logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|118

  TA-Nieuws

  Tipje van de sluier is een rubriek uit TA magazine waarin opleiders en supervisoren uit Nederland en Vlaanderen vertellen over zichzelf, hun kennismaking met de TA-wereld en hun belangrijkste leermomenten als opleiders (in spe). Als eerbetoon aan hen bundelde de redactie de interviews met 32 TAopleiders in een speciale editie. Alle deelnemers aan het NVTAcongres ‘Oude maskers, nieuwe jassen’ ontvingen deze editie. Al zeggen we het zelf: het is een echt hebbedingetje!
  Gratis
  lees meer

  Afscheid van hoofdredacteur Sari van Poelje

  In 2015 werd jij door Tin Vanderhoeven en Annick Vanhove gepolst of je hoofdredacteur van het toenmalige TA-tijdschrift Strook wilde worden. Jij gaf vrij snel een positief antwoord. Op basis van welke overwegingen ben je hierin gestapt?
  Gratis
  lees meer

  Interview met Manfred van Doorn

  Manfred van Doorn gaf op het TA congres in november 2019 een lezing met als titel ‘The Wounded Healer’. Beatrijs Dijkman zocht Manfred op om verder te praten over zijn werk en visie.
  Nu: Gratis Actie geldig t/m 14-06-2020
  lees meer

  De verbindende bevrijding van de moeder-dochterband

  In dit artikel nemen de auteurs, moeder en dochter, je mee in hun gezamenlijke proces. Ze beschrijven welke ontdekkingen ze deden over hun script en band en hoe ze het verbindende en voor hen bevrijdende gesprek aangingen. Dochter Mayke (52) onderzocht samen met moeder Alice (72) hoe de intieme band effect heeft gehad op relaties, seksualiteit en leven. Zij voerden vele gesprekken waarin de dochter de moeder confronteerde met onaffe zaken uit de opvoeding en uit het verleden. Het bleek een blauwdruk om opnieuw en op dieper niveau de moeder-dochterrelatie aan te gaan op volwassen leeftijd. Met als resultaat een gelijkwaardiger relatie met een meer solide basis en meer ruimte. Hier wordt een korte samenvatting van dit proces gedeeld en de bevinding dat de moeder-dochterrelatie verschillende ontwikkelingsfasen omvat. Daarnaast schijnt dit artikel een licht op dit proces aan de hand van de disfunctionele symbiose, het transgenerationele script en het herbesluit vanuit de impassetheorie.
  1,95
  lees meer

  Over leren, vrij zijn en over je verbinden

  De auteur geeft les in het hoger onderwijs en begeleidt zowel voltijd als deeltijd studenten. Daarnaast is zij de afgelopen jaren zelf student geweest als TA professional. In deze verschillende rollen is zij het thema vrijheid in leren op allerlei manieren tegen gekomen.
  1,95
  lees meer

  Muziek bij Stress en Trauma

  In TA-magazine maart 2019, schreef Elayne Lussenburg het artikel Muziek, een taal zonder woorden over de werking van muziek in TA-therapeutische setting. Dit ging over het werken met de persoonlijke muziekkeuze van cliënten als bron voor betekenis, zingeving en regulatie. In dit vervolg-artikel wordt nader ingegaan op de werking van muziek bij cliënten met stress- en trauma gerelateerde klachten en geeft zij tips over het werken met muziek als ervaringsgerichte ingang.
  1,95
  lees meer

  Morgen ga ik beginnen

  De auteur kent uitstelgedrag als geen ander. Het hoort bij haar, zolang als ze zich kan herinneren. Wanneer haar moeder vroeger vriendelijk verzocht om haar kamer weer eens op te ruimen, bleef zij dat net zo lang uitstellen totdat haar moeder boos eiste dat het NU moest en er onplezierige sancties volgden als zij dan niet prompt aan de slag ging. Later op de middelbare school, universiteit en in het werk werd het niet anders. Met afgunst keek ze naar mensen die bij het voorbereiden van huiswerk, tentamens of het uitvoeren van een bepaald werkproject keurige planningen maakten, zich daaraan ook echt hielden en alles steeds ruim op tijd af hadden.
  1,95
  lees meer

  TA en Acceptance en Commitment Therapy

  Ons brein is ons meest overschatte orgaan. Ons hart pompt ons bloed rond. Maar wij denken niet dat wij ons hart zijn. Onze longen zorgen voor onze zuurstof. Maar niemand identificeert zich met zijn longen. Ons brein produceert gedachten. Ook de gedachte dat wij ons brein zijn, komt uit ons brein. De gedachten dat ons brein ons belangrijkste orgaan is én dat wij ons brein zijn, worden geproduceerd door datzelfde brein! Een instinkertje dus.
  1,95
  lees meer

  Ik ben woedend, maar weet niet waarom

  Wanneer er sprake is van stress-gerelateerde klachten, is het weten en erkennen van de oorzaak hiervan vaak niet genoeg om tot een echte doorbraak te komen. Dit komt omdat deze klachten vaak op neurologisch niveau plaatsvinden en niet met het cognitieve vermogen kunnen worden opgelost. In dit artikel licht de auteur toe hoe – en vooral wanneer – ontwikkelingen in het neurologische deel van het brein plaatsvinden en welke handvatten we als therapeut hebben om in deze diepere laag veranderingen teweeg te brengen.
  Nu: Gratis Actie geldig t/m 30-06-2020
  lees meer

  De kunst van het ‘niet weten’

  ‘ik weet het even helemaal niet’ Wie werkt met groepen kent dat moment: er ontstaat een dynamiek die je niet begrijpt, iemand stelt een vraag waar je geen antwoord op hebt, de spanning neemt toe, je neemt non-verbaal contact tussen groepsleden waar en je krijgt het gevoel ‘dit ontglipt me’, ‘ik weet het even niet’. Wat dan te doen? Als facilitator of leider van een groep is het aanlokkelijk om in dit ongemakkelijke moment van niet-weten te vluchten in de vertrouwdheid van je script. Een effect daarvan is echter dat noch de groep, noch jezelf, in autonomie aan het werk is, terwijl je als TA-professional autonomie juist wil bevorderen. In dit artikel beschrijft de auteur hoe het komt dat dit niet-weten spanning oplevert en wordt een alternatief gegeven voor vluchten in je script. Het artikel is een bewerking van de workshop tijdens het NVTA-congres november 2019.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach - 2020

  Thema - WERK-DRUK

  Datum: 4 juni 2020
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »