logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|96|97|98|...|537

  Ethische normen voor coaches

  Met enige regelmaat moeten coaches een keuze maken. Soms is dat een keuze waar ethische normen in het geding zijn. Zoals de keuze om iets wel of juist niet te doen, bijvoorbeeld om in te gaan op een verzoek om informatie. Of om al dan niet met een bepaalde coachee aan het werk te gaan. Waarop baseert een coach zijn oordeel dan? Beschikken coaches over een soort ethisch kompas? Welke hulpmiddelen staan coaches ter beschikking als zij voor een ethische keuze staan?
  1,95
  lees meer

  Zo klaar als een klontje… of toch niet?

  Dagelijks komen er allerlei dingen voorbij waar we ongemerkt een oordeel over hebben. Soms simpel, zoals: “Dat verhaal zit niet logisch in elkaar.” Dat kan een gewone constatering zijn waar niets mis mee is. “Dat kan toch iedereen zien?”, zou je er nog aan toe kunnen voegen. Maar dat laatste kun je ook in andere omstandigheden vol overtuiging zeggen, en er dan toch helemaal naast zitten. Iedereen ziet dan dat jouw conclusie niet klopt, behalve jij. Toch heb je een oordeel.
  1,95
  lees meer

  In gesprek met Joseph Oubelkas

  Joseph Oubelkas (1980) is geboren en opgegroeid in het Brabantse dorp Raamsdonksveer. Op twintigjarige leeftijd is hij een van de jongste IT-ingenieurs in Nederland, later start hij zijn eigen IT-bedrijf. Alles verloopt succesvol. Tot eind 2004. Dan krijgt zijn jonge leven een bizarre wending. Hij wordt onschuldig veroordeeld tot tien jaar celstraf in Marokko. Hoe overleef je het onrecht, de wanhoop, de angst, het immense verdriet, de mensonterende omstandigheden, de schier uitzichtloze situatie en kom je zonder verbittering uit de gevangenis?
  1,95
  lees meer

  In gesprek met Robert Stapert

  Dat onderwijs tot de zogenaamde speerpunten van overheidsbeleid behoort, is bekend. Weliswaar wordt er al jaren bezuinigd – en dan vooral op de uitvoering – maar om op te kunnen stomen in de vaart der volkeren stellen onze politici voortdurend andere, altijd hogere eisen aan het onderwijs. Het aantal stimulerende regelingen en ‘innovatieve transities’ is niet te tellen. Achter die wispelturigheid gaat een begrijpelijke zorg schuil: hoe houden we het onderwijs bij de tijd?
  1,95
  lees meer

  Doorbijten

  Niet dat ik iets raars aan je huidige gebit kan ontdekken maar volgens de orthodontist – en die heeft ervoor gestudeerd – heb jij, net zoals de meesten van je klasgenoten, een forse overbeet. En dat mijn lief, kan tot schrikbarende problemen leiden. Tanden die niet de ruimte krijgen om te groeien zullen elkaar verdringen. Een kleine correctie op je natuurlijke groei is noodzakelijk. Dat vinden wij in Nederland volstrekt normaal.
  Gratis
  lees meer

  Dynamische Oordeelsvorming is meer dan een gewoon een methode

  Dynamische Oordeelsvorming is een manier van kijken, een mensbeeld en een levenshouding. Het is tevens een model waarmee coaches op een systematische manier coachees – en teams – kunnen helpen om hun problemen op te lossen. Het woord zegt het al: een dynamische manier om tot een afgewogen en wijs oordeel te komen.
  1,95
  lees meer

  Een eerste indruk maak je maar een keer

  ‘Liefde op het eerste gezicht.’ Ook al moet de tijd uitwijzen of dat klopt, de meeste mensen kennen dit gevoel. Een eerste indruk vormt zich razendsnel. Niet alleen geliefden kennen dit, ook coachees vormen snel een oordeel – de eerste indruk – van een professional bij wie zij aankloppen. Het is goed om je daar als coach bewust van te zijn. Het kost moeite om een onbedoeld slechte eerste indruk te herstellen. Je krijgt maar een kans op een goede eerste indruk
  1,95
  lees meer

  Meerzijdige partijdigheid

  Meerzijdige partijdigheid is ontwikkeld door Ivan Boszormenyi-Nagy (1920-2007), psychiater, psychotherapeut en grondlegger van de contextuele therapie. Nagy ging ervan uit dat mensen zich het beste kunnen ontwikkelen in verbondenheid met hun existentiële context, hun belangrijkste relaties: familie, partners en dierbare vrienden. Mensen zijn loyaal aan hun familie, hoe zeer de verhoudingen ook verstoord zijn. Dit systeem is altijd op zoek naar evenwicht, dat mensen de veiligheid biedt om zich te ontwikkelen. Meerzijdige partijdigheid kan de verstoorde dialoog met relaties binnen het systeem weer in gang zetten en in evenwicht brengen. Omdat de therapeut uitgaat van de kracht van het systeem zijn de cliënt en zijn systeem bepalend voor wat passend is.
  1,95
  lees meer

  De kracht van oordeelloos luisteren

  Een coach kan nooit genoeg oefeningen hebben. Hoe kun je bijvoorbeeld de kracht van oordeelloos luisteren ervaren? Misschien nog belangrijker dan deze oefening zelf, is de manier waarop je hem toepast. Je kunt hem natuurlijk gebruiken in een groep waarin oordelen een thema is. Maar ik denk dat de oefening nog waardevoller is voor onszelf, in ons eigen werk van interventies plegen met groepen en individuen. En niet te vergeten: wanneer gebruik je oordeelloos luisteren wel, of juist niet?
  1,95
  lees meer

  Moreel beraad

  Een team van zes personen in de thuiszorg heeft begeleiding nodig. Een van de zes leden komt na een ziekteverzuimperiode van bijna een jaar weer terug, maar de leidinggevende is bezorgd dat er dan problemen optreden. De andere teamleden hebben aan hem aangegeven dat zij grote moeilijkheden voorzien, als deze man weer aan de slag moet.  Ze hebben tijdens zijn ziekte ontdekt dat ze met hun vijven meer plezier hebben en beter presteren dan wanneer hij erbij is. Verder zijn ze nogal diffuus in hun uitlatingen en kan de manager er niet de vinger opleggen wat er precies aan de hand is.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach - 2020

  Thema - WERK-DRUK

  Datum: Maandag 7 september
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »