logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|132

  Ontwikkelen

  Als loopbaancoach help je je cliëten een loopbaanvraagstuk aan te pakken. Of dit ook leidt tot persoonlijke ontwikkeling hangt af van wat er in de sessie gebeurt. Wanneer staat ontwikkeling centraal in je loopbaancoaching? Hoe dit containerbegrip een rijke inhoud geven? Welke methode heb je ter beschikking om zinvolle en duurzame ontwikkeling te faciliteren?
  1,95
  lees meer

  Jezelf ontwikkelen doe je aan en met de ander

  In coaching wordt veel nadruk gelegd op 'eigenaarschap'. Toch blijft daarmee ook wel eens een kant onderbelicht die eveneens essentieel is: dat we elkaar nodig hebben om te ontwikkelen, dat ontwikkeling ontstaat in een wederkerige relatie. Want jezelf ontwikkelen doe je aan en met de ander.
  1,95
  lees meer

  Loopbaanadvisering een vak apart

  Loopbaanadvisering is in Nederland nog een relatief jong vakgebied. Heeft dit vak zich in de afgelopen veertig jaar ontwikkeld tot een professie? Op welke vlakken heeft het zich al bewezen en waar is verdere ontwikkeling nog noodzakelijk?
  1,95
  lees meer

  Geboortetrauma en het cellulair geheugen

  In 1990 werd Sultan geboren in de woestijn van Saoedi -Arabië en achtergelaten in doeken in het ziekenhuis waar ik werkte. Zijn ouders zijn nooit meer teruggekomen, waarschijnlijk in de overtuiging dat hij het niet zou redden. Tijdens de vele medische handelingen die ik met Sultan uitvoerde viel mij op hoe bewust hij was. Sultan was al met 28 weken geboren. Toen besefte ik pas dat ongeboren baby's in de baarmoeder ook al een bewustzijn hebben. Mijn allerkleinste patiëtje werd een van mijn allergrootste leermeesters.
  1,95
  lees meer

  Ontwikkelen: begin met de juiste beeldvorming

  Je hebt een veranderbehoefte nodig om je te kunnen ontwikkelen. De juiste veranderbehoefte krijg je door beeldvorming en niet vanuit oordeelsvorming. Oordeelsvorming is vaak een veronderstelde veranderbehoefte. Het gaat hier om een opgelegde verandering vanuit de visie van de organisatie en niet vanuit het mensbeeld van de organisatie. De visie is gericht op de ontwikkeling van de organisatie, het mensbeeld is gericht op de persoonlijke ontwikkeling. Door veranderbehoefte vanuit beeldvorming in te zetten zal de medewerker zich vanuit een persoonlijk veranderbehoefte willen ontwikkelen en bijdragen aan de ontwikkeling van de organisatie.
  1,95
  lees meer

  Kritisch denken

  Alles zeker weten, het oogt stoer als adviseur en dus sta je klaar met je oordeel, oplossing en advies. Maar hoe zeker kunnen jij en jouw cliët zijn van een complexe en belangrijke beslissing met langdurige gevolgen en vooralsnog onduidelijke implicaties? We leven in een wereld vol ambiguïteit. Zaken zijn voor meerdere uitleg vatbaar, bedoeld of onbedoeld, terwijl de context helaas geen soelaas biedt. Mensen worden geacht logische denkers te zijn, maar dat ligt in de alledaagse werkelijkheid toch iets genuanceerder. Er bestaan nu eenmaal subjectieve voorkeuren en verlangens, en soms bezetten emoties de chauffeursplaats. Kritisch denken is dan een uitermate handige competentie, want het helpt bij het begrijpen en oplossen van talloze en sterk uiteenlopende (werk)problemen. Vooral adviesprofessionals zijn hier dagelijks bij gebaat. De ATD organiseerde in mei in Washington, DC een workshop hierover, gebaseerd op de RED aanpak.
  1,95
  lees meer

  Een leven lang ontwikkelen

  De toekomst op de arbeidsmarkt is anno 2019 voor menig scholier, student, starter, ondernemer en werknemer onzekerder dan ooit tevoren. Tot voor kort nieuwe termen zoals 21st Century Skills en loopbaanagility zijn inmiddels al dooddoeners geworden. Ze illustreren niettemin de roep om je te blijven ontwikkelen voor een onvoorspelbare loopbaan die toch een jaar of 45 zal duren. Er verdwijnt werk door robotisering en digitalisering en tegelijkertijd levert dat ook weer nieuwe banen op waarop we nu nog geen zicht hebben. Wie had ' om een voorbeeld te noemen ' tien jaar geleden durven zeggen dat mobiel applicatieontwikkelaar in 2016 het nummer één krapteberoep in Europa zou zijn (Europese Commissie, 2017)?
  1,95
  lees meer

  Studiekeuze bepalen op een tropisch eiland

  Ruim drie jaar geleden heeft LoopbaanVisie een interview gehouden met Harm Jan van Dijk over zijn op stapel staande loopbaanswitch. Na twintig jaar hbo-docent geweest te zijn, besloot hij iets anders te gaan doen. En hoewel het werken met studenten mooi werk is, was hij klaar met het grootschalige en onpersoonlijke hbo-onderwijs. Het roer moest om. Hij is samen met mijn vrouw en twee dochters van toen 7 en 9 vertrokken naar Bonaire om daar de Bonaire Break op te richten.
  1,95
  lees meer

  De ogen geopend

  Dit jaar bieden inmiddels zevenhonderd zelfstandige loopbaanprofessionals zich aan om een gesubsidieerd ontwikkeladvies te geven aan 45-plussers. Een uitdaging om in een kort traject tot een voldoeninggevend resultaat voor zowel cliët als coach te komen. Met welke vragen schuiven zij bij ons aan tafel? Welke tools kunnen we inzetten? Wat valt op? Een praktijkverhaal over de ontwikkeling van cliënt en coach.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Congres Positieve Psychologie

  Thema: Dynamiek in Relaties

  Datum: 29 november 2019
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »