logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|95|96|97|...|582

  Ik wil mensen wakker maken

  Vanaf onze geboorte tot en met onze dood komen we in aanraking met een schier oneindige reeks gewenste en ongewenste levensveranderingen. Hoe ontdekken en ontwikkelen we de veerkracht die nodig is om ons leven vol te leven, onze unieke bijdrage te blijven leveren, onze roeping vorm te geven binnen voortdurende verandering? In een reeks van zes interviews gaan Klaartje van Gasteren, Marnix Reijmerink en Jakob van Wielink in gesprek met bekende internationale denkers die allen laten zien dat in het ontdekken en herkennen van onze kwetsbaarheid ook de weg naar ons talent en potentieel ligt. Sommigen van hen moesten ervaringen doorstaan die te groot lijken om te kunnen overleven. Zes verhalen van zes mensen die tevoorschijn zijn gekomen en die de lezer uitnodigen en uitdagen datzelfde te doen. In dit zesde interview vertelt Carol Dweck, hoogleraar psychologie aan Stanford University, haar verhaal. Zij is vooral bekend door haar baanbrekende werk op het gebied van de growth en fixed mindset.
  1,95
  lees meer

  Reflecteren, moet dat?

  Agile, scrum, transformaties, branches, wendbaar, metrics, mindset, de agile academie: alles voor de klant. Alles om een wendbare organisatie te worden. Een van de agile frameworks is scrum. Is daar ruimte voor reflectie? We vroegen het aan een changemaster.
  Gratis
  lees meer

  Allemaal autistisch?

  Er is de afgelopen decennia veel onderzoek gedaan naar autistisch gedrag. De kennis die dat heeft opgeleverd, is verspreid in (populair)wetenschappelijke publicaties, maar ook in films, documentaires en romans. Waar veel mensen vijftig jaar geleden geen idee hadden van wat autisme was, heeft nu vrijwel iedereen er wel eens van gehoord en spreken autisten tot de verbeelding. Dat heeft bijgedragen aan een beter begrip van autisme, maar soms slaat de verbeelding met ons op hol en lijken al te geïdealiseerde beelden van de autist de werkelijkheid te overschaduwen. Dit artikel biedt een kleine rondgang door de geschiedenis van het autisme, laverend tussen hulp, hoop en hype.
  1,95
  lees meer

  Coaching en de tekenen des tijds

  Als een van de eerste coaches van ons land heeft Marjo Korrel de ontwikkelingen van het coachingsvak en haar eigen invulling daarvan altijd met een kritische blik onderzocht en beproefd. Na 40 jaar in het vak van ‘interventiekunde en het begeleiden van leer- en veranderingsprocessen’ meent zij een scheefgroei te zien ontstaan in de praktisering van coaching. Een disbalans die volgens haar vraagt om een herijking van de doelen en werkwijzen in ons vak, om te voorkomen dat coaches en hun coachingsactiviteiten vervreemd raken van de realiteit, van de problemen waar onze coachees mee worstelen en van de echte oplossingen die nu nodig zijn.
  1,95
  lees meer

  Vaders doen ertoe

  Een van mijn vaste vragen tijdens de intake of het eerste coachingsgesprek is: “Hoe is of was je relatie met je vader?” Niet zelden raakt die vraag aan oude pijn en ongemak. Antwoorden variëren van: “Die had ik niet, want hij was altijd aan het werk”, via “Slecht, en dat boek heb ik gesloten”, tot “Goed, en we gaan nog steeds goed met elkaar om”. Bij het antwoord op deze vraag naar de relatie met vader begint de zoektocht naar ‘de vaderfactor’, een kracht die ons kan voortstuwen, maar ook ernstig kan afremmen en die het leiderschap over onszelf en anderen in de weg kan zitten. In het boek De Vaderfactor laat de Amerikaanse klinisch psycholoog Stephan Poulter ons zien hoe we onze vaderfactor kunnen leren kennen en inzetten.
  1,95
  lees meer

  Feedback verbindt

  In elke relatie is communicatie essentieel. Een bijzondere vorm van communicatie is het geven van feedback. Of feedback tot iets leidt hangt vooral af van de ontvangst en van de verbinding tussen feedbackgever en -ontvanger. Feedback kan in het gunstigste geval leiden tot een gewenste verandering en zelfs tot een verdieping van de verbinding, zowel op het werk als in privésetting.
  1,95
  lees meer

  Reflecteren en professionele ontwikkeling

  De mensen van wie je zou verwachten dat ze goed zijn in leren, zijn dat juist vaak niet. Goed opgeleide professionals hebben meestal een jarenlange opleiding gehad waarin het leren bestond uit het verwerven van de body of knowledge van het vak door het bestuderen van boeken en het volgen van colleges. Goede professionals zijn bekwaam in het toepassen van deze body of knowledge in vormen van methodisch werken. Daarin maken ze weinig fouten en omdat ze weinig faalervaringen meemaken, krijgen ze ook weinig gelegenheid om te leren van hun fouten. Leren van ervaringen door kritische reflectie op het eigen gedrag is aldus een vorm van leren die bij veel professionals minder ontwikkeld is.
  1,95
  lees meer

  Je eigen reflectie als coach

  Ook wijzelf, als coach, zijn net mensen. We kunnen groeien van gezonde zelfreflectie, maar zijn ook vatbaar voor alle valkuilen die daarbij horen. We kunnen onszelf bekritiseren voor een slecht verlopen gesprek. We kunnen van onszelf verlangen dat we net wat harder ons best doen, net wat beter werk leveren en net weer een beetje over onze grenzen heen gaan. Dat benadeelt misschien wel onze cliënt – die wordt of blijft afhankelijk als wij te veel doen. Maar we kunnen ook onszelf voorbijlopen. Daarom is goede zelfzorg juist ook belangrijk als coach. Hoe reflecteer jij op jezelf?
  1,95
  lees meer

  Debriefing

  Niet voor niets wordt coachen vaak omschreven als “het voeren van een goed gesprek”. Praten is het meest gebruikte ‘instrument’ voor het werkbaar maken van situaties waarmee coachees worstelen. Het reactiepatroon waarmee de coachee de situatie aangaat, stamt vaak uit de ervaring die de coachee in het verleden opdeed in een vergelijkbare situatie. Was het niet beter geweest als de coachee onmiddellijk na die oorspronkelijke situatie een debriefingssessie met een professional was aangegaan?
  1,95
  lees meer

  Coachen van reflectie op interprofessionele teamsamenwerking

  De laatste vijf jaar hebben we onderzoek gedaan naar interprofessionele teamsamenwerking in het domein van zorg en welzijn. In dit artikel starten we vanuit de context van interprofessionele samenwerking in de eerstelijnszorg. Daarna maken we de transfer naar andere domeinen. Na een beschrijving van teamreflexiviteit en reflectie op verschillende communicatieniveaus, zullen we de focus leggen op de rol van de coach in het bevorderen van de reflectie op interprofessionele teamsamenwerking.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper