logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|122

  De mens wordt wakker in de spiegel van de ander

  Ontmoetingen tussen mensen zijn een belangrijke plek waarin wijsheid wordt gedeeld. Als je van gedachten wisselt met iemand dan tap je als het ware uit de bron van die ander. En als dat iemand is die ook nog eens lang en diep heeft nagedacht over wat dat levenspad behelst, is de basis voor een waardevolle ontmoeting gelegd. Voor dit themanummer zocht LoopbaanVisie Cees Zwart daarom op, mede naar aanleiding van zijn door Anne Pastors opgeschreven levensverhaal Over Hoop, gids voor schalige wereldverbeteraars, dat in 2018 is verschenen. Het boek en het gesprek hebben geleid tot een aantal inzichten die loopbaanprofessionals inspiratie kunnen bieden om op hun eigen schaal de wereld een stukje beter te maken.
  1,95
  lees meer

  Wat zou mijn oma mij adviseren?

  Voor wijsheid in de loopbaan kijken wij in het Westen meestal alleen naar het individu en richten we ons op loslaten van het verleden om vooruit te komen. Systemisch familietherapeute Kitlyn Tjin A Djie heeft een andere benadering. Zij onderzoekt welke familiewijsheid de coachee bij zich draagt om de verandering aan te kunnen gaan. Deze benadering sluit ook meer aan op de achtergrond van niet-westerse coachees: hun referentiekader is de ander.
  1,95
  lees meer

  Aarzel niet om te twijfelen

  Twijfelen. De meesten van ons vinden het maar een naar gevoel, twijfel. Liever willen we iets zeker weten en zoeken we naar De Waarheid zodat we anderen kunnen overtuigen van ons gelijk en daadkrachtig knopen kunnen doorhakken. En toch… juist door iets niet zeker te weten, komen we tot nieuwe inzichten. Het uitdagen van onze waarheden, de verwondering over de status quo en het toestaan dat je geraakt wordt door een andere mening brengt de verwarring die nodig is om wijsheid te vinden. Zonder twijfel geen wijsheid. Vandaar een pleidooi voor, en een ode aan de twijfel. Met bovendien een praktische handleiding om er vandaag nog mee aan de slag te gaan. Wanneer we meer durven twijfelen kunnen we alle geluiden horen en worden we samen wijzer. Denk ik.
  1,95
  lees meer

  Wijsheid en de kracht van het verhaal

  Het leven vraagt om wijsheid, maar zij lijkt ons – steeds vaker – door de vingers te glippen. Wellicht weten we ook niet zo goed meer wat wijsheid is en waar het ten diepste mee te maken heeft. We moeten het soms allemaal zelf maar uitzoeken in het leven. De grote verhalen waar we ons aan kunnen spiegelen en die ons voeden, zijn weggevallen. Ze bieden ons in elk geval niet meer vanzelfsprekend duidelijke kaders. Daar hebben we het moeilijk mee. Hoogleraar psychiatrie Dirk de Wachter stelt dat we collectief moeite hebben met de lastigheden van het leven en moedigt de kunst van het ongelukkig zijn aan (De Wachter, 2019). Dat is nu juist een kunst waar de grote verhalen van religie ons in onderwijzen. We hebben moeite met het maken van onderscheid en keuzes. Juist nu het aantal keuzemogelijkheden toeneemt, roept dat stress op en zelfs op jongere leeftijd (e.g. Dopmeijer et al., 2018, Wijnants, 2013). Er zijn therapieën te over, maar begint het niet met wijsheid? Wijsheid om het verschil te zien tussen wat je veranderen kunt en wat je moet aanvaarden?
  1,95
  lees meer

  EmotieCoaching

  Voor mensen met autisme kan de werkvloer al een hele uitdaging zijn. Vera Helleman ontwikkelde als ervaringsdeskundige een nieuwe visie over autisme. We vroegen haar wat coaches verder kan brengen in het werken met mensen met autisme die tegen zaken aanlopen en coaching zoeken. de status quo en het toestaan dat je geraakt wordt door een andere mening
  1,95
  lees meer

  Dagboek van bewust leiderschap

  In de zomer van 2019 werden tijdens een minicongres de business- en ontwikkelingsroman Dagboek van bewust leiderschap en de managementkaarten Van inspiratie naar verantwoordelijkheid van Jos Claessens gepresenteerd. Een verhaal van een organisatie in beweging, niet alleen verweven met individuele groei maar ook in kaartvorm samengevat.
  1,95
  lees meer

  Wijsheid van de 50-plusser op de arbeidsmarkt

  Meer dan de helft van de volwassen bevolking van Nederland is momenteel ouder dan 50 jaar. Van de totale werkende beroepsbevolking, tegen de negen miljoen mensen, is ongeveer een derde ouder dan 50. Dat betekent dat miljoenen werknemers van 50 jaar en ouder werkzaam zijn bij bedrijven en instellingen. Elke dag zetten zij in een veelheid van sectoren en beroepen hun professionele ervaring, deskundigheid en competenties in. Elke dag dragen zij bij aan de productie en dienstverlening die de Nederlandse economie doet groeien. Elke dag tonen zij tomeloze inzet in de zorg en het onderwijs. Elke dag werken miljoenen werknemers en ondernemers van boven de 50 aan het ontwikkelen en innoveren van bedrijven en concepten die onze economie sterker en onze wereld mooier maken.
  1,95
  lees meer

  Steek kampvuren aan

  Op de Noloc-inspiratiedag kregen wij, kaderleden, een tool aangereikt voor onze magische gereedschapskist en keken we met een antropologische bril naar onze tribe: de Noloc. Het was een kleurrijke en leerzame dag waarvan ik de tools graag wil delen met de hele Noloc-stam. Dit artikel is een rite de passage: een overgangsartikel over loopbaantools en een begin van een nieuwe reeks over loopbaanbeleid. Het wordt tijd dat de magiërs van de Noloc de chiefs leren vinden en helpen kampvuren aan te steken.
  1,95
  lees meer

  Wijsheid van een bevlogen werkzoekende

  Persoonlijke ontwikkeling van mezelf en anderen fascineerde me al jarenlang. Het prikkelde me al vroeg in mijn werkzame leven. Vervolgens was en bleef ik enthousiast. Een ambitieus uitgestippeld carrièrepad had ik niet, wel de continue drive om te groeien. Duurzame inzetbaarheid was me dan ook vroeg op het lijf geschreven. Ik wil deze drive als werkzoekende vasthouden. Soms is dat moeilijk, vooral door de reacties van de mensen om mij heen. Wat is hierin wijsheid? Ik weet dat dit voor mij de enige manier is om weer op de juiste plek terecht te komen. Door mijn werkervaring zijn er zaadjes gepland en kom ik meer en meer tot de kern van wat ik wil. Mijn wijsheid als werkzoekende is dat de mix van drijfveren, kernkwaliteiten en werkwaarden als leidraad het meest effectief is.
  1,95
  lees meer

  Zo saboteer je je loopbaan

  Sandra, een jonge ambitieuze advocate krijgt van haar leidinggevende te horen dat een promotie is uitgesloten vanwege haar gebrek aan executive presence. Die zag ze niet aankomen en eerlijk gezegd, zo geeft ze aan, is ze er nogal van geschrokken. Hoezo voldoet haar uitstraling niet, daar gaat het toch helemaal niet om?
  Nu: Gratis Actie geldig t/m 31-03-2020
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach - 2020

  Thema - WERK-DRUK

  Datum: 4 juni 2020
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »