logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|92

  TA-nieuws

  Succesvol afgezwaaid! Op 7 en 8 november vonden in Rösrath (Duitsland) TA-examens plaats. Patrick Odendaal en Mirjam ter Slaa slaagden er voor het examen van Certified Transactional Analyst. Odendaal mag zich CTA’er in het organisatieveld noemen. Ter Slaa is CTA’er in het coaching & counselingveld. Ook Piet van Haaster slaagde in Rösrath voor de examens. Hij mag zich nu Training and Supervising Transactional Analyst (TSTA) in het coaching & counselingveld noemen. De redactie wenst hen alle drie een dikke proficiat.
  Gratis
  lees meer

  Een besluitvormingsmodel en ethische hiërarchie vanuit TA*

  Ethische beslissingen nemen is vaak moeilijk. In dit artikel bespreekt Valerie Chang een proces in vijf stappen, van het identificeren van een problematische situatie naar het bepalen van de professionele relevantie en vervolgens het uitzoeken van de verschillen tussen idealen, waarden en ethiek. De laatste stappen hebben te maken met wettelijke plichten en ethische verplichtingen. Zelfs met dit stappenproces van grondige overwegingen, is er nog kans op problemen, omdat er veelvuldige conflicten zijn tussen ethische verplichtingen, en tussen ethische verplichtingen en wettelijke plichten. Met behulp van een hiërarchie van ethiek kunnen sommige van deze dilemma’s worden opgelost. Chang stelt in dit artikel een hiërarchie van TA-ethiek en wettelijke plichten voor.
  1,95
  lees meer

  Ethiek, Grenzen en Contracten: toepassen van morele principes*

  Psychotherapeuten staan voor complexe en moeilijke ethische dilemma’s wanneer ze omgaan met zaken die gerelateerd zijn aan therapeutische grenzen. Dit artikel beschrijft een methode voor het toepassen van morele principes (Thompson, 1990) bij ethische dilemma’s die transactionele analisten kan helpen in het maken van Volwassen beslissingen over grenzen. De recente belangstelling voor ethische kwesties rond klinisch werk van mensen die werkzaam zijn in de geestelijke gezondheidszorg is aangewakkerd, onder andere door de toename van wanpraktijken en klachtprocedures bij professionele beoordelingsinstanties. Beide hebben geleid tot bezorgdheid en controverse tussen psychotherapeuten over wat een ethische praktijk inhoudt.
  1,95
  lees meer

  Betekenis geven aan ethische, filosofische en praktische reflecties

  Hoe komen we tot ethisch oordelen? Wat beïnvloedt ons om te concluderen dat een actie juist is? Wat is goed doen? Dit zijn allemaal belangrijke ethische vragen die we onszelf en anderen vaak stellen. In dit artikel bekijkt Robin Hobbes vanuit de westerse moraalfilosofie enkele antwoorden op deze vragen. Hij hoopt dat deze antwoorden TA-beoefenaars kunnen helpen hun eigen antwoorden op deze vragen te vinden.
  1,95
  lees meer

  ‘Had ik maar ’ Ethische reflectie in de TA-praktijk

  Dit artikel is eerder gepubliceerd in Strook (december 2015). Dit is een herziene en aangevulde versie. Ethische dilemma’s kom je overal tegen, in elk werkveld. Dus ook als coach, counselor of therapeut. Zo kwam ik laatst op straat een buurvouw tegen, die mij vertelde over de problemen die zij heeft op haar werk. Ze vroeg me: “Jij coacht toch mensen, kan ik bij jou geen coachtraject volgen?” Zou jij zonder pardon ingaan op dit verzoek? Ik denk dat enige ethische reflectie hier op zijn plaats is. De TA-gemeenschap kent een eigen ethische code, met basiswaarden en -principes waaraan je je handelen kunt toetsen. Maar hoe pak je dat concreet aan? Dit is een nadere kennismaking met de EATA- en ITAA-code en een praktische vragenlijst voor ethische reflectie in de praktijk.
  1,95
  lees meer

  De groeten van de ethische commissie van ITAA

  Anne de Graaf en Alex van Oostveen zijn de huidige co-voorzitters van de ethische commissie van de International Transactional Analysis Association (ITAA). Zij zijn van mening dat Eric Berne meteen bij de start, al belangstelling had voor een hoogwaardige toepassing van de transactionele analyse (TA). Professionals die zijn ‘nieuwe uitvinding’ gebruikten, moesten aan hoge normen voldoen, professioneel en ethisch. Daarom installeerde ITAA al vroeg in haar bestaan een ethische commissie in het hart van de vereniging. In dit artikel schetsen de auteurs de drie kernproblemen die een optimale werking van de ethische commissie van ITAA in de weg staan en het desoriënterend dilemma waarmee de vereniging en de huidige ethische comissie geconfronteerd worden in het denken over ethiek en de toepassing van de ethische code.
  1,95
  lees meer

  Grens-interventies richting een gezond team

  “Het team van de bezoekruimte staat onder druk: het aantal hulpvragen stijgt sterk en het team kan met hun huidige werkwijze de vraag niet meer aan. Kan jij het team begeleiden bij de conceptontwikkeling van een nieuwe begeleidingswijze?” Dat was de aanmeldingsvraag die Annick Vanhove van de organisatie kreeg. Gedurende vijf maanden (van februari tot juni 2010) werkte zij als (team)coach aan deze opdracht. In dit artikel beschrijf zij de interventies richting gezonde grenzen, duidelijk leiderschap en een aangepast groepsimago.
  1,95
  lees meer

  Maak kennis met: Lieuwe Koopmans

  In deze vaste interviewrubriek praten we met een gecertificeerde TA Trainer en/of Supervisor over wat TA voor hen betekent.
  Gratis
  lees meer

  TA-nieuws

  Van 4 tot 6 juni 2019 vond in Cherkasy Oekraïne het EATA-congres plaats met als thema ‘Modern Methods and Practical Application of Transactional Analysis’. Het waren drie inspirerende dagen vol TA, in ontmoetingen, lezingen en workshops, met Oekraïense gastvrijheid, vol plezier en momenten van leren en ontwikkelen.
  Gratis
  lees meer

  De Klassieke School

  Eric Berne (1910-1970) is de grondlegger van Transactionele Analyse. Geboren in Montreal, Quebec op 10 Mei 1910, als zoon van een dokter en een professioneel schrijfster. Na zijn afstuderen als arts aan de McGill universiteit in Montreal in 1935, begon hij aan zijn psychiatrische stage aan de medische faculteit van Yale University. In 1949 werd hij Fellow in de Amerikaanse psychiatrische associatie. Hij heeft tijdens zijn 21-jarige carrière als psychiater gewerkt in diverse klinieken, in de US army medical corps, en in zijn privépraktijk in Carmel.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  HRD-Congres Liefde voor leren

  Thema: Aandacht

  Datum: 14 februari 2020
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »