logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|68

  Liefde en relaties (volledige uitgave)

  INHOUD 'Liefde en relaties' (november 2019)   WETENSCHAP Ockhamvraag: Iedereen aan de oxytocine, Hein Zegers Liefde in tijden van kennisoverschot, Jan Bransen Een positieve kijk op partnerrelaties, Esther Kluwer Een liefdevoller beeld, Tineke Prins, Liesbeth Hermans & Kees Dijkman Samen aan de slag voor cultuursensitieve zorg, Gözde Duran & Carolien Smits PRAKTIJK Positieve impact van de trainer, Marlies Jellema & Margriet de Roos Positieve relaties, Fredrike Bannink Liefde voor je vak, Interview met Özgür Eylen, Eline Kuiper “Ik houw van jou”, Leo Bormans “Liefde” Liefde raakt iedereen. Wat zei Barbara Fredrickson er in haar boek Liefde 2.0 (2017) ook alweer over? Liefde bestaat uit micromomenten van wederzijdse verbondenheid. Verbondenheid met ons gezin en familie, met vrienden, met ons werk en met onze hobby’s. Verbondenheid met mensen, dieren en met de dingen om ons heen.

  5,95
  lees meer

  Ik & Mijn Smartphone

  Hype of revolutie. Twaalf jaar geleden beschreef technologie-expert David Pogue in The New York Times een toen-unieke noviteit. Een drie-in-één product: mobiele telefoon, muziekspeler, en internet. Maanden voordat het daadwerkelijk in de winkel lag, was het al een enorme hype, beschreven in meer dan 11000 publicaties en gezocht met 69 miljoen Google hits. De iPhone. Pogue vroeg zich af: is de hype terecht? Zijn antwoord was Ja: “Het is het meest verfijnde, vooruitstrevende stukje elektronica dat in jaren op de markt is gekomen. Het doet zo veel dingen zó goed en zó aangenaam, dat je hem zijn beperkingen vergeeft”. De iPhone, zo schreef hij, is geen hype – het is een revolutie.
  1,95
  lees meer

  Iedereen aan de oxytocine?

  Oxytocine. Bijgenaamd: het ‘liefdeshormoon’. Luistert ook naar de eervolle titel ‘knuffelhormoon’. Allerlei positieve eigenschappen worden aan oxytocine toegedicht: warme gevoelens voor je medemensen, positief sociaal gedrag, gevoelens van liefde voor partner en kinderen … Dus waarom mengen we dit wondermiddel niet gewoon door het kraanwater? En vallen we allemaal liefdevol in elkaars armen? Dat is de Ockhamvraag die we hier wetenschappelijk proberen te beantwoorden, zo eenvoudig mogelijk maar niet eenvoudiger dan dat: iedereen aan het liefdeshormoon?
  Gratis
  lees meer

  Liefde in tijden van kennisoverschot

  Hier is een gedachtegang waarvan ik me kan voorstellen dat velen hem plausibel vinden. Begin met de constatering dat er onder zoogdieren geen enkele andere soort is waarvan de jongen zo lang afhankelijk zijn van hun ouders als wij, homo sapiens. Vraag je vervolgens af waarom dat zo is. En concludeer dat de beste verklaring moet zijn dat het mensenleven zo ingewikkeld is dat die jongen heel veel moeten leren voordat ze zelfstandig kunnen leven.
  1,95
  lees meer

  Een positieve kijk op partnerrelaties

  "What we love the most, hurts the most" is een bekend gezegde dat verwoordt dat het positieve en het negatieve vaak dicht bij elkaar liggen in partnerrelaties. Als we veel van iemand houden, kunnen we ook erg gekwetst raken. Als we met iemand samenleven, kunnen kleine dingen ook makkelijk gaan storen en irriteren. Het positieve en het negatieve gaan hand in hand, ook in relaties. Toch wordt er doorgaans meer aandacht besteed aan wat er fout gaat dan aan wat er goed gaat. In dit artikel beschouw ik beide kanten van partnerrelaties en laat zien dat een focus op het negatieve onvolledig is.
  1,95
  lees meer

  Een liefdevoller beeld

  ‘Je zal er maar naast wonen’, ‘Buurt geteisterd door angst’. Als je op krantenkoppen afgaat lijken mensen met een psychische aandoening vooral gevaarlijk, onberekenbaar of sneu. Die beelden kloppen echter niet. Psychische aandoeningen komen veel voor: ruim vier op de tien Nederlanders voldoet op enig moment aan de criteria van een psychische aandoening (De Graaf, Ten Have, Van Gool, & Van Dorsselaer, 2012). Hoe zorg je voor een minder negatief, stigmatiserend en realistischer beeld in de media van mensen met een psychische aandoening? Hoe kan constructieve journalistiek hierin een rol spelen? Het lectoraat Constructive Journalism van Hogeschool Windesheim deed hiernaar onderzoek, in samenwerking met Samen Sterk zonder Stigma.
  1,95
  lees meer

  Samen aan de slag voor cultuursensitieve zorg

  Op een dinsdagochtend bezoek ik een van de verpleeghuizen in Zwolle. Het is een werkbezoek met een van de verpleegkundigen die werkt in de dementiezorg. Er hangt een rustige sfeer in een van de woonkamers waar ik verwacht word. Enkele bewoners zitten aan de eettafel, maar mijn aandacht gaat meteen uit naar de televisie. Voor de televisie zitten twee bewoners gemoedelijk een programma te bekijken. Een van de bewoners heeft een Nederlandse achtergrond, de andere een Turkse. Het bijzondere aan deze gebeurtenis is dat zij samen een Turkse serie aan het kijken zijn. Met een kopje thee erbij. Dit beeld blijft mij nog lang bij, want hoe bijzonder simpel die situatie er op dat moment ook uitzag, ik weet dat professionals (en familieleden) er soms tegenop zien om recht te doen aan verschillende culturele achtergronden in de zorg. Niet omdat ze het niet willen, maar vaak niet weten hoe ze dat moeten doen.
  1,95
  lees meer

  De positieve impact van de trainer

  Een trainer ziet veel mensen. Bij een gemiddelde professionele training betreft het zeker vijfhonderd personen ten opzichte van één trainer. Er zitten wellicht maar tien tot twintig deelnemers in de trainingsruimte, maar daarachter staan de cliënten of klanten en hun systeem. De liefde voor trainen houdt dus niet op bij de aanwezige deelnemers.
  1,95
  lees meer

  Positieve relaties

  Waarom zijn positieve relaties belangrijk? Het antwoord is: omdat er maar weinig positieve dingen gebeuren waarbij alleen jij, in je eentje, betrokken bent. In dit artikel, gebaseerd op mijn boek Beter Leven. Hoe Dan? (2019), bespreek ik de derde van de vijf pijlers van de welbevinden-theorie en beschrijf ik vier toepassingen. Bij positieve relaties gaat het zowel om partnerrelaties als om relaties met je gezin, familie, vrienden, buren en collega’s.
  1,95
  lees meer

  Liefde voor je vak

  Özgür Eylen is een bijzonder mens en een bijzondere leidinggevende. Hij hoort bij de vijf beste general managers wereldwijd in de hospitality business. Hij zich richt op de sterke kanten en positieve eigenschappen van zijn medewerkers. Zijn medewerkers komen voor hem op de eerste plaats in de organisatie: hij geeft ze alle liefde. Hij staat open voor innovatie en schroomt niet om veranderingen aan te gaan op het gebied van leidinggeven en technologie. Als voormalig top-basketballer gaat hij uitdagingen niet uit de weg en wil hij graag winnen. Zijn leiderschapsstijl is te omschrijven als een vorm van positief leiderschap, waarin we gemakkelijk kenmerken van de positieve psychologie terugvinden. Wat maakt Ozgür tot zo’n goede leidinggevende? Waarom werd hij genomineerd tot beste general manager wereldwijd? Eline Kuiper, zelf werkzaam als hr-manager in een hotel, interviewde hem.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  HRD-Congres Liefde voor leren

  Thema: Aandacht

  Datum: 14 februari 2020
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »