaak gehoord als deelnemer aan trainingen. Ik kon er weinig mee. Want ik voelde ontzettend veel, maar ik vond er geen woorden bij. Ik vond mijn hoofd soms een veilige vluchtheuvel en men vond kennelijk dat ik daaruit moest! De derde vraag, ‘wat doet dit met je’, heb ik altijd erg vaag gevonden. Wat bedoelde men met ‘wat’, ‘doet’ en wat met ‘dit’?
Gratis
lees meer

Verbindend leiderschap werkt

Al vier jaar werkt Robert Dollevoet als directeur HR & Facility bij Volkswagen Pon Financial Services (VWPFS). In die vier jaar heeft hij met de organisatie een transformatie in gang gezet waar hij trots op is. Dat niet alleen hij er blij mee is, maar ook zijn team en medewerkers van VWPFS bewijzen de meer dan duizend voorkeurstemmen waarmee hij in december de eerste prijs (publieksprijs) won als beste hr-directeur van Nederland. Tijd dus voor een portret van deze man, die van de honderd genomineerden de meeste publieksstemmen wist te verzamelen.
1,95
lees meer

Ssssst….. Inspiratie in stilte

Ook in dit nummer van TvOO hebben we lees- en kijktips gevraagd aan de deskundigen die met een artikel of interview aan het nummer hebben meegewerkt. De vraag: welke bron heeft jou geïnspireerd als het gaat om ‘stilte’ en ‘leren’? Het resultaat: een inspirerend lijstje bronnen dat we graag met je delen. Het zijn heel persoonlijke keuzes, vaak verrassend en vanuit verschillende invalshoeken. Lees, kijk en laat je inspireren!
Gratis
lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Dag van de Coach

Thema: Stress

Datum: 6 juni 2019
Locatie: De Reehorst, Ede

Informatie & aanmelden »