logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|104

  Self-assessment met rubrics om het reviseren door studenten te stimuleren

  Zelfbeoordelingen in combinatie met rubrics kunnen studenten in het hoger onderwijs ondersteunen bij het reviseren en verbeteren van hun teksten. Revisie is een onderbelichte deelvaardigheid van academisch schrijven binnen het hoger onderwijs, terwijl het juist van belang is om studenten te ondersteunen bij het ontwikkelen van revisievaardigheden. Dit artikel richt zich op de karakteristieken van revisies die studenten uitvoeren naar aanleiding van een zelfbeoordeling aan de hand van een rubric.
  1,95
  lees meer

  Beyond Intuition – Beyond Evidence

  Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een gesprek met prof. dr. Cees van der Vleuten, voorzitter Raad voor Kwaliteitsborging landelijke kennistoetsen lerarenopleidingen. Het artikel beschrijft het programma 10voordeleraar als een praktijkvoorbeeld van een bottom-up aanpak
  1,95
  lees meer

  Schorsing wegens wangedrag

  Een decaan van een faculteit (zie kader) ontzegt een student na wangedrag voor vijf maanden de toegang tot de gebouwen, terreinen en faciliteiten van de universiteit. Het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) fluit de decaan terug, omdat de interne regelgeving waarop de ontzegging is gebaseerd onduidelijk is en zich slecht tot elkaar verhoudt. De vraag in deze zaak is of de decaan wel bevoegd was deze maatregel aan de student op te leggen.
  1,95
  lees meer

  Hoe voorspelbaar is jouw examen?

  Een examen neem je af om te weten te komen wat een leerling kan in een vakgebied. Maar hoe weet je of een leerling zijn ware kunnen toont? Examenopgaven kunnen bijvoorbeeld onbedoeld hints bevatten die leerlingen naar het juiste antwoord wijzen, zonder dat daarbij kennis van de inhoud noodzakelijk is. Hoe spoor je deze hints op? En hoe voorkom je ze?
  1,95
  lees meer

  De basis voor het EVC-assessment in de Bouw & Infra

  In 2016 ging Volandis de uitdaging aan om het EVC-traject zo vorm te geven dat het aansluit bij zowel de wensen en kwaliteitseisen van de examencommissies in het onderwijs als bij de doelgroep van de Bouw en Infra. Met de mogelijkheid om een formeel diploma te behalen op basis van in een EVC-procedure gevalideerde werkervaring. Voor een doelgroep die bestaat uit doeners, dagelijks buiten bezig met fysiek werk. Het grootste deel van de EVC-kandidaten heeft mbo-2 maar geen mbo-3 niveau of zijn opleiding in het verleden niet afgemaakt. De EVC-kandidaten zijn vaak visueel ingesteld. Volandis startte met de inventarisatie van eerdere ervaringen (meer dan 10 jaar ervaring) vanuit het EVC-traject binnen de Bouw en Infra om een goede basis te leggen voor een nieuw EVC-model.
  1,95
  lees meer

  Glimlachende nijlpaarden

  Gedurende één van de hittegolven van de zomer van 2019 konden we geen verkoelender onderkomen vinden dan in vakantiehuisje ´t Alde Bakhus op Schiermonnikoog. Op dat prachtige duinrijke eiland, zo mooi bezongen door de dichter Lammert Wiersma, waren we nog nooit geweest
  Gratis
  lees meer

  Themagerelateerde toetsverbetering als fundament voor BKE-/SKE-gerelateerde toetsbekwaamheidsontwikk

  Studenten van het Instituut voor Paramedische studies (Instituut IPS) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) wilden meer transparantie rondom toetsing. Om tegemoet te komen aan die behoefte heeft het instituut het project Samen Toetsen IPS (STIPS) ingericht. In dit project staat samenwerkend leren en verbeteren voorop met het oog op transparantie. Dit artikel beschrijft hoe het STIPS project heeft geleid tot kwaliteitsverbetering. Bijzonder aan dit traject is dat het instituut hierbij BKE en SKE (Basis-/SeniorKwalificatie Examinering) ingezet heeft als middel, niet als doel.
  1,95
  lees meer

  In gesprek met Joek van Werkhoven, coördinator Staatsexamens bij het CvTE

  Enige tijd geleden verscheen het “Joekboek” ter ere van de pensionering van Joek van Werkhoven. Dit zeer vermakelijke boekje geeft een inkijkje in de wereld van de Staatsexamens (zie kader). Joek van Werkhoven was jarenlang werkzaam als coördinator Staatsexamens bij het CvTE (College voor Toetsen en Examens). Enthousiast geworden door de verhalen in haar boek togen we op een zonnige ochtend in november naar Arnhem om daar met Joek over de Staatsexamens en haar rol daarin te spreken.
  1,95
  lees meer

  Nederlandse Vereniging voor Examens

  Algemene ledenvergadering december. De eerstvolgende ALV staat gepland op 12 december om 14:00 uur bij eX:plain aan de Plotterweg 1 te Amersfoort. Aanmelden kan via het secretariaat.
  Gratis
  lees meer

  Gezien en gelezen

  Gratis
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach - 2020

  Thema - WERK-DRUK

  Datum: 4 juni 2020
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »