logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|194

  Op het randje (volledige uitgave, 9 artikelen)

  Als begeleiders werken we met personen en groepen op kwetsbare momenten. Dat legt de lat hoog. Alleen het allerbeste en professioneelste is goed genoeg. Cliënten zijn ten slotte geen ‘proefdieren’. En tegelijkertijd zijn ze dat ongewild natuurlijk wel. Elke begeleider neemt intuïtief weleens een afslag waar hij of zij eigenlijk geen uitgewerkte methodische notie bij heeft. Soms is dat goed, als de intuïtie of het hart betere aanwijzingen geeft dan de methode. Maar het kan ook een lelijke miskleun betekenen. Om met cabaretier en filosoof Tim Fransen te spreken: ‘Ik stuntel dus ik ben.’ Jonge adviseurs, coaches en begeleiders kunnen hun vak sowieso niet leren zonder vlieguren te maken. Dat kan maar deels onder de hoede van mentoren. Het zijn de geslaagde en de mislukte experimenten, vaak over de rug van cliënten, die tot de grootste professionele groeisprongen leiden. Ga maar na in je eigen loopbaan. Soms volg je wel een methode, maar word je anders begrepen of aangevoeld dan je beoogd had en gaat het mis. En wat te denken van adviseurs en trainers die voor miljoenen aan veranderprogramma’s ‘uitrollen’ in organisaties, wat nauwelijks meer teweegbrengt dan BOHICA (ofwel ‘Bend over, here it comes again’) en cynisme? Wel goed onderbouwd en zeer gelikt uitgewerkt, natuurlijk. Wat is dan eigenlijk ‘professioneel’ of ‘op het randje’? Wim T. Schippers stelde onlangs dat vernieuwing nooit ontstaat vanuit professionals. Die blijven altijd binnen hun aangeleerde en gestolde succesframes opereren. Het zijn de amateurs, buitenbeentjes en buitenstaanders die vernieuwing brengen. Zo blijkt hardlopen, dansen of lichaamswerk soms effectiever dan praten. Het opstellingenwerk komt van Bert Hellinger, een filosoof. Luisteren met het hart of mindfulness is soms effectiever dan analyseren. Maar soms hebben experimenten dramatische gevolgen, zoals bij elektroshocktherapie of de sensitivitytrainingen uit de vorige eeuw. Wat is dus eigenlijk ‘het randje’ en wie bepaalt dat? Wat is het verschil tussen over het randje - dus fout en stout - en het sociaalwenselijke buiten de lijntjes kleuren en out of the box-denken? Of het verschil tussen je aan professionele normen houden en braaf binnen de lijntjes kleuren? Toch hebben we allemaal sterke normatieve opvattingen als het om begeleiden gaat en vinden we dat professioneel normbesef belangrijk is. Kortom, dit nummer gaat over het spanningsveld tussen ethiek en experimenteren. Wat gebeurt er bij onze klanten en onszelf, op ’t randje van voorspelbaar, veilig en ‘bewezen’, en van grensverleggend en soms grensoverschrijdend uitproberen? Paul Kloosterboer

  lees meer

  Op het scherpst van de snede

  In dit artikel beschrijft de auteur twee spannende momenten in een adviesopdracht. Hij komt daarbij, in het heetst van de strijd, als begeleider voor een fundamentele keuze te staan: waarom doe ik in de ene situatie een stap naar voren en in de andere een stap naar achteren? De context is een faculteit op een universiteit waar de samenwerking en cohesie tussen hoogleraren onder druk staat. Hij sluit af met enkele werkende principes die helpen als het echt spannend wordt.
  lees meer

  Coaching en psychotherapie

  Er is veel overlap tussen begeleiding door een coach en het ondergaan van psychotherapie. In beide gevallen gaat het meestal om een-op-eencontacten die persoonlijk zijn. Het grootste verschil is waarschijnlijk de indicatiestelling: naar een coach gaan mensen om (nog) beter te worden, hun presteren en/of hun werkplezier te vergroten. In de regel vormt een psychische stoornis de indicatie voor psychotherapie. In dit artikel probeert de auteur over de grenzen van beide professies heen te kijken, om beide beroepsgroepen een breder perspectief op het eigen werk te bieden.
  lees meer

  ‘Vol naar binnen en naar buiten snijden’

  De auteurs gingen voor deze aflevering in gesprek met Morten Hjort, sinds twee jaar directeur van Phoenix Opleidingen. Hij neemt ons mee in zijn gedachten over begeleiden ‘op het randje’ en wat dit voor zijn werk als begeleider betekent. Hij geeft aan dat je soms liefdevol een baksteen moet gooien om illusies te doden. Waarbij het essentieel is dat je dat met mildheid doet. Zo niet, dan beland je in een overdrachtspatroon.
  lees meer

  Begeleidingskundigen binnen het gedwongen kader

  Het in dit artikel beschreven werk in een penitentiaire inrichting laat zien hoe hardnekkig culturen zich kunnen vastzetten in een organisatie. Het laat echter ook zien dat begeleidingskundigen daar iets in beweging en verandering kunnen zetten. Dit door te werken aan onderlinge verhoudingen, horizontaal en verticaal, waardoor kwetsbare ervaringen tot leermateriaal kunnen worden. Dat is volgens de auteurs precies de kern van begeleidingskundig werken.
  lees meer

  De Weg

  In dit onderdeel van Ontmoeting vertellen begeleidingskundigen over wat hen maakte tot wie zij zijn. Via welke weg kwamen ze in het vak terecht? Wat waren beslissende kruispunten? Welke ontmoetingen, reisgenoten, films, beelden of boeken waren belangrijk? En waren er ook dwaalwegen? In deze aflevering vertelt Hans de Sonnaville daarover. ‘Trotse mensen verdwalen liever dan dat ze de weg vragen, terwijl de weg uit de narigheid niet zo eenvoudig is als de weg er naartoe’, aldus De Sonnaville.
  lees meer

  ‘Mijn hart kan dat niet aan’

  In deze persoonlijk getinte bijdrage zet de auteur uiteen hoe hij vroeger zijn gevoelsleven wantrouwde en zich ervoor afsloot. Tegenwoordig laat hij het steeds meer aan de oppervlakte komen. Het is zijn belangrijkste gereedschap geworden bij het detecteren en spiegelen van incongruenties tussen praten en doen en van systemische patronen en verstrikkingen. Vanuit zijn biografie en ontwikkeling kan en wil hij niet anders. Het gaat daarbij om zijn liefde voor en zijn zin- en betekenisgeving aan het leven.
  lees meer

  De vrijmoedige begeleider

  In dit artikel verkent de auteur wat het voor een begeleider betekent om op het randje te opereren. Hij doet dit aan de hand van de kwaliteit van het vrijmoedig spreken. Na een korte uiteenzetting hierover beschrijft hij vier voorbeelden van succes, geworstel en mislukking uit zijn praktijk als coach en teambegeleider. Na iedere casus volgt een korte beschouwing - niet bedoeld als recept, maar om te inspireren tot (verdere) reflectie op het vrijmoedige spreken van de lezer.
  lees meer

  Column: Sparren

  ‘Ik kan me niet herinneren dat er een moment in mijn leven was waarop ik geen vechtsporten trainde. Tussen mijn veertiende en tweeëntwintigste vocht ik ongeveer 1.350 karatepartijtjes. Ik ontwikkelde een mindset die werd gekenmerkt door de wil om alles te winnen. In mijn leefwereld stond ‘de beste zijn’ voorop - niet alleen bij sport, maar ook in de rest van mijn leven.’ Zo begint de column van Robin van Soolingen over zijn fysieke vorm van begeleiding. ‘Boksend met je trainingspartner, zoekend naar het randje.’
  lees meer

  Eraan zitten of eraf blijven

  Ons brein is kwetsbaar. Als coach word je soms bewust of plotseling geconfronteerd met psychisch ongemak, leed en pijn. Hoe ga je daarmee om? De grens tussen ondersteunen en coachen versus genezen en hulp verlenen is smal, en de gemoederen rondom dit onderwerp kunnen hoog oplopen. In dit artikel gaat de auteur op zoek naar die grens, bij collega’s en in zichzelf. Ze analyseert een drietal casussen en verwerkt de reacties uit het veld, om af te sluiten met een theoretische beschouwing.
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach - 2020

  Thema - WERK-DRUK

  Datum: 4 juni 2020
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »