logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|93|94|95|...|546

  Oogjes dicht en snaveltjes toe

  “De behandelingen in onze kliniek zijn evidence based”, staat in de reguliere geneeskunde als het ware op iedere gevel. De vraag is echter op welke ‘evidence’ professionals zich baseren. Als ‘evidence based’ betekent: hier houden we op met waarnemen en nadenken, getuigt dat van weinig respect voor de werkelijkheid. Re-spect betekent: twee keer kijken. Een treffend voorbeeld van twee keer kijken maakte ik recent aan den lijve mee.
  Gratis
  lees meer

  Minder ademen voor een betere gezondheid

  De meeste mensen worden zich pas bewust van hun manier van ademhalen – als hen tenminste niets mankeert aan de ademhalingsorganen – als zij aan sport, yoga of mindfulness gaan doen. Dan pas let je op je ademhaling. De rest van de dag ben je daar nauwelijks mee bezig en regelt het lichaam de ademhaling geheel autonoom. Maar wat als blijkt dat bewust ademhalen een poort is om je algehele fysieke en psychische gezondheid te verbeteren?
  1,95
  lees meer

  Vormgeven aan collectief leren in organisaties

  In de reeks artikelen over organisatiecoaching in het Tijdschrift voor Coaching werd ingegaan op de verdere professionalisering van coaching, de vijf kritieke succesfactoren van organisatiecoaching en de relevantie van het ‘goede werk’ van Manon Ruijters voor organisatiecoaches. In dit artikel wordt geïllustreerd waarom organisatiecoaching juist nu zo relevant is.
  1,95
  lees meer

  De drie letters van het hbo

  Broeder Ezel. Zo wordt het menselijk lichaam wel genoemd. Wij leven en werken in, door en met ons lichaam. Dat krijgt in de loop van ons leven veel te verstouwen en te verduren. Sommigen groeien krom van noeste handarbeid, anderen dijen uit van een zittend werkbestaan, en weer anderen ontwikkelen rimpelige voorhoofden van het diepe nadenken. Maar al te vaak slaan mensen weinig, geen of te laat acht op hun lijf. Zij nemen het voor lief, en voelen pas iets als het protesteert of, nog later, als ‘de machine hapert’.
  1,95
  lees meer

  Lichaam

  In ons boek 'Coachen met collega’s' definiëren Erik de Haan en ik het vak coaching als “een manier van werkgerelateerd werken waarbij vooral in tweegesprekken wordt gewerkt.” En dat is ook hoe coaching vaak vorm krijgt: er wordt veel gepraat in ons vak. Waarbij de coach vooral verbaal – en dat kan op veel verschillende manieren – de cliënt faciliteert in zijn ontwikkelproces. En praten kan heel behulpzaam zijn in coaching. De cliënt zet dingen voor zichzelf op een rij, komt tot diepere inzichten, neemt zich nieuw gedrag voor en reflecteert op hoe dit gedrag heeft uitgepakt. Ik heb daar zelf veel baat bij gehad in mijn eigen supervisie, intervisie en coaching, en veel van mijn cliënten vinden dat ook prettig, bijvoorbeeld omdat het (schijnbaar) goed past bij hun leerstijl.
  Gratis
  lees meer

  Hoe vrouwen en mannen verbinden

  Onze vroege ervaringen met onze opvoeders en andere hechtingsfiguren vormen de basis voor ons (persoonlijk) leiderschap. De mate waarin zij ons voorgingen in de bereidheid zichzelf te laten zien en ons uit te dagen, bepaalt hoe wij ons leerden verbinden en omgaan met het tonen van onszelf in kwetsbaarheid. Op een diepere laag bepaalt het ons vermogen de wereld met een open hart te kunnen aanschouwen en daarmee de werkelijke schoonheid van het leven te ervaren. De reis die we maken is voor ieder mens uniek, en in ieder geval voor vrouwen anders dan mannen.
  1,95
  lees meer

  Mamma, ga ik eerder dood dan jij?

  In 2010 wordt bij onze jongste zoon Duchenne spierdystrofie vastgesteld. De diagnose komt als donderslag bij heldere hemel. De verhalen van onze levens, die van onze jongste zoon, zijn broers, mijn partner en ons gezin, nemen een totaal andere, onvoorziene wending. Een stroom aan veranderingen komt op gang en geen dag is meer hetzelfde als daarvoor. Wanhoop en overgave wisselen elkaar in hoog tempo af. Duizend vragen en soms antwoorden. Worstelen met alle rauwe emoties die met aftakeling, strijd, elkaar kwijtraken en weer vinden gepaard gaan.
  1,95
  lees meer

  Wij allemaal

  Als niet voorgelicht, onschuldig en onzeker meisje is me van alles overkomen. Ik ben gezoend op de kermis door een jongen van school die bij mij in de rups kroop. Een student met iets te veel bier op lag ineens midden in de nacht naast mij in bed. De vader van een vriendin meende mij ‘s avonds in de badkamer te moeten opzoeken. Als ik deze overal voorkomende ervaringen langs mijn neus weg op een terrasje aan een vriendin vertel, verschiet ze van kleur. “Trauma’s moet je niet verdringen, je moet ze opnieuw doorleven, echt.” Ik kijk haar verbaasd aan. Nippend aan mijn glaasje tomatensap komen nog andere ‘m/v-voorvallen’ uit mijn herinnering naar boven. Het stelde allemaal niet meer voor dan wat het was: onenightstands, die ik achteraf misschien liever niet had meegemaakt. Maar ik weet inmiddels wie ik ben en herinneringen aan de opdringerigheid van manspersonen laten me koud.
  Gratis
  lees meer

  Merleau-Ponty over het waarnemen

  Goed om je heen kijken is belangrijk voor ons allemaal, zeker voor wie de pretentie heeft mensen bij leven, leren en werken te kunnen begeleiden. Als coach moet je scherp opletten. Dan kan het goed zijn om ook eens door de ogen van anderen te kijken, vooral die van buitenstaanders. Zo wordt het blikveld groter en het uitzicht weidser. Wat andere ogen ooit zagen valt te lezen in de geschriften van beroemde en minder beroemde filosofen en literaten. In mijn boekenkast staan die keurig op een rij. Voor deze artikelenreeks pak ik daarom elke keer een ander boek uit de kast, gewoon, om te proberen hoe het is om de ogen van die schrijver te lenen en verder te kijken dan mijn neus lang is. Mijn motto is ‘theoria en scepsis’, ofwel: zorgvuldig waarnemen en je oordeel uitstellen.
  1,95
  lees meer

  Vitaliteit?

  Toekomstverkenningen zijn voor strategie- en innovatiebureau BeBright een belangrijke basis voor het begeleiden van organisaties. BeBright is een van de eerste geaccrediteerde B Corps (social enterprises) in Nederland, wat inhoudt dat ze de kennis die ze opdoen in hun opdrachten terug laten vloeien naar de samenleving. Ik sprak met Philip Idenburg, oprichter van het bureau, en Irene Mommers, partner en programmamanager Diagnose Voeding & Gezondheid.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper